Σεξ, αυνανισμός και καρκίνος του προστάτη

 Σεξ, αυνανισμός και καρκίνος  του προστάτη

H νόσος της τρίτης ηλικίας που απειλεί τον ανδρικό πληθυσμό και ο ρόλος του σεξ

Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας που εδράζεται στην ανδρική πύελο. Αποτελεί όργανο του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος και δεν υπάρχει στις γυναίκες. Εχει το μέγεθος ενός κάστανου, ωστόσο στη μέση και τρίτη ηλικία το μέγεθός του αυξάνει ακολουθώντας την αύξηση της ηλικίας του άνδρα και μπορεί να φτάσει και το μέγεθος του πορτοκαλιού!

Βρίσκεται κάτω από την ουροδόχο κύστη και περιβάλλει την ουρήθρα. Η κύρια λειτουργία του προστάτη είναι να εμπλουτίζει το σπέρμα, συμβάλλοντας με τις εκκρίσεις του στη ρευστοποίηση και επιβίωση των σπερματοζωαρίων. Αν και δεν έχει άμεση σχέση με τη σεξουαλικότητα του άνδρα, οι διαταραχές του προστάτη (φλεγμονή, υπερπλασία και καρκίνος) επηρεάζουν δυσμενώς όλους τους τομείς της ερωτικής του απόδοσης, από τη σκληρότητα του πέους μέχρι την εκσπερμάτιση και τον οργασμό! 

Η υπερτροφία του προστάτη αποτελεί μια πάθηση η συχνότητα της οποίας αυξάνει με την πάροδο της ηλικίας. Ο ακριβής μηχανισμός φαίνεται να συνδέεται με ορμονικούς παράγοντες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η έλλειψη ανδρογόνων πριν από την εφηβική ηλικία εμποδίζει την εμφάνιση της πάθησης αυτής. Με την πάροδο της ηλικίας η παραγωγή ανδρογόνων μειώνεται με αποτέλεσμα τη μείωση των επιπέδων της ολικής και της ελεύθερης τεστοστερόνης στο αίμα. Υπολογίζεται ότι στην ηλικία των 60 ετών το 50% των ανδρών παρουσιάζει ευρήματα υπερπλασίας, ενώ στην ηλικία των 80 ετών οι αλλοιώσεις αυτές υπάρχουν στο 100%. 

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί την τρομερή καταιγίδα που απλώνεται πάνω από τον άνδρα και απειλεί να βυθίσει μια και καλή τη σεξουαλική ζωή του. Πρόκειται για τη νόσο της τρίτης ηλικίας καθώς εμφανίζεται εξαιρετικά σπάνια σε άνδρες κάτω των 50 ετών και αποτελεί γενικά μια αργά αναπτυσσόμενη κακοήθεια. Οι κυριότεροι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του προστάτη είναι η ηλικία και το οικογενειακό ιστορικό. Μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν έχουν οι ηλικιωμένοι άνδρες, οι άνδρες της μαύρης φυλής και όσοι έχουν συγγενή πρώτου βαθμού (πατέρα ή αδελφό) που έχει νοσήσει. Πρόκειται για τον πρώτο σε συχνότητα καρκίνο στον άνδρα και τη δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. 

Ενα από τα πιο συχνά ερωτήματα ανδρών που επισκέπτονται το Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας ή καλούν τη Συμβουλευτική Γραμμή Ανδρολογίας του κέντρου αφορά το κατά πόσο ο αυνανισμός ή η σεξουαλική επαφή μετά τα 60 χρόνια μπορεί να αποτελέσουν αιτία εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Χωρίς αμφιβολία είναι πολύ δυσάρεστο για έναν άνδρα που θέλει να ευχαριστηθεί το σεξ με τη σύζυγό του να ανησυχεί μήπως τελικά η σεξουαλική απόλαυση του στοιχίσει στην υγεία ή και στην ίδια του τη ζωή.

Κατά το παρελθόν είχε επικρατήσει, λανθασμένα, η άποψη ότι η συχνή σεξουαλική επαφή αλλά και ο αυνανισμός συνδέονται με την εμφάνιση καρκίνου του προστάτη στον άνδρα. Ωστόσο, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες των τελευταίων ετών, τα νέα είναι ευχάριστα για τους άνδρες που επιθυμούν να είναι ενεργοί σεξουαλικά σε όλη τους τη ζωή. Δύο μεγάλες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε Αμερική και Αυστραλία έδειξαν ότι οι άνδρες που εκσπερματίζουν συχνά αντιμετωπίζουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.

Η πρώτη έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στην Αμερική σε 29.342 άνδρες ηλικίας από 46 έως και 81 ετών, οι οποίοι κλήθηκαν να αναφέρουν τον αριθμό εκσπερματίσεων που είχαν κάθε μήνα σε διαφορετικές περιόδους της ζωής του: στα νεανικά χρόνια (20-29 ετών), στη μέση ηλικία (40-49) και στην πιο πρόσφατη χρονική περίοδο.

Ο αριθμός αυτός περιελάμβανε την εκσπερμάτιση στη σεξουαλική επαφή, στη νυχτερινή ονείρωξη και στον αυνανισμό. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες προσκόμισαν στοιχεία παθολογικών εξετάσεων ώστε να συσχετιστούν με τα δεδομένα της έρευνας. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων έδειξαν ότι οι άνδρες που εκσπερμάτιζαν 21 ή περισσότερες φορές τον μήνα είχαν έως και 33% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του προστάτη συγκριτικά με εκείνους που εκσπερμάτιζαν 4 με 7 φορές τον μήνα. Αντίστοιχη μελέτη στην Αυστραλία, σε περισσότερους από 2.000 άνδρες, κατέληξε σε ανάλογο αποτέλεσμα. Οι άνδρες που συγκέντρωναν 4 με 6 εκσπερματίσεις την εβδομάδα είχαν 36% λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο του προστάτη πριν από την ηλικία των 70. 

Φαίνεται λοιπόν ότι το σεξ και ο αυνανισμός όχι μόνο δεν προκαλούν καρκίνο του προστάτη, αντιθέτως μπορούν να λειτουργήσουν και προληπτικά ώστε να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισής του. Η πιθανότερη εξήγηση για το γεγονός αυτό φαίνεται πως βρίσκεται στο ότι οι συχνές εκσπερματίσεις δεν επιτρέπουν τη συσσώρευση καρκινογόνων ουσιών στον προστάτη του άνδρα. Δεδομένου ότι κάποια από τα συστατικά του σπέρματος αντλούνται από το αίμα, έρευνες σε πειραματόζωα έχουν καταδείξει ότι συχνά φτάνουν στον προστάτη και καρκινογόνες ουσίες. Επομένως η κινητικότητα των ουσιών αυτών και η αποβολή τους από τον προστάτη λειτουργεί ευεργετικά για τον αδένα, καθώς μειώνει το χρονικό διάστημα που έρχεται σε επαφή με τους καρκινογόνους αυτούς παράγοντες. Ταυτόχρονα, η συχνότερη εκσπερμάτιση βοηθά τον οργανισμό να αποβάλει, κατά ένα μέρος, τις τοξίνες που διαμορφώνουν ένα περιβάλλον γόνιμο για την εμφάνιση του καρκίνου.

Κανένας άνδρας δεν χρειάζεται να έχει σεξουαλική ζωή αν δεν το αισθάνεται. Είναι όμως τραγικό για έναν άνδρα που θέλει να είναι για πολλά χρόνια ενεργός σεξουαλικά να εγκαταλείπει την επιθυμία αυτή γιατί ανησυχεί ότι μπορεί να του προκαλέσει προβλήματα υγείας, φοβούμενος ακόμα και για την ίδια του τη ζωή. Η σεξουαλικότητα συνεχίζει, και σωστά, να αποτελεί βασική αξία στη ζωή των ανδρών της τρίτης ηλικίας, δεδομένου ότι η κλινική εμπειρία δείχνει ότι ένα σημαντικό ποσοστό παραμένει σεξουαλικά ενεργό και ικανοποιημένο από τις επαφές του. Το σεξ με τη συναισθηματική επαφή και τη συντροφικότητα είναι η καλύτερη τροφή για την ποιότητας ζωής των ανδρών που μεγαλώνουν και εξασφαλίζουν την ψυχική και σωματική τους υγεία απολαμβάνοντας το δικαίωμα στην ηδονή και την ικανοποίηση κατά τη σεξουαλική επαφή. 


Από τον δρα Θάνο Ε. Ασκητή
νευρολόγο-ψυχίατρο, πρόεδρο του Ινστιτούτου
Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, τηλ.: 210 7789890, δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας 210 7797979 - Δευτέρα - Παρασκευή 10.00-14.00 και
16.00-20.00. Για θέματα άρθρων
που θα θέλατε να γραφτούν, παρακαλώ ενημερώστε μας
(e-mail: thanosaskitis@askitis.gr)


Διαβάστε περισσότερα άρθρα του Θάνου Ασκητή εδώ

ΣΧΟΛΙΑ (9)

Στους φανατικους .....του Αυναν

ο καρκινος του προστατη , δεν εχει ελπιδα καμια .......

@

Μα είναι προφανές: ό,τι δεν χρησιμοποιείται, πεθαίνει! Όσο περισσότερο ασχολήστε με το ...μικρό σας φίλο, τόσο περισσότερο υγιής θα είναι και περισσότερη χαρά και ευεξία θα σας χαρίζει σε αντάλλαγμα!!!

αδέκαστο κοτσύφι

Εδώ ισχύει απόλυτα το γ@.... τε γιατί χανόμαστε.

Αν ο Ασκητης

εριχνε μια ματια στην βουλη , δεν θα χρειαζονταν να μας γραψει , για την ερευνα ...θα καταλαβαινε εκ του αποτελεσματος , οτι εμεις , τον πιανουμε το πρωι και τον αφηνουμε το βραδυ , ολημερις τον παιζουμε , το βραδυ ξαποσταινει ....

ΝΙΚΟΣ

ΟΙ ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ ΔΗΛΑΔΗ ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ !!

ΟΙ ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ να δεις .....!!!!!!

Φτανουν τα 100 χρονια .....ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΔΕΣ .......

ΘΕΙΟΣ ΤΕΟ

ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΡΕ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΜΙΚΡΟΙ ΛΑΣΤΙΧΟ ΤΙ ΝΟΜΙΖΕΣ!

qwerty

Και τωρα που ακούσατε και τον γιατρό αρχίνατε!!!!!

.....και τωρα που ακουσανε

το γιατρο .....θα τον πιανουν το πρωι και θα τον αφηνουν το βραδυ ..... ( για να κοιμηθει ....) για να προλαβουν τον καρκινο ....

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

iStock-869034016-666x399-sl

Στις μέρες μας οι κρίσεις πανικού είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα συμπτώματα άγχους. Στην εποχή του Φρόυντ αντίστοιχο σύμπτωμα ήταν η υστερία, όμως με την εξέλιξη των ηθών και τις κοινωνικές μεταβολές που συνοδεύουν την εξέλιξη αυτή αλλάζει και η μορφή των συμπτωμάτων. 

negre54

Ο διακεκριμένος ιδρυτής του MIT Media Lab, Νίκολας Νεγρεπόντε,  βρέθηκε στη Μαδρίτη για ένα συνέδριο με θέμα τις τεχνολογικές καινοτομίες κι έκανε τις προβλέψεις του για το μέλλον

27
190422183139_child_nona

Συχνά τα παιδιά δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν σωστά αυτό που τα ενοχλεί και ο ειδικός παιδο-ΩΡΛ μπορεί να μας βοηθήσει να εντοπίσουμε κάθε σχετικό πρόβλημα

kardias

Το σύστημα, που χρησιμοποιεί ένα ειδικό αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης, βασίζεται σε ένα «έξυπνο» φορητό ηχείο ή σε ένα «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο για να ανιχνεύει τον ήχο της αναπνοής και να καλέσει αυτόματα για επείγουσα βοήθεια, αν χρειαστεί