Στοιχεία σοκ για το AIDS: 3.721 άνθρωποι διαγνώστηκαν με τον ιό στην Ελλάδα την τελευταία πενταετία

Στοιχεία σοκ για το AIDS: 3.721 άνθρωποι διαγνώστηκαν με τον ιό στην Ελλάδα την τελευταία πενταετία

Το 10% των νέων διαγνώσεων HIV  έγινε σε νέους ανθρώπους 15-24 ετών, ενώ το 25% σε νέους 15-29 ετών

aids
«Ένας στους 3 μαθητές Λυκείου όλης της χώρας τώρα πια ξέρει για τον HIV και το AIDS»: αυτό επισημαίνουν οι υπεύθυνοι του Κέντρου Ζωής, του φορέα που δραστηριοποιείται τα τελευταία 27 χρόνια στο πεδίο της ενημέρωσης για τον ιό HIV, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης για την τρέχον σχολικό έτος του προγράμματος «Πρόληψη της λοίμωξης HIV σε μαθητές της Β’ & Γ’ Λυκείου».

Το πρόγραμμα, που πραγματοποιήθηκε με μεγάλο δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, υλοποιήθηκε σε περισσότερα από 600 σχολεία (36% των Λυκείων) της Ελλάδας κατά τη σχολική περίοδο 2017 -2018. Πάνω από 65.000 μαθητές Λυκείου ενημερώθηκαν, μέσα από 1.274 εκδηλώσεις που πραγματοποίησαν οι ομάδες των ειδικά εκπαιδευμένων και έμπειρων στελεχών του Οργανισμού σε όλη τη χώρα, με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς να δείχνουν πραγματικό ενδιαφέρον.

Η αναγκαιότητα της ενημέρωσης σχετικά με το θέμα του HIV και του AIDS αναδείχθηκε από το σύνολο του εκπαιδευτικού προσωπικού, το οποίο κρίνει αναγκαία την ένταξη θεματικών σχετικών με τη σεξουαλική αγωγή στο πρόγραμμα σχολικών δραστηριοτήτων. Σε αυτό έρχονται να προστεθούν τα λιγοστά και αποσπασματικά ερευνητικά δεδομένα που υπάρχουν σε σχέση με τη σεξουαλική συμπεριφορά των εφήβων στην Ελλάδα, που αναφέρουν ότι ένα σημαντικό ποσοστό μαθητών έως 15 ετών, περίπου 25%, έχει ήδη ξεκινήσει τη σεξουαλική του ζωή (HBSC/WHO 2014) και ότι ένα εξίσου σημαντικό ποσοστό των σεξουαλικά ενεργών εφήβων, περίπου 20%, δε χρησιμοποιεί συστηματικά προφυλακτικό ή καταφεύγει σε μη αξιόπιστες μεθόδους προφύλαξης (50% σύμφωνα με έρευνα του 2007 της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών).

Το ίδιο ενδιαφέρον έδειξε και το μαθητικό κοινό για τη θεματική του HIV/AIDS και της ασφαλούς σεξουαλικής συμπεριφοράς, σύμφωνα με το Κέντρο Ζωής. Εκτός από το πολύ θετικό ενδιαφέρον, αναδείχθηκε όμως μέσα από τη διαδικασία αυτή, σε πολλές περιπτώσεις, αξιοσημείωτο έλλειμμα γνώσεων, ακόμη και σε σχέση με στοιχειώδη ζητήματα της σεξουαλικής υγείας και προφύλαξης.

Παρά την πρωτοφανή πρόοδο στον τομέα της ιατρικής αντιμετώπισης του HIV/AIDS, μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας αγνοεί ακόμη και στοιχειώδη ζητήματα σε σχέση με το HIV/AIDS και την προστασία της σεξουαλικής του υγείας. Όπως επισημαίνει το Κέντρο Ζωής «αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη συνεχιζόμενη εξάπλωση του HIV, κυρίως μεταξύ νέων ανθρώπων, οι οποίοι δε γνωρίζουν γιατί και πώς πρέπει να προφυλάσσονται κατά τη σεξουαλική τους συμπεριφορά. Μόλις την τελευταία πενταετία (2013-17), 3.721 άνθρωποι διαγνώστηκαν με HIV στην Ελλάδα. Το 10% των νέων διαγνώσεων HIV, κατά την τελευταία 5ετία (2013-17), έγινε σε νέους ανθρώπους 15-24 ετών, ενώ το 25% σε νέους 15-29 ετών».

Το Κέντρο Ζωής έδωσε έμφαση στην υλοποίηση του προγράμματος σε Λύκεια που βρίσκονται εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων, σε απομακρυσμένες περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας. Ενδεικτικά, ενημερώσεις πραγματοποιήθηκαν σε σχολεία ακριτικών και δύσκολα προσβάσιμων περιοχών, όπως στο ΓΕΛ Δικαίων (βορειότατο άκρο Ορεστιάδας), στο ΓΕΛ Σουφλίου (Έβρος), στο ΓΕΛ και ΕΠΑΛ Κάτω Νευροκοπίου, στο ΓΕΛ Σαμοθράκης, στο ΕΠΑΛ Κόνιτσας στις λυκειακές τάξεις Αγνάντων και Πραμάντων (ορεινή Πίνδος), στο ΓΕΛ Χάλκης, στα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ Καλαβρύτων, στο ΓΕΛ Καστορείου (Ταΰγετος), στο ΓΕΛ Μακρύγιαλου (Ιεράπετρα Κρήτης) και σε άλλα.

Κλείσιμο
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα του προγράμματος θα παρουσιαστούν από το Κέντρο Ζωής στο 22ο Παγκόσμιο Συνέδριο AIDS, που θα πραγματοποιηθεί στις 23-27 Ιουλίου 2018 στο Άμστερνταμ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης