Υποχωρούν οι επιδημίες της ιλαράς και της γρίπης

Υποχωρούν οι επιδημίες της ιλαράς και της γρίπης

Μειούμενος τις τελευταίες τρεις εβδομάδες ο αριθμός των ασθενών με ιλαρά - Σε πτώση και η γρίπη, αν και σημειώθηκε ένας ακόμη θάνατος και ένα νέο κρούσμα

ilara
Πτωτική τάση στις επιδημίες της ιλαράς και της εποχικής γρίπης δείχνουν τα στοιχεία από τις εβδομαδιαίες επιδημιολογικές εκθέσεις του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Η Ελλάδα διατηρεί μεν υψηλή θέση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο όσον αφορά τα κρούσματα της ιλαράς - όπως και η Ρουμανία, η Ιταλία και η Γαλλία- αλλά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες ο αριθμός των ασθενών με ιλαρά βαίνει μειούμενος και βρίσκεται πολύ κάτω από το όριο των 100 κρουσμάτων την εβδομάδα που καταγραφόταν το περασμένο διάστημα.

Ειδικότερα, την τελευταία εβδομάδα δηλώθηκαν 68 νέα κρούσματα ιλαράς. Από τον περασμένο Μάιο έχουν καταγραφεί 2.659 κρούσματα της λοιμώδους μεταδοτικής νόσου ενώ ένα βρέφος, ένας 17χρονος και μία 35χρονη έχουν χάσει τη ζωή τους το ίδιο διάστημα.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης (συνεχίζει να) παρατηρείται στη νότια Ελλάδα. Στη μεγάλη πλειονότητά τους, τα κρούσματα αφορούν άτομα ελληνικής υπηκοότητας, κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό, κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25 έως 44 ετών, που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά. Μεταξύ τους περιλαμβάνονται και επαγγελματίες Υγείας, οι οποίοι ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνουν εμβολιασμό με το μικτό εμβόλιο ιλαράς – ερυθράς – παρωτίτιδας (MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.

Υποχωρεί και η γρίπη

Κλείσιμο
Σε αποδρομή βρίσκεται και η γρίπη, παρότι την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκε ένας ακόμη θάνατος και ένα κρούσματα που χρειάστηκε νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Συνολικά, από τον περασμένο Οκτώβριο 107 άνθρωποι χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ λόγω επιπλοκών που εμφάνισαν μετά τη νόσησή τους με γρίπη και 38 άνθρωποι κατέληξαν.

Από τους 38 θανάτους, οι 34 θάνατοι αφορούσαν ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και μόνο το 13% ήταν εμβολιασμένοι για τη γρίπη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης