Νέες θεραπείες για τον καρκίνο δίνουν ελπίδες στους ασθενείς

giatroi

Οι εξελίξεις στην ιατρική επιστήμη οδηγούν στην εξατομικευμένη αντιμετώπιση της ασθένειας, κατά την οποία ο κάθε τύπος καρκίνου θα έχει μία δική του ταυτότητα σαν δακτυλικό αποτύπωμα και για την οποία θα πραγματοποιείται μία συγκεκριμένη θεραπεία

Νέα δεδομένα στην αντιμετώπιση του καρκίνου έχουν δημιουργήσει οι εξελίξεις στην ιατρική επιστήμη. Παρά το γεγονός ότι η ασθένεια αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου, μετά την καρδιαγγειακή νόσο, στον δυτικό κόσμο, και η επίπτωσή της στον πληθυσμό αυξάνεται, η επιστημονική κοινότητα κάνει λόγο για ένα ελπιδοφόρο μέλλον για τους ογκολογικούς ασθενείς.

Αυτό ήταν και το κεντρικό θέμα του συνεδρίου «Προσωποποιημένη Ιατρική (Personalized Medicine) στον καρκίνο σήμερα. Ελπίδα για το μέλλον», που οργανώθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα, από το «Ελληνικό Ογκολογικό Ινστιτούτο Υποστήριξης Ασθενών» και τον κ. Πανόπουλο Χρήστο, Παθολόγο-Ογκολόγο, Διευθυντή Ογκολογικού Τμήματος της Ευρωκλινικής Αθηνών, υπό την αιγίδα της Αντικαρκινικής Εταιρείας.

Σήμερα, ο συχνότερος καρκίνος στους άνδρες είναι ο καρκίνος του προστάτη, ενώ στις γυναίκες ο καρκίνος του μαστού. Στους άνδρες οι συχνότερες αιτίες θανάτου από καρκίνο είναι κατά σειρά, ο καρκίνος του πνεύμονα, ο καρκίνος του προστάτη και ο καρκίνος του εντέρου, ενώ στις γυναίκες ο καρκίνος του πνεύμονα, ο καρκίνος του μαστού και ο καρκίνος του εντέρου. Τα τελευταία χρόνια, δε, αυξάνονται και οι θάνατοι από καρκίνο παγκρέατος.

Ωστόσο, η ανάπτυξη νέων θεραπειών με συγκεκριμένους μοριακούς στόχους, καθώς και η ολοένα αναπτυσσόμενη ανοσοθεραπεία, έχουν δώσει πολύ καλά αποτελέσματα στη θεραπεία κάποιων νεοπλασιών, όπως το κακόηθες μελάνωμα και ο καρκίνος του πνεύμονα, λένε οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με τα όσα παρουσιάστηκαν στο ιατρικό συνέδριο της περασμένης εβδομάδας, η επιστημονική εξέλιξη οδηγεί πλέον στην εξατομικευμένη αντιμετώπιση του καρκίνου, που σημαίνει ότι ο κάθε τύπου καρκίνος θα έχει μία δική του ταυτότητα σαν δακτυλικό αποτύπωμα, για την οποία θα υπάρχει μία συγκεκριμένη θεραπεία. Πρόκειται για κάτι που έχει ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζεται σε κάποιες νεοπλασίες, θέτοντας τις βάσεις για ένα πιο ευοίωνο μέλλον στη θεραπεία της σύγχρονης μάστιγας.

Οι γιατροί μιλούν για μια νέα φιλοσοφία στην αντιμετώπιση της δύσκολης αυτής ασθένειας, η οποία βέβαια έρχεται ως αποτέλεσμα της προόδου που έχει σημειωθεί τα τελευταία 10 χρόνια ως προς την κατανόηση της Βιολογίας του καρκίνου.

afisa

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

gala0

Το ετήσιο Gala του Hellenic Initiative γίνεται με στόχο τη συγκέντρωση δωρεών για την ενίσχυση και τη βράβευση οργανισμών που υποστηρίζουν τη βιώσιμη μακροχρόνια εξέλιξη και οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας