Σάλος με ντοκιμαντέρ που υποστηρίζει ότι οι... απονευρώσεις προκαλούν καρκίνο!

Σάλος με ντοκιμαντέρ που υποστηρίζει ότι οι... απονευρώσεις προκαλούν καρκίνο!

Το αμφιλεγόμενο ντοκιμαντέρ «Root Cause» αποσύρθηκε από την  πλατφόρμα του Netflix αλλά συνεχίζεται να προβάλλεται από άλλες υπηρεσίες streaming

root-canal
Το αμφιλεγόμενο ντοκιμαντέρ «Root Cause» που ισχυρίζεται ότι οι... απονευρώσεις στα δόντια προκαλούν καρκίνο απέσυρε με συνοπτικές διαδικασίες από την πλατφόρμα του το Netflix, εξαφανίζοντας μάλιστα όλα τα ίχνη του και από τον ιστότοπο της streaming υπηρεσίας.

Σύμφωνα με τον Guardian, το φιλμ, που φέρει τη σκηνοθετική υπογραφή του Αυστραλού κινηματογραφιστή Φρέιζερ Μπέιλι, συνδέει τις απονευρώσεις με την εμφάνιση καρκίνου, καρδιακών παθήσεων και άλλων σοβαρών χρόνιων ασθενειών και υποστηρίζει ότι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης ενός τραυματισμένου ή μολυσμένου δοντιού είναι η εξαγωγή.

Οι ισχυρισμοί αυτοί, ωστόσο, δεν έχουν καμία επιστημονική βάση, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Το Netflix ξεκίνησε να προβάλλει το φιλμ την 1η Ιανουαρίου 2019. Σύντομα η πλατφόρμα βρέθηκε αντιμέτωπη με τις αντιδράσεις του Αμερικανικού Οδοντριατρικού Συλλόγου (ADA), της Αμερικανικής Ένωσης Ενδοδοντολόγων (AAE) και την Αμερικανική Ένωση Οδοντιατρικής Έρευνας (AADR).

Σε επιστολή που έστειλαν στο Netflix οι τρεις επαγγελματικές ενώσεις στις 29 Ιανουαρίου, επισήμαιναν ότι η συνεχιζόμενη φιλοξενία του ντοκιμαντέρ στην πλατφόρμα θα μπορούσε να βλάψει το κοινό που θα το παρακολουθήσει, διαδίδοντας εσφαλμένες πληροφορίες σχετικά με ασφαλείς ιατρικές πρακτικές, όπως οι ενδοδοντικές θεραπείες.

Παρόμοιες επιστολές εστάλησαν από τους επαγγελματίες της υγείας των δοντιών και στην Apple, την Amazon και τη Vimeo, που επίσης φιλοξενούσαν το φιλμ. Μέχρι σήμερα, η ταινία παραμένει ακόμα διαθέσιμη για αγορά ή streaming σε αυτούς τους τρεις ιστότοπους.

Κλείσιμο
Οι ειδικοί επικρότησαν την απόφαση του Netflix, που έχει περίπου 58 εκατομμύρια συνδρομητές στις ΗΠΑ, να αφαιρέσει την ταινία από την πλατφόρμα του.

«Η ταινία περιέχει σημαντική παραπληροφόρηση που δεν υποστηρίζεται από επιστημονικά στοιχεία, και μπορεί να προκαλέσει αδικαιολόγητο φόβο στους θεατές», δήλωσε ο Τζέφρι Μ. Κόουλ, πρόεδρος της ADA.

Η Τζένιφερ Γκιμπς, διευθύντρια του Τμήματος Ενδοδοντίας στη Σχολή Οδοντιατρικής του Χάρβαρντ, επαίνεσε τη «σοφή και υπεύθυνη απόφαση» του Netflix.

Root Cause The Movie
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης