Αυστραλία: Ερευνητές χρησιμοποιούν διαμάντι για τη βελτίωση των βιοϊατρικών εμφυτευμάτων

Αυστραλία: Ερευνητές χρησιμοποιούν διαμάντι για τη βελτίωση των βιοϊατρικών εμφυτευμάτων

Τα εμφυτεύματα διαμαντιού θα μπορούσαν να είναι πιο «φιλικά» και να αλληλεπιδρούν καλύτερα με το σώμα μας

Αυστραλοί ερευνητές ανακοίνωσαν ότι χρησιμοποιούν διαμάντια για εμφυτεύματα με έναν νέο τρόπο, ο οποίος θα μπορούσε να βελτιώσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες τα δέχεται το ανθρώπινο σώμα.

«Επί του παρόντος το κατ' εξοχήν υλικό για τα ιατρικά εμφυτεύματα είναι το τιτάνιο, συχνά όμως τα εμφυτεύματα τιτανίου δεν αλληλεπιδρούν με το σώμα μας με τον σωστό τρόπο» δήλωσε η επικεφαλής της βιοϊατρικής μηχανικής του πανεπιστημίου RMIT Δρ. Κέϊτ Φοξ.

Προκειμένου η ερευνητική ομάδα να επιλύσει αυτό το πρόβλημα χρησιμοποίησε διαμάντι μέσω τρισδιάστατων ικριωμάτων (3D scaffolds) για να δημιουργήσει μία επιφανειακή επίστρωση, η οποία προσκολλάται καλύτερα στα κύτταρα που συνήθως βρίσκονται στα θηλαστικά. Η συγκεκριμένη επίστρωση είναι πιο οικονομική από την σκόνη τιτανίου, βοηθά επίσης στην ανάπτυξη των κυττάρων και μειώνει παράλληλα την προσκόλληση βακτηρίων πάνω στα εμφυτεύματα, βελτιώνοντας με αυτόν τον τρόπο την αντοχή τους.

Σήμερα επίσης οι ερευνητές επικεντρώνονται στη χρήση της τεχνολογίας στον τομέα της ορθοπεδικής. Εκτός από το μυοσκελετικό σύστημα, οι επιστήμονες έχουν χρησιμοποιήσει διαμάντι για την επικάλυψη των καρδιαγγειακών στεντ - σωληνάκια που βοηθούν να διατηρηθούν ανοικτές οι αρτηρίες της καρδιάς- και στις αρθρώσεις, καθώς και στη βιονική και την προσθετική.

«Θα περάσουν αρκετά χρόνια έως ότου η συγκεκριμένη τεχνολογία τεθεί στη διάθεση των ασθενών. Αυτό όμως που κάνουμε είναι το πρώτο κρίσιμο βήμα σε ένα μακρύ και δυνητικά απίστευτο ταξίδι» λέει επιγραμματικά η Δρ. Φοξ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

kannabi-marixouana-narkotika

Η μελέτη, η οποία ανέλυσε δείγματα από ασθενείς στην Αθήνα και στη Γλασκόβη, βρήκε ότι ο αρχαίος ρετροϊός, ο ΗΚ2,  ήταν -σε σχέση με το γενικό πληθυσμό- δυόμιση φορές συχνότερος σε 202 Έλληνες που είχαν μολυνθεί με τον ιό HIV λόγω ενδοφλέβιας χρήσης 

emvolio

«Οι εμβολιασμοί των παιδιών είναι και πρέπει να παραμείνουν υποχρεωτικοί αφού συνιστούν μείζονα παρέμβαση Δημόσιας Υγείας στη Χώρα μας, ιδιαίτερα σήμερα που έχουν αυξηθεί τα κρούσματα της Ιλαράς και άλλων νοσημάτων λόγω μη εμβολιασμού» αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος

1