Τι επιπλοκές προκαλεί ο έρπης στα μάτια μας;

green_eyes

Tα κρούσματα του έρπητα ζωστήρα παρουσιάζουν σημαντική αύξηση σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές μελέτες

Σοβαρές επιπλοκές στην υγεία μπορεί να προκαλέσει ο ιός του έρπητα ζωστήρα, τα κρούσματα του οποίου παρουσιάζουν σημαντική αύξηση σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές μελέτες.

Οι επιπλοκές στην όραση των ασθενών από τον οφθαλμικό έρπητα ζωστήρα παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κερατοειδούς (World Cornea Congress), το οποίο έγινε στο San Diego των ΗΠΑ από 15 έως 17 Απριλίου 2015. Ο ζωστήρας συνήθως προσβάλλει ηλικιωμένα άτομα και μπορεί να επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των ασθενών, σε ορισμένες δε περιπτώσεις μπορεί να επιφέρει ακόμα και το θάνατο.

Όπως ανέφερε ο διαπρεπής χειρουργός οφθαλμίατρος Ιωάννης Α.Μάλλιας Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών:

«Ο οφθαλμικός έρπης ζωστήρ μπορεί να επιφέρει σοβαρές επιπλοκές στην όραση των ασθενών και σε σπάνιες περιπτώσεις να οδηγήσει ακόμα και στην τύφλωση». «Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) και με πρόσφατες μελέτες οι οποίες παρουσιάστηκαν στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κερατοειδούς, ο προληπτικός εμβολιασμός σε ανθρώπους ηλικίας άνω των 60ετών μειώνει σημαντικά τη πιθανότητα προσβολής από τον έρπητα ζωστήρα» κατέληξε ο κος. Μάλλιας.

ΕΡΠΗΣ ΖΩΣΤΗΡΑΣ

Ο έρπης ζωστήρας προκαλείται από τον ιό της ανεμοβλογιάς, ο οποίος παραμένει σε λανθάνουσα κατάσταση στα γάγγλια του οργανισμού συνήθως για δεκαετίες. Ο ιός αναζωπυρώνεται συνηθέστερα σε ανθρώπους της τρίτης ηλικίας όταν εξασθενήσει το αμυντικό σύστημα του οργανισμού.

Κλινικά εκδηλώνεται με αίσθημα καύσου ή και πόνου σε μια περιοχή του δέρματος και μετά από μερικές μέρες εμφανίζεται το τυπικό φυσαλιδώδες εξάνθημα, το οποίο έχει την κατανομή του δερμοτομίου (περιοχή του δέρματος, το οποίο νευρώνεται από ένα συγκεκριμένο νεύρο) το οποίο και προσβάλλεται από τον ιό.

Άλλα συνοδά συμπτώματα είναι:

η κακουχία, οι μυαλγίες, και ο πονοκέφαλος. Επίσης, παρατηρείται διόγκωση των επιχώριων λεμφαδένων. Το φυσαλιδώδες εξάνθημα, το οποίο κατά κανόνα είναι ετερόπλευρο (εμφανίζεται δηλαδή στη μία πλευρά του σώματος), κρατά μερικές μέρες και μετά υποχωρεί. Τα συμπτώματα μπορεί να κρατήσουν ως 15 μέρες, ενώ για την πλήρη υποχώρηση των δερματικών αλλοιώσεων μπορεί να περάσει ακόμα και ένας μήνας. Σε σημαντικό ποσοστό των ασθενών εμφανίζεται μεθερπητική νευραλγία.

Πηγή: kontasou.gr

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

laboratory_doctor_pic

Η ουσία τεραζοσίνη που χαλαρώνει τους μυς της ουροδόχου κύστης και του προστάτη, διευκολύνοντας την ούρηση, φαίνεται να έχει και άλλη θεραπευτική δράση, στα εγκεφαλικά κύτταρα που έχουν υποστεί ζημιά λόγω του Πάρκινσον