Η κατάθλιψη μπορεί να επιταχύνει τη γήρανση του εγκεφάλου

brain

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι, όσοι έχουν σοβαρά προβλήματα κατάθλιψης έχουν μικρότερο όγκο εγκεφάλου - Διατρέχουν 55% περισσότερες πιθανότητες να έχουν μικρές αγγειακές αλλοιώσεις στον εγκέφαλο

Η κατάθλιψη δεν «ρίχνει» μόνο τη διάθεσή μας αλλά μπορεί να επιταχύνει την διαδικασία γήρανσης του εγκεφάλου, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει ότι εκείνοι που έχουν σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης, έχουν μικρότερο όγκο εγκεφάλου και διατρέχουν 55% περισσότερες πιθανότητες να έχουν μικρές αγγειακές αλλοιώσεις στον εγκέφαλο.

Η μελέτη τους δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Neurology».

«Δεδομένου ότι τα συμπτώματα της κατάθλιψης μπορούν να αντιμετωπιστούν, είναι πιθανό η ίδια θεραπεία να μπορεί να μειώσει και τα προβλήματα μνήμης και σκέψης», επισημαίνει η επικεφαλής της μελέτης, Αντίνα Ζέκι αλ Χαζούρι από την Ιατρική Σχολή Μίλερ του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι.

Διαφορετική δομή εγκεφάλου σε ηλικιωμένους με σοβαρή κατάθλιψη

Οι Αμερικανοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι, η δομή του εγκεφάλου των ηλικιωμένων με πιο σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης διέφερε από εκείνων που δεν είχαν κατάθλιψη.

Η έρευνα διεξήχθη σε δείγμα πάνω από 1.100 ατόμων, με μέση ηλικία το 71 έτος, χωρίς ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε ακτινογραφία εγκεφάλου, αξιολόγηση της ψυχικής υγείας και τεστ μνήμης και γνωστικών δεξιοτήτων στην αρχή της μελέτης. Πέντε χρόνια αργότερα η μνήμη και οι δεξιότητές τους επαναξιολογήθηκαν.

Στην αρχή της έρευνας, το 22% των εθελοντών εμφάνιζαν σοβαρότερα συμπτώματα κατάθλιψης και σημείωσαν χαμηλότερες επιδόσεις στα τεστ αναφορικά με την ικανότητά τους να ανακαλέσουν συγκεκριμένες εμπειρίες και γεγονότα.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

Ygeia

Ο Όμιλος παρουσίασε το πλέγμα δράσεών του με θέμα «All about Oncology», με τη συμμετοχή πλήθους κορυφαίων στον τομέα τους επιστημόνων και ειδικών, οι οποίοι ανέπτυξαν όλες τις νεότερες εξελίξεις στον Τομέα της Ογκολογίας

monada_edatikis_therapeias_arthro

Κλειστά κρεβάτια, υποστελέχωση των μονάδων και αναμονή τουλάχιστον 24 ωρών συνθέτουν την εικόνα των ΜΕΘ στην Ελλάδα – Σταθερά τα δύο στα δέκα κρεβάτια είναι κλειστά, ενώ αναλογούν μόλις 2,2 νοσηλευτές ανά κλίνη