Η παρακεταμόλη στην εγκυμοσύνη ενοχοποιείται για αυτισμό και υπερκινητικότητα στα παιδιά

Η παρακεταμόλη στην εγκυμοσύνη ενοχοποιείται για αυτισμό και υπερκινητικότητα στα παιδιά

Τι δείχνει έρευνα του Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ – Η δραστική ουσία, που εμπεριέχεται σε δεκάδες παυσίπονα αυξάνει τον κίνδυνο πάνω από 30%

farmaka
Η παρακεταμόλη στην εγκυμοσύνη αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης αυτισμού και του συνδρόμου Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής στα παιδιά πάνω από 30% προειδοποιούν Ισραηλινοί επιστήμονες.

Η δραστική ουσία,που εμπεριέχεται σε δεκάδες φάρμακα τα οποία απαλύνουν τον πόνο και δεν συνταγογραφούνται, ενοχοποιείται για το σύνδρομο υπερκινητικότητας και αυτισμού στους απογόνους.

Όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», περίπου το 65% των εγκύων λαμβάνει παρακεταμόλη.

Ο συντάκτης της μελέτης, καθηγητής Ίλαν Μάτοκ από το εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, δηλώνει χαρακτηριστικά:

«Τα ευρήματά μας δείχνουν σχέση μεταξύ της παρατεταμένης χρήσης της παρακεταμόλης και της αύξησης του κινδύνου αυτισμού και της υπερκινητικότητας στα παιδιά (ADHD)».

Παρά το γεγονός ότι δεν είναι σαφές με ποιο τρόπο το φάρμακο προκαλεί το σύνδρομο Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής ή αυτισμό, η παρακεταμόλη έχει συνδεθεί σε παλαιότερες έρευνες με προβλήματα επικοινωνίας στα παιδιά.

Κλείσιμο
Η παρακεταμόλη είναι το ενεργό συστατικό που εμπεριέχεται σε παυσίπονα που ανακουφίζουν από τον πυρετό και τη δυσφορία.

«Η περιττή χρήση οποιουδήποτε φαρμάκου θα πρέπει να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης,ωστόσο,πιστεύουμε ότι,τα συμπεράσματά μας δεν θα πρέπει να αλλάξουν την τρέχουσα πρακτική κι ότι οι γυναίκες δεν θα πρέπει να αποφεύγουν τη λήψη παρακεταμόλης για μικρό χρονικό διάστημα όταν χρειάζεται κλινικά», τονίζει ο επικεφαλής της μελέτης.

Οι ερευνητές ανέλυσαν 132.738 ζεύγη μητέρων-παιδιών σε διάστημα τριών έως έντεκα ετών. Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση «American Journal of Epidemiology».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης