«Ανατομία» των καρδιολογικών προβλημάτων σε συνέδριο του νοσοκομείου Ελπίς

«Ανατομία» των καρδιολογικών προβλημάτων σε συνέδριο του νοσοκομείου Ελπίς

H αντιμετώπιση της χρόνιας και πολυαγγειακής στεφανιαίας νόσου, της καρδιακής ανεπάρκειας, των βαλβιδοπαθειών, των αρρυθμιών, ήταν μερικά από τα μείζονα καρδιολογικά ζητήματα τα οποία ανέπτυξαν έγκριτοι επιστήμονες

giatros-elpis-1
H αντιμετώπιση της χρόνιας και πολυαγγειακής στεφανιαίας νόσου, της καρδιακής ανεπάρκειας, των βαλβιδοπαθειών, των αρρυθμιών, ήταν μερικά από τα μείζονα καρδιολογικά ζητήματα για τα οποία έγκριτοι επιστήμονες πήραν...θέσεις και αντιπαραθέσεις, στη διάρκεια της πρόσφατης 7ης Ετήσιας Διημερίδας της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «ΕΛΠΙΣ» με θεματικό αντικείμενο: «Καρδιολογικά Διλήμματα: Θέσεις & Αντιπαραθέσεις».

Ειδικοί από το πεδίο της Καρδιολογίας, της Καρδιοχειρουργικής και άλλων συναφών ειδικοτήτων έβαλαν στο μικροσκόπιο όλες τις εξελίξεις της καρδιολογίας, σε επίπεδο πρόληψης και θεραπείας, και αποκωδικοποίησαν τα μηνύματα που στέλνουν οι νεότερες πολυκεντρικές μελέτες. Εστίασαν όμως και σε θέματα που δεν έχουν πλήρως διαλευκανθεί από την επιστήμη και τα οποία εγείρουν διαρκώς συζητήσεις και αντιπαραθέσεις στις επιστημονικές συναντήσεις.

Ο Δρ. Αθανάσιος Γ. Τρίκας, Συντονιστής Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Η ΕΛΠΙΣ» παραθέτει τα βασικά συμπεράσματα της επιστημονικής εκδήλωσης:

«Στο θέμα της αντιμετώπισης της χρόνιας και της πολυαγγειακής στεφανιαίας νόσου έγινε αντιπαράθεση από καταξιωμένους κλινικούς και επεμβατικούς καρδιολόγους και καρδιοχειρουργούς. Συζητήθηκαν τα αποτελέσματα νεότερων μελετών, οι τελευταίες κατευθυντήριες οδηγίες, η επιλογή των κατάλληλων ασθενών και η βέλτιστη αντιμετώπισή τους και τονίστηκε ο ρόλος της καρδιοχειρουργικής αντιμετώπισης στη σύμπλοκη πολυαγγειακή νόσο των στεφανιαίων αγγείων και ιδιαίτερα στους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη. Παράλληλα προσδιορίστηκε και η θέση της επεμβατικής αντιμετώπισης με την αγγειοπλαστική σε επιλεγμένους ασθενείς.

Στην Καρδιακή Ανεπάρκεια έγινε αναφορά πάνω στην καινούργια ταξινόμησή της και την εφαρμογή της στην κλινική πράξη και στην καλύτερη διαχείριση της ευαίσθητης ομάδας των ασθενών αυτών. Συζητήθηκαν οι τρόποι για την εφαρμογή της βέλτιστης θεραπείας σύμφωνα με τα νέα δεδομένα των σύγχρονων μελετών και η ανάγκη περαιτέρω προσήλωσης στις σύγχρονες κατευθυντήριες οδηγίες. Έγινε ιδιαίτερη αναφορά στη χρήση φαρμάκων που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια, μειώνουν την νοσηλείες (ιβαμπραδίνη) και βελτιώνουν γενικότερα την πρόγνωση και την επιβίωσή τους (ARNIs) καθώς και στη βέλτιστη χρήση των φαρμάκων που τους υποστηρίζουν στα τελικά στάδια της νόσου.

Στον τομέα των Βαλβιδοπαθειών έγινε συζήτηση πάνω στις πρόσφατες μελέτες για τον ευεργετικό ρόλο νεότερων τεχνικών της επεμβατικής καρδιολογίας (TAVI) στο κρίσιμο πεδίο της αποφυγής της χειρουργικής αντιμετώπισης των παθήσεων των καρδιακών βαλβίδων (στένωση της αορτής), ακόμη και σε νεότερες ηλικίες ή σε πρωιμότερα στάδια.

Κλείσιμο
Στον τομέα των Αρρυθμιών έγινε συζήτηση για τη βέλτιστη αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής, η οποία είναι μια αρρυθμία που ταλαιπωρεί αρκετό ποσοστό του πληθυσμού. Συγκεκριμένα έγινε αναφορά στη θέση που έχει σήμερα η κατάλυση (ablation) στην αντιμετώπιση της χρόνιας κολπικής μαρμαρυγής αλλά και στη χρήση των νεότερων από του στόματος αντιπηκτικών (NOACS).

Τέλος, διακεκριμένοι καρδιοχειρουργοί παρουσίασαν και συζήτησαν τα νεότερα δεδομένα πάνω στην αντιμετώπιση του αορτικού διαχωρισμού με επεμβατικές διαδερμικές τεχνικές και εμφύτευση stent χωρίς την ανάγκη ανοικτού χειρουργείου. Παράλληλα επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων συζήτησαν για τη συσχέτιση του σακχαρώδη διαβήτη αλλά και παθήσεων των νεφρών ή του θυρεοειδούς με τις καρδιοπάθειες και τις ιδιαιτερότητες στην αντιμετώπισή τους στις συνθήκες αυτές».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης