Η vegeterian διατροφή είναι το ίδιο ευεργετική με τη μεσογειακή σύμφωνα με έρευνα

VEGAN_1

Οι χορτοφάγοι πλέον μπορούν να πανηγυρίζουν για την ποιότητα της διατροφής τους – Έρευνα δείχνει ότι η μεσογειακή διατροφή βρήκε ισχυρό... αντίπαλο

Η μεσογειακή διατροφή βρήκε ισχυρό αντίπαλο. Αν και θεωρείται από πολλούς ως η πιο υγιεινή διατροφή, οι χορτοφάγοι μπορούν πλέον να πανηγυρίζουν επικαλούμενοι έρευνα που δικαιώνει την επιλογή τους να μην αγγίζουν το κρέας.

Σύμφωνα με νέα μελέτη,τα δύο διατροφικά προγράμματα που ακολούθησαν υπέρβαρα ενήλικα άτομα επί έξι μήνες, είχαν εξίσου ευεργετικά αποτελέσματα στην ανθρώπινη υγεία και, κυρίως, στην απώλεια βάρους.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Independent», η μεσογειακή διατροφή,εμπνευσμένη από τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της Ισπανίας, της Ελλάδας και της Νότιας Ιταλίας με φρέσκα λαχανικά φρούτα και ελαιόλαδο, είναι το ίδιο ευεργετική για την υγεία όσο η vegan.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Circulation», μελέτησε την επίδραση που είχαν στην ανθρώπινη υγεία και τα δύο διατροφικά προγράμματα.

Οι εθελοντές ακολούθησαν επί τρεις μήνες την μεσογειακή διατροφή και τους άλλους τρεις την vegeterian διατροφή (σ΄ αυτήν δεν επιτρέπονται το κρέας και τα ψάρια αλλά επιτρέπονται τα γαλακτοκομικά και τα αυγά).

Η έρευνα διεξήχθη σε 107 υπέρβαρα άτομα. Κατά τη διάρκεια των έξι μηνών που βρέθηκαν στο επίκεντρο της μελέτης,οι διατροφολόγοι παρακολουθούσαν την κατάσταση της υγείας των εθελοντών αλλά και την μείωση του σωματικού τους βάρους.

Τα τελικά αποτελέσματα έδειξαν ότι, και τα δύο διατροφικά προγράμματα ήταν αποτελεσματικά στη μείωση του σωματικού βάρους και του λίπους - ενώ ο μέσος ενήλικας έχασε περίπου 1,8 κιλά ακολουθώντας την vegeterian διατροφή και 1,7 κιλά με τη μεσογειακή.

Οι χορτοφάγοι εμφανίζουν χαμηλά επίπεδα «κακής χοληστερίνης», γεγονός που τους προστατεύει από τα καρδιαγγειακά προβλήματα ενώ με τη μεσογειακή διατροφή,τα επίπεδα των λιπαρών οξέων ήταν χαμηλά, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της έρευνας,Φραντσέσκο Σόφι.
«Η μεσογειακή διατροφή ήταν πιο αποτελεσματική στη μείωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων ή των λιπαρών οξέων τα οποία μπορεί να είναι εξίσου επιζήμια για την υγεία της καρδιάς»,προσθέτει ο Σόφι.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

psychiatric_dromokaiteio

Το καλοκαίρι ασθενής με αυτισμό εισήχθη με εισαγγελική εντολή στο Δρομοκαϊτειο, παρά τις επιφυλάξεις και τους προβληματισμούς που εκφράστηκαν από το νοσηλευτικό προσωπικό - Ο ασθενής νωρίτερα νοσηλευόταν σε δομή ΜΚΟ για άτομα με αυτισμό, η οποία αρνήθηκε εγγράφως να παρατείνει τη φιλοξενία του

cancer-hospital

Οι αριθμοί, που αφορούν 185 χώρες και 36 είδη καρκίνου, δείχνουν μεγάλη επιδείνωση σε σχέση με το 2012, όταν είχαν δημοσιευθεί τα προηγούμενα αντίστοιχα στοιχεία - Ποιες είναι οι συχνότερες μορφές της ασθένειας

8
trikas-foto-new

Ο Συντονιστής Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου, Αθανάσιος Γ. Τρίκας, περιγράφει τις αλλαγές που έχουν ήδη δρομολογηθεί στο θεραπευτικό πεδίο της καρδιολογίας, ιδίως σε ό,τι αφορά τις αρρυθμίες και τη στεφανιαία νόσο

karkinos-karkinika-kuttara

Το μεγάλο ποσοστό των κρουσμάτων καρκίνου στις βόρειες χώρες καταδεικνύει την "επιτυχία" των προγραμμάτων ανίχνευσης, εκτιμά η διευθύντρια ενημέρωσης και έρευνας του ΠΟΥ