PhRMA Innovation Forum: Ανεπαρκής η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη

PhRMA Innovation Forum: Ανεπαρκής η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη

Το Διοικητικό Συμβούλιο του PIF έδωσε το στίγμα του στο χώρο της υγείας και του φαρμάκου στην «επίσημη πρώτη» του Forum

forum
"Επίσημη πρώτη" παρουσίαση για το PhRMA Innovation Forum (PIF), τον φορέα που εκπροσωπεί 23 ηγέτιδες εταιρείες φαρμακευτικής έρευνας και ανάπτυξης, αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 60% της ελληνικής φαρμακευτικής αγοράς και απασχολεί 3.000 υψηλά καταρτισμένους επαγγελματίες.

Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου την Τρίτη το Διοικητικό Συμβούλιο του PIF έδωσε το στίγμα του στο χώρο της υγείας και του φαρμάκου. Για την παρουσίαση των στόχων που έχουν τεθεί μίλησαν οι Μάκης Παπαταξιάρχης (πρόεδρος ΔΣ), Χρήστος Δάκας (αντιπρόεδρος ΔΣ), Ελένη Χουλιάρα (γραμματέας ΔΣ), Σπύρος Φιλιώτης (ταμίας ΔΣ), Άκης Αποστολίδης (μέλος ΔΣ) και Γιάννης Βλόντζος (μέλος ΔΣ).

Ακολουθούν αποσπάσματα των τοποθετήσεών τους.

Ο κ. Μάκης Παπαταξιάρχης, πρόεδρος του Δ.Σ, αναφέρθηκε στην επικείμενη έξοδο από τα Μνημόνια και την προετοιμασία της επόμενης μέρας, χαρακτηρίζοντας σημαντικό "να μας βρίσκουν θεσμικούς συνομιλητές, συνεργάτες, συνοδοιπόρους και συνδιαμορφωτές των λύσεων και των προτάσεων που θα περιγράψουν το αφήγημα του αύριο".

Ο αντιπρόεδρος του PhRMA Innovatiopn Forum κ. Χρήστος Δάκας επισήμανε το μείζον πρόβλημα της συρρικνωμένης φαρμακευτικής δαπάνης "που οδήγησε σε πολύ υψηλά επίπεδα clawback που μαζί με τα rebates άγγιξαν ως επιστροφές από τη φαρμακοβιομηχανία τα 260 εκατ. ευρώ για το 2016 και υπολογίζουμε ότι θα αγγίξουν τα 300 εκ. ευρώ για το 2017, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι ένα στα τρία φάρμακα προσφέρεται δωρεάν".

Στη μειωμένη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη αναφέρθηκε και η γραμματέας, κυρία Έλενα Χουλιάρα, για να επισημάνει ότι "χρειάζεται επειγόντως ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής, το οποίο θα περιλαμβάνει αναδιαμόρφωση του ύψους του προϋπολογισμού σε ρεαλιστικά επίπεδα, έτσι ώστε να δοθεί ο κατάλληλος χρόνος για την ωρίμανση των αναγκαίων αλλά μη υλοποιούμενων δομικών μεταρρυθμίσεων το PhRMA Innovation Forum έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις που μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα για την εξεύρεση πόρων.

Κλείσιμο
Με το ορόσημο του Αυγούστου 2018 να πλησιάζει, είναι η ευκαιρία να ξεκινήσει η συζήτηση για αύξηση του προϋπολογισμού της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης σε σύνδεση με την ανάπτυξη της χώρας".

Ο ταμίας του PhRMA Innovatiopn Forum, κ. Σπύρος Φιλιώτης αναφέρθηκε στη δυνατότητα της Ελλάδας να προσελκύσει μεγαλύτερο μέρος από τα 35 δισ. ευρώ που επενδύονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη στις κλινικές μελέτες.

Στους ομιλητές ήταν και το μέλος κ. Ακης Αποστολίδης επικεντρώθηκε στη σχέση των φαρμακευτικών εταιρειών με τους επαγγελματίες υγείας που έχουν ως στόχο την ενημέρωση για τις θεραπευτικές προσεγγίσεις στο χώρο της υγείας, ενώ μίλησε και ο κ. Γιάννης Βλόντζος, επίσης μέλος στο Δ.Σ., εστιάζοντας στη σύσταση της επιτροπής για την αξιολόγηςη φαρμακευτικής καινοτομίας ΗΤΑ, που οφείλει να συνοδεύεται από δύο καθοριστικής σημασίας αλλαγές στο υπάρχον πλαίσιο αποζημίωσης: α) την κατάργηση της αναφοράς σε χώρες της ΕΕ ως κριτήριο ή ως προϋπόθεση και β) τυην κατάργηση του 25% ως οριζόντιου μέτρου, ανεξάρτητα από τη θεραπευτική αξία του εκάστοτε φαρμάκου.

Κλείνοντας ο κ. Παπαταξιάρχης υπογράμμισε ότι η συμβολή του PIF στην αναζήτηση ενός νέου σημείου ισορροπίας ανάμεσα στη διαφορετική ερμηνεία των εννοιών κόστος και αξία, διαχείριση και δημιουργικότητα, λειτουργικό και βιώσιμο θα είναι καταλυτική και δεσμεύτηκε στην αποκατάσταση της ισορροπίας της σχέσης μεταξύ του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα και στη μείωση της αναπόφευκτης ατυχούς ταλάντωσης μεταξύ πολίτη και ασθενή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης