Έρευνα: H σάουνα θωρακίζει τον οργανισμό από τα εγκεφαλικά επεισόδια

sauna

Ευεργετικά αποτελέσματα φαίνεται να έχει η σάουνα – Όσοι κάνουν τακτικά σάουνα, έχουν μειωμένο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό 

Όσοι κάνουν τακτικά σάουνα, όπως οι Φινλανδοί, κινδυνεύουν λιγότερο από εγκεφαλικό.

Η σάουνα βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης του αίματος,«αφυπνίζει» το ανοσοποιητικό,κρατάει σε φόρμα το νευρικό σύστημα και βελτιώνει την καρδιαγγειακή λειτουργία.

Η μελέτη που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση «Neurology» (Νευρολογία) είναι η πρώτη που αξιολογεί τη σχέση της σάουνας και των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Ανάλογα με τη συχνότητα που έκαναν σάουνα οι Φινλανδοί εθελοντές, χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: σε αυτούς που έκαναν σάουνα μία φορά την εβδομάδα, σε αυτούς που έκαναν σάουνα δύο φορές την εβδομάδα και τέλος σε αυτούς που έκαναν τέσσερις με επτά φορές την εβδομάδα.

Η έρευνα διεξήχθη σε δείγμα πάνω από 1.600 ανθρώπων,οι οποίοι βρέθηκαν υπό παρακολούθηση,κατά μέσο όρο,επί 15 χρόνια. Η μελέτη διεξήχθη σε άτομα,ηλικίας 53 έως 74 ετών,που διέμεναν ανατολικά της Φινλανδίας.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα

Όσοι αφιέρωναν χρόνο στη σάουνα τέσσερις έως επτά φορές την εβδομάδα διέτρεχαν 61% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου από όσους πήγαν μόνο μία φορά την εβδομάδα, ανέφερε. Αλλά και όσοι έκαναν σάουνα δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα, είχαν 14% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου από αυτούς που έκαναν σάουνα μία φορά την εβδομάδα.

«Αυτά τα αποτελέσματα είναι συναρπαστικά επειδή υποδεικνύουν ότι αυτή η δραστηριότητα που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν για χαλάρωση και ευχαρίστηση,μπορεί επίσης να είναι ευεργετική στα αγγεία», όπως δηλώνει ο επικεφαλής της μελέτης, Σέτορ Κουνούτσορ από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ.

Στη Φινλανδία, οι σάουνες είναι τόσο συχνές που πολλοί άνθρωποι τις έχουν στα σπίτια τους.

Ποιοι πρέπει να αποφεύγουν τη σάουνα

Οι ειδικοί προειδοποιούν,ωστόσο ότι, ορισμένοι άνθρωποι πρέπει να αποφεύγουν τη σάουνα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που πρόσφατα έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή, εκείνων με στηθάγχη και ηλικιωμένων με χαμηλή αρτηριακή πίεση.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

antiviwsi

Σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται πολύ περισσότερο σε κάποιες χώρες σε σχέση με άλλες – Οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν ότι θα πρέπει να υπάρξει δράση για να μειωθεί η αλόγιστη χρήση τους

omega

Από τις νέες μεγάλες έρευνες δεν φαίνεται να δίνεται ξεκάθαρη απάντηση στο αν έχει νόημα να παίρνει κανείς τέτοια συμπληρώματα (που είναι τα πιο δημοφιλή στον κόσμο) ή αν πετάει τα χρήματά του

autism

Από τα 25 στα 45 η γονιμότητα για τους άντρες μειώνεται στο μισό, τονίζει η εμβρυολόγος γενετίστρια Ελένη Κοντογιάννη και προσθέτει ότι «τα παιδιά ενός 45χρονου έχουν τριπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν αυτισμό και 25 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν διπολική διαταραχή, από ότι τα παιδιά ενός 20χρονου»

frontistisanoiakapi

Η έγκαιρη διάγνωση της νόσου θεωρείται κρίσιμη, καθώς οι όποιες θεραπευτικές παρεμβάσεις είναι πιο αποτελεσματικές, αν ξεκινούν προτού η εγκεφαλική εκφύλιση φθάσει σε προχωρημένο στάδιο. Μέχρι σήμερα όμως η πρόωρη διάγνωση έχει αποδειχθεί πολύ δύσκολη για τους γιατρούς