H έλλειψη ύπνου ενοχοποιείται για την παιδική παχυσαρκία

babies

Επιστήμονες καλούν τους γονείς να βρίσκονται σε επαγρύπνηση – Η στέρηση ύπνου μπορεί να διαταράξει τις ορμόνες και να οδηγήσει σε χρόνια φλεγμονή

Η στέρηση ύπνου μπορεί να διαταράξει τις ορμόνες και να οδηγήσει σε χρόνια φλεγμονή καθιστώντας τα παιδιά ευάλωτα στην παχυσαρκία,προειδοποιούν οι επιστήμονες καλώντας τους γονείς να βρίσκονται σε επαγρύπνηση.

Όπως αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Warwick της Βρετανίας, η έρευνά τους έδειξε πως, τα παιδιά που δεν κοιμούνται οκτώ ώρες το βράδυ, διατρέχουν 58% περισσότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα.

Για το λόγο αυτό, οι ερευνητές καλούν τους γονείς να γίνουν πιο αυστηροί με το πρόγραμμα των παιδιών και τις ώρες που αφιερώνουν αυτά στον ύπνο και κυρίως να μην τα αφήνουν να περνούν ώρες με τα tablet και τα κινητά. Η κόπωση αποθαρρύνει τα παιδιά αλλά και τους ενήλικες από την άσκηση.

Οι Βρετανοί ερευνητές μελέτησαν τα πορίσματα 42 ερευνών στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 75 χιλιάδες άτομα,ηλικίας κάτω από 18 ετών.

Οι εθελοντές,που κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τις συνήθειες του ύπνου τους,ήταν υπό τριετή παρακολούθηση. Τα παιδιά που κοιμόντουσαν λιγότερο από οκτώ ώρες το βράδυ,είχαν 58% περισσότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα.

Οι ειδικοί προτείνουν για τα βρέφη, ηλικίας από τεσσάρων και εννέα μηνών,να κοιμούνται τουλάχιστον 12 ώρες κάθε βράδυ. Τα μικρά παιδιά πρέπει να αφήνονται στα χέρια του Μορφέα από 11 έως 14 ώρες ενώ τα παιδιά του νηπιαγωγείου πρέπει να κοιμούνται από 10 έως 13 ώρες. Από έξι έως 13 ετών,τα παιδιά πρέπει να κοιμούνται από εννέα έως έντεκα ώρες κάθε βράδυ και οι έφηβοι από οκτώ έως δέκα ώρες.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Sleep», έδειξε επίσης ότι, ο κίνδυνος παχυσαρκίας ήταν 40% υψηλότερος σε βρέφη που δεν κοιμόντουσαν όσο έπρεπε, 57% σε παιδιά προσχολικής ηλικίας και 123% σε άτομα,ηλικίας έξι έως 13 ετών. Ο κίνδυνος ήταν 30% μεγαλύτερους στους υπόλοιπους εφήβους.
«Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι ο ύπνος μπορεί να είναι ένας σημαντικός δυνητικά τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου -ή δείκτης- μελλοντικής παχυσαρκίας», όπως δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Μισέλ Μίλερ.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

mastos1

Αναμένεται να προσδιοριστεί από τον ΕΟΠΥΥ το ποσοστό αποζημίωσης της εξέτασης - Πρόκειται για  ένα γενετικό τεστ σχετικά με γονιδιακή μετάλλαξη που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του μαστού και ωοθηκών

aposmitiko

Τα αποσμητικά που επιλέγουν πλέον γυναίκες και άνδρες για να αποφύγουν την κακοσμία αλλά και για να προστατεύσουν την επιδερμίδα τους

psychiatric_dromokaiteio

Το καλοκαίρι ασθενής με αυτισμό εισήχθη με εισαγγελική εντολή στο Δρομοκαϊτειο, παρά τις επιφυλάξεις και τους προβληματισμούς που εκφράστηκαν από το νοσηλευτικό προσωπικό - Ο ασθενής νωρίτερα νοσηλευόταν σε δομή ΜΚΟ για άτομα με αυτισμό, η οποία αρνήθηκε εγγράφως να παρατείνει τη φιλοξενία του

cancer-hospital

Οι αριθμοί, που αφορούν 185 χώρες και 36 είδη καρκίνου, δείχνουν μεγάλη επιδείνωση σε σχέση με το 2012, όταν είχαν δημοσιευθεί τα προηγούμενα αντίστοιχα στοιχεία - Ποιες είναι οι συχνότερες μορφές της ασθένειας

8