Ο εμβολιασμός, «ασπίδα» για τον κίνδυνο της μηνιγγίτιδας, που απειλεί τα παιδιά

Ο εμβολιασμός, «ασπίδα» για τον κίνδυνο της μηνιγγίτιδας, που απειλεί τα παιδιά

Συνυφασμένη με τη χειμερινή αλλά και την εαρινή περίοδο, στο κατώφλι της οποίας βρισκόμαστε, η μηνιγγίτιδα διατηρεί τα «σκληρά» της χαρακτηριστικά και τη μεταδοτικότητά της και παραμένει ένας ύπουλος κίνδυνος για τα παιδιά κι ένας «εχθρός» από τον οποίο καλούνται να τα προστατεύσουν οι γονείς.

minigitida01
Τα τέσσερα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τους χειμερινούς μήνες αποτελούν δραματική υπενθύμιση για τους επιστήμονες αλλά και τους γονείς, για την επίπτωση της βακτηριακής μηνιγγίτιδας στη ζωή των παιδιών: είναι μία επικίνδυνη και σοβαρή νόσος που μπορεί να αποβεί μοιραία καθώς, αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να οδηγήσει μέχρι και στον θάνατο, ενώ σε κάθε περίπτωση μεγάλο είναι το φορτίο και από τη νοσηλεία των μικρών ασθενών. Ταυτόχρονα, όμως, ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει πάντοτε μία σημαντική προειδοποίηση για την πρόληψη έναντι της νόσου και τον σωτήριο εμβολιασμό που μπορεί να θωρακίσει τα παιδιά.

Στην αποδρομή της εποχικής γρίπης, η οποία επίσης έπληξε με σφοδρότητα εφέτος τον παιδικό πληθυσμό, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η βακτηριακή μηνιγγίτιδα «καραδοκεί», καθώς η νόσος διακρίνεται για την εποχικότητά της, εμφανιζόμενη κυρίως από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο κάθε έτους. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι τα περιστατικά βακτηριακής μηνιγγίτιδας τείνουν να καταγράφουν σημαντική αύξηση κατά τους χειμερινούς μήνες, ενώ σταθερή είναι η κυκλοφορία της και τους εαρινούς μήνες.

Το προηγούμενο διάστημα, συγκεκριμένα κατά την περίοδο των εορτών τέσσερις οικογένειες σε Αθήνα, βόρεια και νησιωτική Ελλάδα έζησαν τον εφιάλτη της μηνιγγίτιδας όταν νόσησαν τα παιδιά τους, ενώ χρειάστηκε η άμεση και συντονισμένη επέμβαση των ιατρών για να αποφευχθεί ο άμεσος κίνδυνος για τη ζωή τους. Τα παιδιά, στις περισσότερες περιπτώσεις βρέφη και νήπια, χρειάστηκε να νοσηλευτούν αρκετές ημέρες σε νοσοκομεία της χώρας, μέχρι να διαφύγουν τον κίνδυνο.

Ποιους απειλεί η βακτηριακή μηνιγγίτιδα

Η μηνιγγίτιδα δεν κάνει διακρίσεις. Οποιοσδήποτε είναι πιθανόν να προσβληθεί από μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο. Οι πιο ευπαθείς ομάδες είναι τα βρέφη και τα νήπια (ηλικίας κάτω των 4 ετών), τα οποία εμφανίζουν τις βαρύτερες επιπλοκές της νόσου. Ακολουθούν σε συχνότητα οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες, λόγω συγχρωτισμού και στενών κοινωνικών επαφών.

Ο επικρατέστερος τύπους της νόσου που προσβάλει βρέφη, νήπια και εφήβους και ευθύνεται για τα περισσότερα κρούσματα στη χώρα μας είναι η μηνιγγίτιδα τύπου Β. Την τελευταία δεκαετία ποσοστό τουλάχιστον 70% των κρουσμάτων που δηλώνονται οφείλονται σε μηνιγγιτιδόκοκκο Β. Παλαιότερα, επικρατούσε ο τύπος μηνιγγιτιδοκόκκου C, ωστόσο μετά την εφαρμογή καθολικού εμβολιασμού κατά του τύπου αυτού από το έτος 2005, εμφανίζεται πλέον πολύ σπάνια.

Πως μεταδίδεται

Η μηνιγγίτιδα Β μεταδίδεται με τις πιο απλές καθημερινές συνήθειες όπως το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα. «Υπεύθυνα» για τη μετάδοση είναι τα σταγονίδια του αναπνευστικού (βήχας, φτάρνισμα) ή οι αναπνευστικές εκκρίσεις (φιλί, ποτήρι κ.ο.κ.).

Κλείσιμο
Συνεπώς, όταν η παραμονή σε κλειστούς χώρους είναι πολύωρη, οι πιθανότητες μετάδοσης είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Για αυτό άλλωστε οι ειδικοί προειδοποιούν για τυχόν εμφάνιση κρούσματος και κίνδυνο μετάδοσης σε αθλητικούς χώρους, παιδικούς σταθμούς, σχολεία, κατασκηνώσεις, camp κα.

Τα συμπτώματα

Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος είναι ιδιαιτέρως σοβαρή. Μπορεί να εξελιχθεί ταχέως, σε μία ή δύο ημέρες, αλλά και κεραυνοβόλα μέσα σε λίγες ώρες. Στα αρχικά στάδια της νόσου, όμως, τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της απλής γρίπης: υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, αυχενική δυσκαμψία, εμετός, φωτοφοβία, αιμορραγικό εξάνθημα.

Κι αυτή η «ομοιότητα» των συμπτωμάτων με τα αντίστοιχα της γρίπης μετατρέπεται τελικά στο πιο επικίνδυνο χαρακτηριστικό της βακτηριακής μηνιγγίτιδας, καθώς δημιουργεί την εσφαλμένη εντύπωση ότι πρόκειται για ένα απλό κρυολόγημα που «θα περάσει γρήγορα», ενώ μπορεί μέσα σε μόλις 24 ώρες να οδηγήσει ένα παιδί ακόμα και στο θάνατο.

Για αυτό οι επιστήμονες καλούν τους γονείς στην περίπτωση που διαπιστώσουν ύποπτα συμπτώματα ή έχουν την παραμικρή αμφιβολία για τα συμπτώματα της νόσου να ζητούν άμεσα ιατρική συμβουλή.

Μόνη λύση ο εμβολιασμός

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ένας στους δέκα ενηλίκους φέρει το βακτήριο της νόσου μηνιγγίτιδας Β ασυμπτωματικά και μπορεί να το μεταφέρει σε νεαρά μέλη της οικογένειας μέσω καθημερινών συνηθειών όπως ένα απλό φιλί, ο πρόληψη μέσω του εμβολιασμού αποτελεί αναμφισβήτητα την μόνη αποτελεσματική λύση.

Η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση του εμβολιασμού των παιδιών για τη νόσο της μηνιγγίτιδας Β θα πρέπει να είναι η προτεραιότητα κάθε γονέα ανεξάρτητα από την εποχή, αφού επισκεφθεί και συμβουλευτεί τον παιδίατρο του.

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως ο εμβολιασμός κατά των υπόλοιπων τύπων μηνιγγίτιδας είναι εξίσου σημαντικός, ωστόσο δεν προστατεύει τα παιδιά από την νόσο της μηνιγγίτιδας Β, που αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό των περιστατικών στη χώρα μας. Και δεδομένης της σοβαρότητας της νόσου, η πρόληψη αποτελεί επιτακτική αλλά σωτήρια τελικά ανάγκη.

Το εμβόλιο ενδείκνυται από την ηλικία των 2 μηνών και άνω. Όταν ξεκινά ο εμβολιασμός σε ηλικία 2 μηνών απαιτούνται συνολικά τέσσερεις δόσεις εμβολίου, στα παιδιά από 3 μηνών έως 2 χρονών απαιτούνται τρεις δόσεις και στα παιδιά από 2 χρονών και άνω δύο δόσεις.

Το εμβόλιο συστήνεται (και αποζημιώνεται) από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών σε βρέφη και παιδιά έως 18 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου (πάσχουν από διαταραχές της άμυνας, όπως ανατομική ή λειτουργική ασπληνία ή άλλες διαταραχές του ανοσοποιητικού), καθώς και στα πλαίσιο ελέγχου επιδημικής έξαρσης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης