Έντονες οι αντιδράσεις των φαρμακοποιών για το νέο διπλό φορο-χαράτσι του πολυνομοσχεδίου

Έντονες οι αντιδράσεις των φαρμακοποιών για το νέο διπλό φορο-χαράτσι του πολυνομοσχεδίου

Η πρώτη διάταξη αφορή την επιβολή φόρου στον φαρμακοποιό (rebate) ύψους 0,8% επί της λιανικής τιμής κάθε φαρμάκου που έχει λήξει η πατέντα του - Η δεύτερη διάταξη δίνει τη δυνατότητα στον υπουργό Υγείας να καθορίζει τις αναγκαίες ελάχιστες ποσότητες αποθεμάτων φαρμάκων κατά θεραπευτική κατηγορία που πρέπει να υπάρχουν στα φαρμακεία

Έντονες οι αντιδράσεις των φαρμακοποιών για το νέο διπλό φορο-χαράτσι του πολυνομοσχεδίου
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις των φαρμακοποιών για τις δύο διατάξεις που αφορούν τον κλάδο τους και οι οποίες περιέχονται στο πολυνομοσχέδιο για την τέταρτη αξιολόγηση.

Με την πρώτη διάταξη επιβάλλεται στο φαρμακοποιό φόρος (rebate) ύψους 0,8% επί της λιανικής τιμής κάθε φαρμάκου που έχει λήξει η πατέντα του (off patent) και που χορηγείται σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Αξίζει να σημειωθεί πως, με βάση τους υπολογισμούς των φαρμακοποιών, η ετήσια επιβάρυνση των φαρμακοποιών από αυτή την διάταξη είναι 5 εκατ. ευρώ, με την προϋπόθεση ότι ο συντελεστής 0,8% παραμείνει σταθερός.

Με την δεύτερη διάταξη του ίδιου νομοσχεδίου δίνεται η δυνατότητα στον υπουργό Υγείας να καθορίζει τις αναγκαίες ελάχιστες ποσότητες αποθεμάτων φαρμάκων κατά θεραπευτική κατηγορία που πρέπει να υπάρχουν στα φαρμακεία.

Με νέα ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΣΦ), θέτει μείζονα ζητήματα που ανακύπτουν από αυτές τις ρυθμίσεις, τα οποία αναδεικνύουν κενά στη διαδικασία της προμήθειας των φαρμάκων από τους ασφαλισμένους.

«Ουδέποτε αρνηθήκαμε την προώθηση γενοσήμων και την παροχή κινήτρων για την προώθηση γενοσήμων. Όμως στο όνομα προώθησης των γενοσήμων επιβάλλεται ένας πρόσθετος φόρος προκειμένου να βρεθούν χρήματα για προεκλογικές παροχές. Παλιά δοκιμασμένη συνταγή. Κοινωνική πολιτική με τα χρήματα των φαρμακοποιών» διαπιστώνει στην ανακοίνωση ο πρόεδρος του ΠΦΣ, κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης, δηλώνοντας παράλληλα πως ο κλάδος των φαρμακοποιών θα συνδράμει το θέμα της αύξησης κατανάλωσης γενοσήμων, μόνο εάν αναληφθεί μια εθνική προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή.

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη διάταξη, ο ΠΦΣ ζητεί από την κυβέρνηση, «αντί να κόπτεται νομοθετώντας ελάχιστες ποσότητες αποθεμάτων για τα ιδιωτικά φαρμακεία, να βρει τρόπο να εξασφαλίσει ελάχιστες ποσότητες φαρμάκων για ανθρώπους με πολύ σοβαρές ασθένειες (καρκίνος κ.λ.π.) που ταλαιπωρούνται καθημερινά στις ουρές των «φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ».

ΠΦΣ: η συνταγογράφηση φαρμάκων γίνεται από τον γιατρό

Σύμφωνα με τον ΠΦΣ, τον πρώτο λόγο στη συνταγογράφηση φαρμάκου έχει ο γιατρός, ο οποίος γράφει στη συνταγή τη δραστική ουσία. Επίσης, ο γιατρός έχει τη δυνατότητα να γράψει στη συνταγή ως «οδηγία» το εμπορικό όνομα του φαρμάκου που συστήνει.

«Συχνά πυκνά μάλιστα δίνει στον ασφαλισμένο και ένα επιπλέον σημείωμα συστήνοντας να ζητήσει ο ασφαλισμένος από τον φαρμακοποιό του το συγκεκριμένο σκεύασμα. Και σαν να μην έφταναν τα παραπάνω και πάλι ο γιατρός έχει τη δυνατότητα να «κλειδώσει» ηλεκτρονικά την επιλογή του φαρμάκου που αυτός επιθυμεί, εμποδίζοντας τεχνικά οποιαδήποτε παρέμβαση άλλου, δηλαδή απαγορεύοντας τη χορήγηση οποιουδήποτε σκευάσματος πλην αυτού που ο γιατρός έχει αποφασίσει» αναφέρει ο ΠΦΣ.

Κλείσιμο
Ο ασφαλισμένος από την πλευρά του με βάση τα δικά του κριτήρια, τις γνώσεις του, τις συστάσεις του γιατρού του, την εμπιστοσύνη στο φάρμακο που έχει συνηθίσει να λαμβάνει, αποφασίζει τελικά ποιο σκεύασμα μεταξύ των ομοειδών της ίδιας δραστικής ουσίας θα προμηθευτεί, εάν φυσικά ο γιατρός του, του έχει αφήσει τέτοιο περιθώριο επιλογής.

Για τον σκοπό αυτό μάλιστα εκτυπώνεται στην ηλεκτρονική συνταγή μια υπεύθυνη δήλωση του ασφαλιζόμενου την οπoία υπογράφει και αναφέρει επί λέξει: «Ενημερώθηκα από το Φαρμακοποιό για της χαμηλότερης τιμής φάρμακο και επιθυμώ να λάβω ακριβότερο φάρμακο»

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των φαρμακοποιών, «ο γιατρός και ο ασφαλισμένος , άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο, κατά περίπτωση, καθορίζουν και αποφασίζουν ο καθένας με τα δικά του κίνητρα και κριτήρια ποιο φάρμακο θα χορηγηθεί. Και έρχεται η Κυβέρνηση να τιμωρήσει με πρόστιμο τον Φαρμακοποιό για τις δεσμευτικές επιλογές γιατρού ή/ και ασφαλισμένου. Μπορεί κάποιος να απαντήσει σε ποια λογική βασίζεται αυτή η απόφαση; Σε ποιο δικαστήριο μπορεί να σταθεί; Και εν τέλει τι εξυπηρετεί; » θέτει κρίσιμα ερωτήματα ο κ. Θεοδοσιάδης.

Έξι ερωτήματα

Τα ερωτήματα και οι πικρές διαπιστώσεις από τον ΠΦΣ υποβάλλονται με αμείωτο ρυθμό:

-Η στόχευση του μέτρου αυτού είναι να προωθηθεί η πώληση γενοσήμων δια της «τιμωρίας» της πώλησης off patent. Εφόσον λοιπόν κατ΄ αυτόν τον τρόπο θα ευνοηθούν οι Φαρμακοβιομήχανοι παραγωγής γενοσήμων, γιατί οι ίδιοι να μην επιστρέψουν ως rebate ένα μέρος των ωφελειών που θα καρπωθούν; Άλλος κερδίζει και άλλος πληρώνει ;

-Το ποσοστό των γενοσήμων στο σύνολο των πωλήσεων φαρμάκων έχει αυξηθεί το τελευταίο διάστημα από 26% σε 29%. Γιατί επομένως υπάρχει η πρεμούρα λήψης νέων φορομπηχτικών μέτρων αφού τα υπάρχοντα αποδίδουν; Ο στόχος είναι η προώθηση γενοσήμων ή μήπως η είσπραξη και άλλων φόρων ;

-Στο β’ εξάμηνο του 2017 θεσμοθετήθηκε η παροχή bonus για όσα φαρμακεία ξεπέρασαν σε πωλήσεις γενοσήμων τον πανελλαδικό μέσο όρο. Μέχρι σήμερα το κίνητρο αυτό δεν υλοποιήθηκε και αντ΄ αυτού ετοιμάζεται η θεσμοθέτηση προστίμων. Είναι σοβαρή πολιτική αυτή;

-Στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι το ποσοστό φορολόγησης (0,8% επί της λιανικής τιμής των off patents) «….. δύναται για τα επόμενα έτη να αναπροσαρμόζεται……». Άρα η φορολόγηση αυτή δεν είναι μόνο για το 2018 .

-Πόσα χρόνια αποτυχημένων πολιτικών πρέπει να περάσουν ώστε να καταλάβουν οι κατά καιρούς Υπουργοί Υγείας , ότι η προώθηση των γενοσήμων δεν μπορεί να γίνει με το ζόρι;

Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης: εκτός λογικής οι διατάξεις

Την στήριξή του στον ΠΦΣ και στις ενέργειες σχετικά με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου δηλώνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ).

Ο ΦΣΘ χαρακτηρίζει «διπλό φόρο-χαράτσι» το ποσοστό έκπτωσης 0,8% στο οποίο θα υποχρεούνται οι φαρμακοποιοί αν ο συνταγογράφος ιατρός ή ο ασθενής επιθυμούν τη χορήγηση πρωτότυπου φαρμάκου και όχι αντιγράφου. Στηλιτεύει και τη δεύτερη διάταξη για τις ελάχιστες ποσότητες φαρμάκων ανά θεραπευτική κατηγορία στα φαρμακεία, την ίδια ώρα που δεν έχει καταφέρει να λύσει το μεγάλο πρόβλημα των ελλείψεων.

«Αυτό που νομοθετείται είναι να τιμωρούνται οι φαρμακοποιοί για μια επιλογή που κάνουν κάποιοι άλλοι» τονίζει ο ΦΣΘ και καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι έχει ως απώτερο στόχο το κλείσιμο τουλάχιστον των μισών φαρμακείων της επικράτειας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης