Πρωτοποριακό Σύστημα Υβριδικής Απεικόνισης για τον καρκίνο του προστάτη

Πρωτοποριακό Σύστημα Υβριδικής Απεικόνισης για τον καρκίνο του προστάτη

Μέγιστη διαγνωστική ακρίβεια και ασφάλεια

ugeias_ar
Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πιο συχνός καρκίνος στους άνδρες και αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο στον ανδρικό πληθυσμό. Η διάγνωση του προστατικού καρκίνου επιτυγχάνεται με υπερηχογραφικά κατευθυνόμενη διορθικήβιοψία του προστάτη. Η απόφαση να γίνει η βιοψία λαμβάνεται αφού ο ουρολόγος εξετάσει κλινικά με δακτυλική εξέταση τον προστάτη και με τη βοήθεια του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA). Η ηλικία του ασθενούς και συνυπάρχουσες άλλες παθήσεις θα επηρεάσουν την απόφαση του ουρολόγου να ζητήσει βιοψία ή όχι. Έχει νόημα να κάνει κανείς βιοψία προστάτη όταν η διάγνωση του προστατικού καρκίνου και η θεραπεία που θα επακολουθήσει θα έχει σημαντικές πιθανότητες να αυξήσει το προσδόκιμο της επιβίωσης του ασθενούς.

Το PSA είναι ένας καρκινικός δείκτης που βοηθά στη διάγνωση, αλλά κυρίως στην παρακολούθηση της εξέλιξης της νόσου έπειτα από κάποια θεραπεία. Σήμερα υπάρχει μεγάλη συζήτηση, αλλά και σύγχυση για τη χρησιμότητα του δείκτη αυτού. Γνωρίζουμε ότι η αύξηση του δείκτη δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι υπάρχει καρκίνος, καθότι και μια προστατίτιδα αυξάνει την τιμή του PSA και υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου υφίσταται καρκίνος και η τιμή του PSA είναι χαμηλή. Το γεγονός ότι το PSA δε λέει πάντα την αλήθεια δε σημαίνει ότι ο δείκτης αυτός δεν πρέπει να χρησιμοποιείται.



Βιοψία προστάτη

Το Τμήμα Γενικών Υπερήχων του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ διαθέτει το πρωτοποριακό Σύστημα Υβριδικής Απεικόνισης (FusionImaging) που εξασφαλίζει υψηλού επιπέδου διαγνωστικές υπηρεσίες υγείας για τον καρκίνο του προστάτη.

Vinci


Κλείσιμο
Πρόκειται για την πιο πρόσφατη επαναστατική τεχνολογική εξέλιξη στο πεδίο των διαγνωστικών υπερήχων. Η μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί για τη μελέτη διαφόρων οργάνων.

Ειδικά για την υπερηχογραφική μελέτη του προστάτη η μέθοδος συνδυάζει εικόνες διορθικού υπερηχογραφήματος με εικόνες Μαγνητικής Τομογραφίας του προστάτη.

Εισάγονται εικόνες από πρόσφατη προηγηθείσα εξέταση Πολυπαραμετρικής Μαγνητικής Τομογραφίας προστάτη σε ένα ειδικά εξοπλισμένο και διαμορφωμένο μηχάνημα υπερήχων.

Με εξειδικευμένο σύστημα ηλεκτρονικής πλοήγησης που θα μπορούσαμε να πούμε ότι μοιάζει με τα συστήματα πλοήγησης κατά την οδήγηση (GPS), οι εισαχθείσες εικόνες Μαγνητικής Τομογραφίας συνδέονται τοπογραφικά με ακρίβεια με τις εικόνες που παράγονται σε πραγματικό χρόνο κατά τη διάρκεια της εξέτασης υπερήχων.

Ο ιατρός μπορεί να αξιολογήσει αναλυτικότερα τις διαγνωστικές πληροφορίες, καθώς δίπλα σε κάθε υπερηχογραφική τομή εμφανίζεται στην οθόνη και η αντίστοιχη τομή της Μαγνητικής Τομογραφίας στην ίδια ανατομική θέση. Επίσης, όποτε χρειάζεται, οι εικόνες των δύο μεθόδων και για κάθε ανατομική θέση μπορεί να εμφανίζονται επιπροβαλλόμενες η μία επάνω στην άλλη έτσι ώστε οι πληροφορίες της πολύ ευαίσθητης Μαγνητικής Τομογραφίας να προβάλλουν επάνω στην εικόνα των υπερήχων.

Έτσι δίνεται η δυνατότητα - κατά τη διενέργεια καθοδηγούμενων με υπερήχους βιοψίας προστάτη - να γίνεται με εξαιρετική ακρίβεια και ασφάλεια η τοποθέτηση της βελόνας βιοψίας, καθώς παρέχεται επιπλέον καθοδήγηση από την αντίστοιχη εικόνα της Μαγνητικής Τομογραφίας.

Σταδιοποίηση- Θεραπεία

Μόλις διαγνωστεί ο προστατικός καρκίνος πρέπει να γίνει σταδιοποίηση για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν μεταστατικές εστίες στα οστά και σε λεμφαδένες. Αυτό επιτυγχάνεται με σπινθηρογράφημα οστών και με αξονική τομογραφία άνω-κάτω κοιλίας.

Σε επιλεγμένα περιστατικά η σταδιοποίηση μπορεί να συμπληρωθεί με τη χρήση πρωτοποριακών τεχνικών και φαρμάκων της μοριακής απεικόνισης όπως είναι το Ga-68 PSMAPET/CT. Με την τεχνική αυτή μπορεί να συμπληρωθεί ο τοπικός έλεγχος της περιοχής της πυέλου, να διευκρινιστούν αμφίβολα ευρήματα στις λοιπές απεικονιστικές εξετάσεις, να σχεδιαστούν ορθότερα τα πλάνα της ακτινοθεραπείας,ενώ αποτελεί την εξέταση με τη μεγαλύτερη διαγνωστική ακρίβεια στην ολόσωμη σταδιοποίηση. Το Νοσοκομείο Υγεία είναι το πρώτο νοσοκομείο και μόνο στην Ελλάδα που μπορεί και συνθέτει είναι το Ga-68 PSMA απαραίτητο ραδιοφάρμακο για την εξέταση PET/CT. Επιπλέον υπάρχει η δυνατότητα θεραπείας με Lu-177 PSMA στα κατάλληλα περιστατικά, προσθέτοντας μια θεραπεία αιχμής της εκτεταμένης προστατικής νόσου στη φαρέτρα των θεραπόντων Ιατρών κατά τα πρότυπα των σημαντικότερων νοσοκομείων παγκοσμίως (Theranostics).

Στα αρχικά στάδια της νόσου υπάρχουν οι επιλογές: η ανοικτή ριζική προστατεκτομή, η ριζική προστατεκτομή και η τοπική ακτινοβολία

Η ανοικτή ριζική προστατεκτομή

Η ανοικτή ριζική προστατεκτομή είναι η κλασσική επέμβαση που καθιερώθηκε προ 40 ετών και έχει αποδειχτεί με μελέτες ότι όταν εκτελείται από έμπειρο ουρολόγο έχει πολύ καλά λειτουργικά και ογκολογικά αποτελέσματα. Οι δύο βασικές παρενέργειες της επέμβασης αυτής, αλλά και της ρομποτικής τεχνικής, είναι η ακράτεια αλλά και η στυτική δυσλειτουργία. Η εμπειρία του χειρουργού και οι σωστές ενδείξεις είναι οι βασικοί παράγοντες που μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης των επιπλοκών αυτών.

Ριζική προστατεκτομή με το σύστημα DaVinciXi

Σε νεότερους ασθενείς συνήθως επιλέγεται η ριζική προστατεκτομή και όχι η ακτινοβολία και σήμερα στο νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ υπάρχει το σύστημα DaVinciXi.

Το σύστημα ρομποτικής DaVinci Xi αποτελεί το πιο εξελιγμένο τεχνολογικό επίτευγμα στον τομέα της ρομποτικής ιατρικής τεχνολογίας. Εξασφαλίζει τη μικρότερη δυνατή τομή για τον ασθενή με επιπρόσθετα οφέλη την ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου,την σημαντική μείωση του χρόνου νοσηλείας διασφαλίζοντας πιο γρήγορη ανάρρωση και ένα άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα.

Χρησιμοποιεί τρισδιάστατη απεικόνιση (3D) υψηλής ανάλυσης (HD), προκειμένου ο χειρουργός να πραγματοποιεί επεμβάσεις με μεγάλη ακρίβεια, αποτελεσματικότητα και ευελιξία. Αποτελείται από ειδικά σχεδιασμένα εξαρτήματα, τα οποία επιτρέπουν τη μεταβίβαση λεπτών κινήσεων του χειρουργού στο χειρουργικό πεδίο.

Το DaVinci Xi διαθέτει σύστημα φακών 3D απεικόνισης (crystalclearvision), που παρέχει τη δυνατότητα μεγέθυνσης του χειρουργικού πεδίου έως και 15 φορές για πολύ ακριβείς, σταθερές και λεπτομερείς κινήσεις.



Vinci1
Vinci2
Vinci3


Τοπική ακτινοβολία

Η τοπική ακτινοβολία γίνεται είτε από εξωτερικές πηγές είτε με την εμφύτευση κόκκων ενδοϊστικά (βραχυθεραπεία). Οι επιπλοκές της ακτινοβολίας είναι ακτινική κυστίτις και ακτινική εντερίτις.
Όταν υπάρχει μεταστατική νόσος κατά τη διάγνωση, η ενδεδειγμένη θεραπεία είναι ο ορμονικός χειρισμός. Συνδυάζονται φάρμακα από το στόμα και ενέσιμα σκευάσματα που στόχο έχουν να μειώσουν την τεστοστερόνη του αίματος σε επίπεδα ορχεκτομής. Η ορμονική θεραπεία εξαφανίζει τη στύση και έπειτα από λίγα χρόνια προκαλεί οστεοπόρωση και αναιμία. Τελευταία και η χημειοθεραπεία χρησιμοποιείται σαν θεραπεία επιλογής σε ασθενείς με μεταστατική νόσο.


Vinci4


Πρόγνωση

Ο καρκίνος του προστάτη στην πλειονότητα των περιπτώσεων εξελίσσεται αργά και έχει πολύ καλή πρόγνωση. Ο συνδυασμός χειρουργικής αντιμετώπισης, τοπικής ακτινοβολίας και φαρμακευτικής αγωγής προσφέρει πολλά χρόνια ζωής στους ασθενείς αυτούς, με την προϋπόθεση ότι η διάγνωση θα γίνει έγκαιρα και σε αρχικά στάδια.

Στο Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ, παρέχεται ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του ασθενή με καρκίνο προστάτη, εφαρμόζοντας τις πλέον εξελιγμένες τεχνολογίες στον τομέα της διάγνωσης αλλά και της αντιμετώπισης.



Vinci6
Vinci5
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης