Ερώτηση στον οφθαλμίατρο: Έχω καταρράκτη, ποια είναι η κατάλληλη στιγμή για να χειρουργηθώ;

Ερώτηση στον οφθαλμίατρο: Έχω καταρράκτη, ποια είναι η κατάλληλη στιγμή για να χειρουργηθώ;

Τα παλαιότερα χρόνια η εγχείρηση γινόταν με ολική αφαίρεση του φακού και είχε αρκετά μεγάλο ποσοστό επιπλοκών που είχαν σχέση με το μέγεθος της τομής και την χρήση ραμμάτων

katara-new-1
Ο καταρράκτης είναι μια πάρα πολύ συνηθισμένη πάθηση και αφορά την θόλωση του ανθρώπινου φακού. Η πιο συχνή μορφή καταρράκτη είναι ο γεροντικός καταρράκτης, που εμφανίζεται συνήθως μετά την ηλικία των 60 ετών.

Υπάρχουν ωστόσο και άλλες μορφές καταρράκτη όπως είναι ο τραυματικός, ο συγγενής, ο φαρμακευτικός κλπ. Σε όλες τις μορφές του καταρράκτη η αντιμετώπιση είναι χειρουργική και συγκεκριμένα αφορά την αντικατάσταση του ανθρώπινου φακού με έναν άλλο τεχνητό φακό ο οποίος εμφυτεύεται στην ιδία θέση και παραμένει εκεί εφ’ όρου ζωής.

Η θόλωση του φακού ξεκινάει και εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου.

Στα πρώτα στάδια ο καταρράκτης μπορεί να εκδηλωθεί με απότομη αλλαγή της διάθλασης του ασθενούς δηλαδή να αυξηθεί η υπάρχουσα μυωπία ή να εμφανισθεί μυωπία η οποία δεν υπήρχε. Σε πιο προχωρημένα στάδια αρχίζει η θόλωση τού φακού.

Τα παλαιότερα χρόνια η εγχείρηση γινόταν με ολική αφαίρεση του φακού και είχε αρκετά μεγάλο ποσοστό επιπλοκών που είχαν σχέση με το μέγεθος της τομής και την χρήση ραμμάτων. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο επικρατούσε η άποψη ότι ο καταρράκτης πρέπει να ‘’ωριμάσει’’ για να προχωρήσουμε στην επέμβαση.

Διαβάστε περισσότερα στο kontasou.com
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης