Το metoo χωρίζει άνδρες και γυναίκες στη δουλειά

Το metoo χωρίζει άνδρες και γυναίκες στη δουλειά

Η αποκάλυψη χιλιάδων περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης έσπειρε το φόβο στο ανδρικό πληθυσμό που δηλώνει πλέον απρόθυμο να συνεργαστεί με γυναίκες

sex12
Αποστάσεις κρατούν οι άνδρες από τις γυναίκες... τουλάχιστον στον εργασιακό χώρο.

Το κίνημα #MeToo κατά της κακοποίησης των γυναικών φέρεται να έκανε ζημιά στις εργασιακές σχέσεις των δύο φύλων.

Η αποκάλυψη χιλιάδων περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης έσπειρε το φόβο στο ανδρικό πληθυσμό που δηλώνει πλέον απρόθυμο να συνεργαστεί με γυναίκες.

Η αμερικανική έρευνα που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα «Guardian», δείχνει ότι όλο και περισσότεροι άνδρες ακολουθούν το παράδειγμα του Μάικ Πενς. Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ είχε αφήσει με το στόμα ανοιχτό τους δημοσιογράφους όταν δήλωνε πως αρνείται να απολαύσει το δείπνο του με άλλη γυναίκα εκτός από την σύζυγό του προκειμένου να μην ...παρεξηγηθεί. Και τώρα οι Αμερικανοί εργαζόμενοι ακολουθούν πιστά το παράδειγμά του.

Η νέα μελέτη, που πρόκειται να δημοσιευθεί στην εφημερίδα «Organizational Dynamics», διαπιστώνει ότι, μετά τις σκανδαλώδεις αποκαλύψεις με το κίνημα #MeToo, οι άνδρες τείνουν να είναι πολύ πιο απρόθυμοι στη συνεργασία τους με γυναίκες συναδέλφους.

Χαρακτηριστικά , το 27% των εργαζομένων αποφεύγει στις συσκέψεις να βρίσκεται τετ -α- τετ με γυναίκες.
Κλείσιμο
- Σχεδόν το 1/3 των ανδρών φοβάται να είναι μόνο του μέσα σε ένα δωμάτιο με γυναίκα συνάδελφο.
- Το 21% των ανδρών παραδέχεται επίσης ότι δεν θα ήθελε να προσλάβει γυναίκα σε θέση που θα απαιτούσε στενή εργασιακή αλληλεπίδραση (όπως επαγγελματικά ταξίδια).
- Το 19% δηλώνει απρόθυμο να προσλάβει μια ελκυστική γυναίκα.

Τα στοιχεία αυτά συγκεντρώθηκαν στις αρχές του 2019 από εργαζόμενους σε ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών, όπως επισημαίνει ο Guardian.

Οι Αμερικανοί ερευνητές είχαν θέσει τις ίδιες ερωτήσεις (αν και σε διαφορετικούς ανθρώπους και με περισσότερη εστίαση στις μελλοντικές προσδοκίες) στις αρχές του 2018.

Ένα χρόνο πριν, το 15% των ανδρών δήλωνε ότι θα ήταν απρόθυμο να προσλάβει γυναίκες σε θέσεις εργασίας που απαιτούν στενή διαπροσωπική σχέση. Μεγάλη διαφορά αν σκεφθεί κανείς πως το ποσοστό αυτό εκτινάχθηκε φέτος στο 21%.

Πάντως, δεν είναι μόνο οι άνδρες που φοβούνται τις γυναίκες. Οι γυναίκες φαίνεται επίσης να είναι όλο και πιο επιφυλακτικές όσον αφορά την πρόσληψη εκπροσώπων του ωραίου φύλου.

Τα αποτελέσματα της έρευνας του 2018 έδειξαν ότι περισσότερο από το 10% των ανδρών και των γυναικών δήλωσαν ότι ήταν λιγότερο πρόθυμοι από πριν να προσλάβουν ελκυστικές γυναίκες.
Όπως χαρακτηριστικά σχολιάζει η εφημερίδα «Guardian», υπήρξαν πολλές συζητήσεις σχετικά με τις «γκρίζες ζώνες» του κινήματος #MeToo.

«Υπάρχουν άνδρες που υποστηρίζουν ότι φοβούνται να σφίξουν ακόμη και το χέρι μιας γυναίκας γιατί μπορεί να θεωρηθεί παρενόχληση! Για το λόγο αυτό αποφεύγουν εντελώς την επαφή», γράφει το επίμαχο άρθρο και προσθέτει:

«Αυτό όμως που είναι πραγματικά ενδιαφέρον σε αυτή τη μελέτη είναι ότι πλέον οι άνδρες δεν μπερδεύονται για το τι συνιστά απαράδεκτη συμπεριφορά».

Το πρώτο πράγμα που έκαναν οι ερευνητές ήταν να εστιάσουν σε 19 συμπεριφορές (όπως, να στείλουν ηλεκτρονικά μηνύματα με σεξουαλικά ανέκδοτα σε υφιστάμενο) και να ζητήσουν από τους εθελοντές να τις χαρακτηρίσουν ως παρενόχληση ή όχι. Και τα δύο φύλα συμφώνησαν στο τι είναι παρενόχληση.

«Οι περισσότεροι άνδρες ξέρουν τι είναι η σεξουαλική παρενόχληση όπως και οι περισσότερες γυναίκες», επισημαίνει στην επιθεώρηση «Harvard Business Review» η Λιν Ατγουότερ, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον και μία από τις συντάκτριες της μελέτης.

«Η ιδέα ότι οι άνδρες δεν ξέρουν πότε η συμπεριφορά τους είναι άκομψη, είναι σε μεγάλο βαθμό αναληθής. Οι γυναίκες,ωστόσο, είναι πιο επιεικείς στον ορισμό της παρενόχλησης», σχολιάζει.
«Οι περισσότεροι άντρες ξέρουν τη διαφορά ανάμεσα σε μια φιλική αγκαλιά και στην αγκαλιά που υπόσχεται πολλά. Ωστόσο, πολλοί αποφεύγουν τη συνεργασία με γυναίκες όχι μόνο για να μην στιγματιστούν με την συμπεριφορά τους. Αλλά κυρίως γιατί είναι θυμωμένοι από τον απόηχο του #MeToo. Είναι θυμωμένοι που αναγκάζονται να σκέφτονται πώς να συμπεριφερθούν. Για το λόγο αυτό τιμωρούν τις γυναίκες αρνούμενοι να συνεργαστούν μαζί τους», υπογραμμίζει η Λιν Άτγουοτερ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης