Ερώτηση στον οφθαλμίατρο: Υπάρχει περίπτωση να εκδηλωθεί πρεσβυωπία πριν την ηλικία των 40 ετών;

presviopia

H πρεσβυωπία πάντα εμφανίζεται στα 40 έτη ενώ η δυσκολία για εστίαση σε κοντινή απόσταση σε μικρότερη ηλικία οφείλεται κατά κύριο λόγω στην υπερμετρωπία.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όπως έχουμε ξαναπεί η πρεσβυωπία εμφανίζεται περίπου στην ηλικία των 40 ετών και οφείλεται στην αδυναμία που παρουσιάζει ο ανθρώπινος φακός να «ζουμάρει» προκειμένου να εστιάσει σε κοντινές αποστάσεις. Όταν κοιτάμε κάτι σε μακρινές αποστάσεις  ο φακός ευρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας ενώ όσο ο στόχος πλησιάζει προς τα μάτια μας ο φακός αυτόματα αυξάνει την ισχύ του για να εστιάσει κοντά. Η διαδικασία αυτή γίνεται αυτόματα και ονομάζεται προσαρμογή.

Στην περίπτωση που κάποιος έχει υπερμετρωπία είναι αναγκασμένος να κάνει προσαρμογή για να εστιάσει και μακριά έτσι απαιτεί επιπλέον προσαρμογή  για την κοντινή όραση.
Αν κάποιος λοιπόν για παράδειγμα έχει υψηλή υπερμετρωπία παρουσιάζει πιο εύκολα σημεία κόπωσης του μηχανισμού προσαρμογής με αποτέλεσμα το συγκεκριμένο άτομο να εμφανίζει συμπτώματα πρεσβυωπίας λόγω του ότι η προσαρμογή του έχει εξαντληθεί από την προυπάρχουσα υπερμετρωπία.

Άρα με πιο απλά λόγια. H πρεσβυωπία πάντα εμφανίζεται στα 40 έτη ενώ η δυσκολία για εστίαση σε κοντινή απόσταση σε μικρότερη ηλικία οφείλεται κατά κύριο λόγω στην υπερμετρωπία.Είναι πάρα πολύ συχνό φαινόμενο άτομα με υπερμετρωπία μέχρι την ηλικία των 40 να μην φοράνε γυαλιά οράσεως και μετά να έχουν ανάγκη συνεχούς χρήσης γυαλιών για μακρινή & κοντινή απόσταση.
Η υπερμετρωπία συνήθως εμφανίζεται στην παιδική ηλικία αλλά πολλές φορές σε αντίθεση με την μυωπία περνάει απαρατήρητη διότι απλούστατα ο εγκέφαλος αυτόματα δίνει εντολή να γίνει προσαρμογή για να ξεκαθαρίσει η εικόνα.

Θα έλεγε λοιπόν κανείς χρησιμοποιώντας ένα αδόκιμο όρο ότι η υπερμετρωπία είναι ένα είδος «πρεσβυωπίας για μακριά». Συμπερασματικά όποιος παρουσιάζει προβλήματα στην κοντινή όραση σε ηλικία μικρότερη των 40 ετών είναι σίγουρο ότι έχει υπερμετρωπία με ή χωρίς υπερμετρωπικό αστιγματισμό.

Διαβάστε περισσότερα στο kontasou

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Ελενη

Ρίχνω σταγόνες για ενυδάτωση του ματιού, ειμαι 55 χρόνων και βλεπω τελεια!!!

ΛΑΘΟΣ

Εγώ πάντως έχω πρεσβυωπία από τα 36 και μέχρι σήμερα (46) ουδέποτε είχα υπερμετρωπία ή μυωπία ή κατι άλλο

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

volios_emvolios

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης θέτει υπό την αιγίδα του την παρουσίαση ενός παιδικού παραμυθιού – Το παραμύθι «Βόλιος Εμβόλιος διδάσκει στα παιδιά με ευχάριστο και κατανοητό τρόπο τη διαδικασία και τη σημασία του εμβολιασμού

forum_woman

Κατά την διάρκεια των εργασιών του Forum θα παρουσιαστούν εισηγήσεις και θα εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα γύρω απ’ την συνετή και ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών και στην Κτηνιατρική Επιστήμη