Η κατάθλιψη μπορεί να επιταχύνει τη γήρανση του εγκεφάλου

Η κατάθλιψη μπορεί να επιταχύνει τη γήρανση του εγκεφάλου

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι, όσοι έχουν σοβαρά προβλήματα κατάθλιψης έχουν μικρότερο όγκο εγκεφάλου - Διατρέχουν 55% περισσότερες πιθανότητες να έχουν μικρές αγγειακές αλλοιώσεις στον εγκέφαλο

brain
Η κατάθλιψη δεν «ρίχνει» μόνο τη διάθεσή μας αλλά μπορεί να επιταχύνει την διαδικασία γήρανσης του εγκεφάλου, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει ότι εκείνοι που έχουν σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης, έχουν μικρότερο όγκο εγκεφάλου και διατρέχουν 55% περισσότερες πιθανότητες να έχουν μικρές αγγειακές αλλοιώσεις στον εγκέφαλο.

Η μελέτη τους δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Neurology».

«Δεδομένου ότι τα συμπτώματα της κατάθλιψης μπορούν να αντιμετωπιστούν, είναι πιθανό η ίδια θεραπεία να μπορεί να μειώσει και τα προβλήματα μνήμης και σκέψης», επισημαίνει η επικεφαλής της μελέτης, Αντίνα Ζέκι αλ Χαζούρι από την Ιατρική Σχολή Μίλερ του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι.

Διαφορετική δομή εγκεφάλου σε ηλικιωμένους με σοβαρή κατάθλιψη
Κλείσιμο


Οι Αμερικανοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι, η δομή του εγκεφάλου των ηλικιωμένων με πιο σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης διέφερε από εκείνων που δεν είχαν κατάθλιψη.

Η έρευνα διεξήχθη σε δείγμα πάνω από 1.100 ατόμων, με μέση ηλικία το 71 έτος, χωρίς ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε ακτινογραφία εγκεφάλου, αξιολόγηση της ψυχικής υγείας και τεστ μνήμης και γνωστικών δεξιοτήτων στην αρχή της μελέτης. Πέντε χρόνια αργότερα η μνήμη και οι δεξιότητές τους επαναξιολογήθηκαν.

Στην αρχή της έρευνας, το 22% των εθελοντών εμφάνιζαν σοβαρότερα συμπτώματα κατάθλιψης και σημείωσαν χαμηλότερες επιδόσεις στα τεστ αναφορικά με την ικανότητά τους να ανακαλέσουν συγκεκριμένες εμπειρίες και γεγονότα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης