ΕΟΠΥΥ: Μεγάλο βήμα στην ψηφιακή εποχή η νέα διαδικτυακή πλατφόρμα

ΕΟΠΥΥ: Μεγάλο βήμα στην ψηφιακή εποχή η νέα διαδικτυακή πλατφόρμα

e-ελεγκτές για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους

giatroi
Ένα μεγάλο βήμα στην ψηφιακή εποχή επιχειρεί ο ΕΟΠΥΥ προς όφελος των ασφαλισμένων του, περιορίζοντας τη φυσική παρουσία -και συνήθως ταλαιπωρία- στις κατά τόπους υπηρεσίες τους αλλά και προς όφελος του ίδιου του Οργανισμού που θα έχει ευκρινή εικόνα για τις συναλλαγές με τους ασθενείς.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να ενεργοποιηθεί από την ερχόμενη Δευτέρα η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την προέγκριση των φαρμάκων υψηλού κόστους (ΦΥΚ) που χορηγούνται σε ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας. Πλέον οι ασθενείς που χρειάζονται φάρμακα υψηλού κόστους, τα οποία διατίθενται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, θα αιτούνται μέσω του γιατρού τους τη χορήγηση του φαρμάκου. Η λειτουργία της πλατφόρμας στην ολοκληρωμένη μορφή της απαιτεί τουλάχιστον 300 ελεγκτές- γιατρούς, στην εναρκτήρια φάση της ωστόσο διαθέτει μόλις 50.

e-ελεγκτές για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους

Αυτοί οι γιατροί θα πρέπει να προ-εγκρίνουν τη χορήγηση κάποιου από τα 70 σκευάσματα ΦΥΚ που χρειάζονται προέγκριση – πρόκειται για μία διαδικασία που θα γίνεται από εξειδικευμένο γιατρό ανάλογα με την πάθηση και το σκεύασμα, μεσα σε εύλογο χρονικό διάστημα. Το σημαντικό είναι βεβαίως πως ο γιατρός, ιδιώτης ή νοσοκομειακός, που έχει αιτηθεί το σκεύασμα για τον ασθενή, θα μπορεί να παρακολουθεί την πορεία του αιτήματος στο σύστημα, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Π.χ θα μπορεί να βλέπει αν έχει προεγκριθεί, αν έχει απορριφθεί ή αν βρίσκεται σε εκκρεμότητα, με βάση τον μοναδικό κωδικό που θα έχει λάβει. Οι αποφάσεις των ελεγκτών γιατρών θα αποστέλλονται αμέσως μόλις ολοκληρώνονται στο ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, το οποίο κατά την εβδομαδιαία συνεδρίασή του, θα λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις. Στη συνέχεια θα ενημερώνεται ο ενδιαφερόμενος γιατρός και εφόσον η διαδικασία ολοκληρωθεί ηλεκτρονικά ο ασθενής θα μπορεί να πηγαίνει στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ να παραλαμβάνει το φάρμακό του.

Σήμερα, η διαδικασία της έγκρισης για τα ΦΥΚ προϋποθέτει ότι ο ασθενής επισκέπτεται τον γιατρό και λαμβάνει τη γνωμάτευση και τη συνταγή για το ΦΥΚ, υποβάλλει το αίτημά του σε μία από τις Επιτροπές του ΕΟΠΥΥ. Εφόσον το αίτημα γίνει δεκτό ο ασφαλισμένος επαναλαμβάνει το δρομολόγιο προς την Επιτροπή για να παραλάβει το απαραίτητο έγγραφο και στη συνέχεια με αυτό να επισκεφθεί ένα από τα συνολικά 33 φαρμακεία του Οργανισμού για να παραλάβει και το φάρμακο. Αγκάθι σε αυτή τη διαδικασία εκτός από τα δρομολόγια είναι και ο χρόνος που απαιτείται για την ολοκλήρωση της διαδικασίας καθώς οι συνεδριάσεις των Επιτροπών γίνονται κάθε δέκα με 15 ημέρες.

Έλεγχος νοσηλείας σε πραγματικό χρόνο

Ο ψηφιακός βηματισμός του ΕΟΠΥΥ περιλαμβάνει και τον έλεγχο των νοσηλειών των ασφαλισμένων σε ιδιωτικές κλινικές σε πραγματικό χρόνο (real time). Κάτι ανάλογο με αυτό που ισχύει με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες που παρακολουθούν τους πελάτες τους μέσα σε ιδιωτικά αλλά και δημόσια νοσοκομεία.

Ήδη, αυτός ο έλεγχος βρίσκεται σε εξέλιξη σε τέσσερις μεγάλες ιδιωτικές κλινικές και μαιευτήρια της Αθήνας, με τους γιατρούς του Οργανισμού να παρακολουθούν την εισαγωγή και την πορεία του ασθενούς μέχρι το εξιτήριό του και την τιμολόγηση των ιατρικών πράξεων που διενεργήθηκαν. Μέσα από την ανταλλαγή παραστατικών με την ιδιωτική κλινική ο ελεγκτής γιατρός του ΕΟΠΥΥ ουσιαστικά εγκρίνει τη δαπάνη νοσηλείας του ασφαλισμένου – ή και όχι. Σε περίπτωση διαφωνίας, στελέχη του Οργανισμού αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι η «τον τελευταίο λόγο τον έχει ο ΕΟΠΥΥ». Σε κάθε περίπτωση, οι ιδιωτικές κλινικές μπορούν να υποβάλουν ένσταση.

Οι εκπρόσωποι του ΕΟΠΥΥ εκτιμούν πως με τον έλεγχο αυτό ουσιαστικά ελέγχονται αμέσως όλες οι ιατρικές πράξεις και συνεπώς και οι χρεώσεις και μειώνονται δραστικά οι πιθανότητες να προκύπτουν «φουσκωμένες» χρεώσεις για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ από πλευράς των ιδιωτών παρόχων.

Πάντως, η επέκταση του ελέγχου των ιδιωτικών νοσηλίων των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ σε real time προσκρούει προς το παρόν σε ένα εμπόδιο: δεν έχουν προσληφθεί οι 200 γιατροί και φαρμακοποιοί που είχε αποφασιστεί με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου πριν από έξι μήνες οπότε πρέπει να επαναληφθεί η διαδικασία.

Είσοδος στον Ασφαλιστικό Φάκελο όπως στον οικονομικό φάκελό μας στο Taxis

Μια ακόμη σημαντική ψηφιακή αλλαγή δρομολογείται για τους 11 εκατ. Ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ: τους δίδεται η δυνατότητα να ελέγχουν οι ίδιοι, όποτε και όπου θέλουν, τις ιατρικές δαπάνες τους. Ήδη 600.000 πολίτες έχουν ενεργοποιήσει με τους κωδικούς του Taxis τον Ηλεκτρονικό Φάκελο Ασθενούς, που περιλαμβάνει το ασφαλιστικό ιστορικό, με όλες τις νοσηλείες, διαγνωστικές εξετάσεις, φάρμακα και ιατρικές επισκέψεις της τελευταίας 4ετίας. Το σημαντικό είναι πως με αυτόν τον τρόπο ο ασφαλισμένος μπορεί να έχει ανά πάσα στιγμή εικόνα για τις χρεώσεις των ιδιωτών και να τσεκάρει βεβαίως εάν είναι πραγματικές. Σε περίπτωση, πχ που ο ασφαλισμένος διαπιστώσει «μαϊμού» χρεώσεις στο ΑΜΚΑ του μπορεί να ειδοποιήσει τον Οργανισμό μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος, μπλοκάροντας την πληρωμή του παρόχου (π.χ. φαρμακοποιού η γιατρού) μέχρι να διεξαχθεί ο σχετικός έλεγχος από τον ΕΟΠΥΥ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης