Η ΙΚΕΑ συνεργάζεται με κορυφαίους σχεδιαστές και γίνεται ακόμα πιο «πράσινη»

Η ΙΚΕΑ συνεργάζεται με κορυφαίους σχεδιαστές και γίνεται ακόμα πιο «πράσινη»

Όλα όσα ανακοινώθηκαν στο φετινό Democratic Design Days (Ημέρες Δημοκρατικού Σχεδιασμού), στο Άλμουτ της Σουηδίας

reduce
Στην εποχή της τεχνολογικής καινοτομίας που προωθεί την «ανατροπή» σε όλους τους κλάδους, είναι ιδιαίτερο το φαινόμενο ένα κορυφαίο brand να επιδιώκει να αναπτύσσει έναν τρόπο λειτουργίας σε διαφορετική κατεύθυνση από τα συνηθισμένα. Μια χαρακτηριστική περίπτωση είναι η ΙΚΕΑ, μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες παγκοσμίως που τα τελευταία χρόνια υλοποιεί ένα πρωτοποριακό μοντέλο δραστηριότητας στο χώρο του επίπλου και του σπιτιού γενικότερα, αναγνωρίζοντας τη σημασία της εξωστρέφειας και της βιώσιμης ανάπτυξης στο σύγχρονο επιχειρείν. 

Έχοντας ως όραμα τον «Δημοκρατικό Σχεδιασμό», όπως τον αποκαλεί, έχει θέσει ως στόχο να συμβάλει στη διαμόρφωση μιας καλύτερης καθημερινής ζωής για όλους τους πολίτες του κόσμου, με προϊόντα που σχεδιάζονται βάσει πέντε πυλώνων: την ποιότητα, τη λειτουργικότητα, το design, την προσιτή τιμή και τη βιωσιμότητα.

FÖRÄNDRING collection
ikea_ddd_2019_forandring


Από τους ανθρώπους που αποτελούν τον πυρήνα της σουηδικής εταιρείας, μέχρι τους αναγνωρισμένους σχεδιαστές με τους οποίους συνεργάζεται, τα προϊόντα που τελικά λανσάρει στην παγκόσμια αγορά αντιμετωπίζονται ως «επένδυση» από την ίδια την εταιρεία, για δύο λόγους. Τόσο γιατί σκοπός της είναι να καλέσει τους καταναλωτές να τα δουν ως έξυπνη επένδυση για το σπίτι τους, όσο και γιατί ως επιχείρηση ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής και δρα όλο και πιο «πράσινα» με το λιγότερο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι μέχρι το 2020, στόχος της είναι το 100% του ξύλου που χρησιμοποιεί να είναι ανακυκλωμένο ή από πιστοποιημένες πηγές και να καταργήσει όλα τα πλαστικά μίας χρήσης, ενώ μέχρι το 2030 δεσμεύεται να χρησιμοποιεί μόνο ανακυκλωμένα ή ανανεώσιμα υλικά και να μειώσει τις εκπομπές ρύπων στην παραγωγή των προϊόντων, αλλά και τη λειτουργία των καταστημάτων μέχρι και 80%.

Τα παραπάνω γίνονται γνωστά κάθε χρόνο στο Άλμουτ της Σουηδίας, στο Democratic Design Days (Ημέρες Δημοκρατικού Σχεδιασμού). Εκεί όπου παίρνει σάρκα και οστά ολόκληρη η κουλτούρα της ΙΚΕΑ, για να διοχετευθεί στα σπίτια εκατομμυρίων πολιτών του κόσμου. Στα κεντρικά της εταιρείας μελετώνται οι έρευνες που πραγματοποιεί παγκοσμίως για να αφουγκραστεί τις ανάγκες των σύγχρονων ανθρώπων και στη συνέχεια γεννώνται οι ιδέες των σχεδίων που απαντούν σε αυτές τις ανάγκες. Την ίδια ώρα, ωστόσο, κάθε βήμα προς το τελικό προϊόν πραγματοποιείται με οδηγό τον σεβασμό προς το περιβάλλον. Είναι ενδεικτική η συλλογή MUSSELBLOMMA, που παρουσιάστηκε φέτος στο Άλμουτ και δημιουργήθηκε από ανακτημένο θαλάσσιο πλαστικό απόρριμμα ωκεανού, το οποίο προέρχεται από τη Μεσόγειο Θάλασσα. Όπως είπαν εκπρόσωποι της εταιρείας, η ΙΚΕΑ στοχεύει στην αντικατάσταση όλων των παρθένων πολυεστερικών κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων με ανακυκλωμένο πολυεστέρα. Στο ίδιο πλαίσιο ανακοινώθηκε και η συνεργασία της με το World Surf League (WSL), με στόχο να εμπνεύσει τους ανθρώπους να συμβάλλουν στην μείωση της πλαστικής ρύπανσης στους ωκεανούς.

IKEA Democratic Design Days 2019
Κλείσιμο
ikea_ddd_2019_1

«Οι άνθρωποι αναζητούν πλέον πιο βιώσιμους τρόπους διαβίωσης και το δικό μας όραμα είναι να προσφέρουμε μια βιώσιμη ζωή στο σπίτι οικονομικά προσιτή και ελκυστική, ώστε να εμπνεύσουμε τους περισσότερους ανθρώπους», σημείωσε ο Torbjörn Lööf, Διευθύνων Σύμβουλος της Inter IKEA Group. «Γι’ αυτό και εξελίσσουμε τις συνεργασίες μας, με στόχο να διερευνήσουμε πολλές νέες και συναρπαστικές βιώσιμες λύσεις».

Από τις συνεργασίες που επίσης ξεχωρίζουν είναι εκείνη με τον διάσημο Βρετανό σχεδιαστή Tom Dixon για τη διερεύνηση προσιτών και προοδευτικών λύσεων για την καλλιέργεια φυτών και λαχανικών στο σπίτι. Εδώ η πρόκληση είναι να βρεθούν έξυπνοι τρόποι, ώστε ο προσωπικός χώρος του καθένα να λειτουργήσει ως μια μικρή «φάρμα», που θα ωθήσει τον κάτοικο σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και στη μείωση της σπατάλης τροφίμων. Ακόμα και στην περίπτωση που το σπίτι τοποθετείται στο κέντρο μιας πολύβουης πόλης.

Designer Tom Dixon
dixon
Φυσικά, κατά κανόνα, η βάση όλων των σχεδίων της ΙΚΕΑ είναι η δημιουργία επίπλων και προϊόντων που αξιοποιούνται για πολλαπλές χρήσεις σε έναν χώρο, δημιουργούν την ατμόσφαιρα του σπιτιού σε ο,τι τετραγωνικά μέτρα κι αν τοποθετηθούν και είναι προσιτά στην πλειοψηφία των πολιτών.

Urban Growing
flower

Στις φετινές Ημέρες Δημοκρατικού Σχεδιασμού παρουσιάστηκαν, μεταξύ άλλων, οι συλλογές:

- RÅVAROR - Πρόκειται για ένα  εξαιρετικό παράδειγμα Democratic Design Days, καθώς η εν λόγω συλλογή είναι σχεδιασμένη για μικρά σπίτια στην πόλη, έτσι ώστε να συμβαδίζει με τον σύγχρονο και ευέλικτο τρόπο ζωής. Τα προϊόντα της νέας πρωτοποριακής σειράς μετατρέπουν τους μικρούς χώρους σε «έξυπνους» χώρους, καθώς είναι ευέλικτα ώστε να προσαρμόζονται στις ανάγκες της καθημερινής μας ζωής.

-SAMMANLÄNKAD - μια συλλογή σε συνεργασία με την start-up εταιρία Little Sun και τον ιδρυτή της και καλλιτέχνη Olafur Eliasson. Το όραμα πίσω από τη συλλογή είναι να προσφέρουν στους ανθρώπους εργαλεία καθημερινής χρήσης που αξιοποιούν τις πηγές ανανεώσιμης ενέργειας, συμβάλλοντας σε μια πιο βιώσιμη ζωή.

-FÖRÄNDRING – μια συλλογή που έχει κατασκευαστεί από άχυρο ρυζιού, και υπολείμματα συγκομιδής που κατά παράδοση καίγονται, συμβάλλοντας έτσι στην μείωση της τοπικής ατμοσφαιρικής ρύπανσης. 

-SAMMANKOPPLA -η νέα συλλογή προκύπτει από τη συνεργασία της ΙΚΕΑ με την εταιρία Greyhound Original Bangkok, ως αποτέλεσμα εξερεύνησης διαφορετικών πολιτισμών και προοπτικών. Με στοιχεία που αντλούν έμπνευση από την Ασία, τόσο τα έπιπλα όσο και τα υπόλοιπα προϊόντα της νέας σειράς ξεχωρίζουν για το design τους ενώ είναι ιδανικά για μικρούς χώρους. Η Greyhound Original είναι ένα brand που δραστηριοποιείται στον χώρο της μόδας και του τροφίμου. Λειτούργησε το πρώτο της κατάστημα στη Μπανγκόκ το 1980  με είση ρουχισμού, ενώ το 1998  έκανε το άνοιγμά της στα τρόφιμα. Έκτοτε θεωρείται ένα lifestyle brand, που καινοτομεί με οδηγό  τη δημιουργικότητα και την πρωτοπορία. 

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι η IKEA έγινε μέρος της οργάνωσης Climate and Clean Air Coalition (CCAC) έτσι ώστε να γνωρίσει και να ενημερωθεί γύρω από την πρωτοβουλία “Better Air Now” και να μπορέσει να προσφέρει ακόμα περισσότερες λύσεις που θα περιορίσουν την καύση καταλοίπων με στόχο τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

SAMMANKOPPLA
SAMMANKOPPLA



SAMMANKOPPLA collection
ikea_ddd_2019_sammankoppla

RÅVAROR collection
ikea01

SAMMANLÄNKAD – Collaboration with Little Sun
SAMMANLÄNKAD – Collaboration with Little Sun


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης