Κολπική μαρμαρυγή: Τι πρέπει να ξέρετε για να αποφύγετε το εγκεφαλικό επεισόδιο

Κολπική μαρμαρυγή: Τι πρέπει να ξέρετε για να αποφύγετε το εγκεφαλικό επεισόδιο

Η κολπική μαρμαρυγή είναι ο συνηθέστερος τύπος διαταραχής του καρδιακού ρυθμού

Γράφει ο Κούσκος Γεώργιος - Καρδιολόγος

Η κολπική μαρμαρυγή (KM) είναι μια διαταραχή του καρδιακού ρυθμού, στην οποία οι "κόλποι"της καρδιάς (δυο απ’τις τέσσερις κοιλότητες της καρδιάς) συστέλλονται γρήγορα και ακανόνιστα.

Συμπτώματα

Έως το ένα τρίτο των ασθενών με κολπική μαρμαρυγή είναι ασυμπτωματικοί. Άλλοι νιώθουν κουρασμένοι ή αισθάνονται αίσθημα παλμών στην καρδιά(αίσθημα ‘φτερουγίσματος’ ή αίσθηση ότι η καρδιά χτυπά πολύ γρήγορα). Επίσης μπορεί να αισθάνονται ζάλη ή δύσπνοια. Ορισμένοι αισθάνονται πόνο στο στήθος ή μπορεί να παρουσιάσουν επεισόδια λιποθυμίας. Φυσικά μόλις εμφανιστεί κάποιο απ’τα παραπάνω συμπτώματα ο ασθενής πρέπει άμεσα να επισκεφτεί τον γιατρό του, ο οποίος θα καθορίσει εάν τα συμπτώματα προκαλούνται από κολπική μαρμαρυγή ή από κάποια άλλη αιτία.

Ποιος κινδυνεύει να πάθει κολπική μαρμαρυγή;

Η κολπική μαρμαρυγή είναι ο συνηθέστερος τύπος διαταραχής του καρδιακού ρυθμού. Όσο περνά η ηλικία αυξάνεται η πιθανότητα να πάθει κάποιος κολπική μαρμαρυγή: συνήθως η διάγνωση γίνεται στη δεκαετία των '60 και των '70 ετών, ενώ μετά τα 80 ένας στους 10 πάσχει από κολπική μαρμαρυγή.

Μαζί με την ηλικία και την προυπάρχουσα καρδιακή πάθηση, η παχυσαρκία αποτελεί μείζονα παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση της αρρυθμίας. Όσοι κάνουν κατάχρηση αλκοόλ διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση ΚΜ.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν το σακχαρώδη διαβήτη, τον υπερθυρεοειδισμό, την υψηλή αρτηριακή πίεση, την άπνοια ύπνου, τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, το κάπνισμα, τη πρόσληψη καφεΐνης και το άγχος.

Γιατί η κολπική μαρμαρυγή είναι επικίνδυνη αρρυθμία;

Η κολπική μαρμαρυγή είναι μια σοβαρή κατάσταση, επειδή μπορεί να οδηγήσει σε θανατηφόρο ή μη εγκεφαλικό επεισόδιο. Στην πραγματικότητα, οι ασθενείς με ΚΜ είναι 5 φορές πιο πιθανό να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με αυτούς χωρίς ΚΜ. Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι η τρίτη κύρια αιτία θανάτου. Επίσης οι γυναίκες με ΚΜ έχουν διπλάσια πιθανότητα να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με τους άνδρες που πάσχουν από ΚΜ.

Ποια είναι τα συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου;

Το εγκεφαλικό επεισόδιο σαν αποτέλεσμα της ΚΜ εμφανίζεται όταν ένας θρόμβος αίματος φράξει μια αρτηρία και εμποδίσει το αίμα να φτάσει στον εγκέφαλο. 
Τότε μπορεί να αισθανθείτε ξαφνικό μούδιασμα ή αδυναμία στο πόδι, στο χέρι ή στο πρόσωπο, ξαφνική σύγχυση, ξαφνική δυσκολία στην ομιλία ή στη κατανόηση του λόγου, προβλήματα στο περπάτημα ή ξαφνική σοβαρή κεφαλαλγία .

Επιπλέον, οι ασθενείς που πάσχουν από εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να εμφανίσουν ξαφνικό πόνο στο πρόσωπο, τα χέρια και τα πόδια, ναυτία ή έμετο, δυσκολία στην αναπνοή και αίσθημα παλμών στο προκάρδιο. Επίσης μπορεί να αισθάνονται εκνευρισμό ή να έχουν αλλαγές συμπεριφοράς.
Εάν έχετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, καλέστε το 166 ή πάρτε αμέσως το γιατρό σας.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο

Εκτός από τη ΚΜ οι παράγοντες κινδύνου για ένα εγκεφαλικό επεισόδιο περιλαμβάνουν το οικογενειακό ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου, το υπερβολικό σωματικό βάρος, την υψηλή αρτηριακή πίεση, την υψηλή χοληστερόλη, τον διαβήτη, το κάπνισμα, την έλλειψη άσκησης και στις γυναίκες η ημικρανία με αύρα ή η χρήση ορμονικής θεραπείας.

Μπορούμε να προλάβουμε το εγκεφαλικό επεισόδιο;

Ναι, μπορεί να προληφθεί το 60% έως 80% των εγκεφαλικών επεισοδίων σε άτομα με ΚΜ.

Εάν έχετε ΚΜ ο γιατρός μπορεί να σας συνταγογραφήσει αντιπηκτικά φάρμακα(φάρμακα που αραιώνουν το αίμα). Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή σχηματισμού θρόμβων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εγκεφαλικό επεισόδιο, οπότε είναι σημαντικό να παίρνετε αυτά τα φάρμακα σύμφωνα με τις οδηγίες.

Επιπλέον, για να μη συμβεί το εγκεφαλικό επεισόδιο θα πρέπει να αποφύγουμε τη παχυσαρκία με δίαιτα χαμηλών λιπαρών και σωματική δραστηριότητα και να προσπαθήσουμε να διαχειριστούμε το άγχος. Είναι επίσης σημαντικό να θεραπευτούν αποτελεσματικά, αν υπάρχουν, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η υψηλή χοληστερόλη.

Ποιες θεραπείες υπάρχουν για τη κολπική μαρμαρυγή;

Η θεραπεία της ΚΜ ποικίλλει ανάλογα με το πόσο διαρκεί η πάθηση και πόσο σοβαρή είναι. Σε ορισμένα άτομα μπορεί να αναταχθεί (να μην υπάρχει αρρυθμία), σε άλλα να υποτροπιάζει και σε άλλα να παραμείνει μόνιμα.

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει αλλαγές στον τρόπο ζωής, καρδιοανάταξη (επαναφορά του φυσιολογικού ρυθμού με ηλεκτρική ανάταξη), φάρμακα, χειρουργικές επεμβάσεις ή εμφυτευμένες συσκευές, όπως ένας βηματοδότης, που μπορεί να βοηθήσει την καρδιά σας να διατηρήσει ένα φυσιολογικό ρυθμό.

Κολπική μαρμαρυγή και δίαιτα

Η υιοθέτηση μιας δίαιτας με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και περισσότερα φρούτα και λαχανικά είναι πιο σημαντική από ποτέ, όταν έχετε ΚΜ. Οι ασθενείς με ΚΜ που τρώνε πέντε ή περισσότερες μερίδες φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα τείνουν να έχουν καλύτερα αποτελέσματα στην υγεία τους. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει να αποφύγετε το αλκοόλ ή να πίνετε με μέτρο. Ορισμένοι ασθενείς διαπιστώνουν ότι τα συμπτώματά τους επιδεινώνονται όταν πίνουν ποτά που περιέχουν καφεΐνη. Πίνετε νερό για να μείνετε ενυδατωμένοι.

Αν λαμβάνετε να παλιά αντιπηκτικά(Sintrom) καλό είναι να συζητήστε από το γιατρό σας πόσα πράσινα φυλλώδη λαχανικά μπορείτε να φάτε με ασφάλεια. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και η λαχανίδα, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ, η οποία μπορεί να επηρεάσει την φαρμακευτική αγωγή. Ευτυχώς τώρα κυκλοφορούν τα καινούργια αντιπηκτικά για τα οποία δεν υπάρχει περιορισμός στη δίαιτα.

Άσκηση και κολπική μαρμαρυγή

Ενώ η έντονη άσκηση μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της ΚΜ, η μέτρια τακτική σωματική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων και να οδηγήσει στη μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι φιλικές προς τη ΚΜ δραστηριότητες περιλαμβάνουν γρήγορο περπάτημα, ποδηλασία, γιόγκα και ασκήσεις ενδυνάμωσης.

Ρωτήστε το γιατρό σας για το ποιά είναι η κατάλληλη άσκηση για τη περίπτωση σας.

Κολπική μαρμαρυγή και άγχος

Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε άγχος όταν διαγνωστεί μια σοβαρή καρδιακή κατάσταση, αλλά όσο περισσότερα γνωρίζετε για τη ΚΜ και για το πώς να διαχειρίζεστε τα συμπτώματά σας, τόσο καλύτερα θα αισθάνεστε.

Η συναισθηματική σας υγεία έχει σημασία. Αφιερώστε λίγο χρόνο κάθε μέρα για να χαλαρώσετε και να κάνετε τις δραστηριότητες που σας αρέσουν για να μειώσετε το άγχος. Μπορεί να θέλετε να δοκιμάσετε χαλαρωτικές δραστηριότητες όπως διαλογισμό, γιόγκα ή να περάσετε χρόνο με τους αγαπημένους σας. Οι ομάδες υποστήριξης είναι χρήσιμες. Τα μέλη της οικογένειας μπορούν να βοηθήσουν ώστε ο πάσχων να διαχειρίζεται καλύτερα το άγχος αλλά και να παίρνει σωστά τα φάρμακα του.

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι η ΚΜ είναι μια σοβαρή αρρυθμία η οποία όταν διαγνωστεί έγκαιρα μπορεί να θεραπευτεί. Αλλά ακόμα και στη περίπτωση που διαγνωστεί καθυστερημένα σήμερα υπάρχουν φάρμακα που ελαττώνουν σημαντικά το κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Φυσικά η έγκαιρη διάγνωση ελαχιστοποιεί το κίνδυνο να υποστεί κάποιος εγκεφαλικό επεισόδιο πριν την έναρξη της κατάλληλης αγωγής. Οποιαδήποτε ένδειξη αρρυθμίας με ή χωρίς συμπτώματα(π.χ. σε τυχαία ψηλάφηση του σφυγμού, ένδειξη αρρυθμίας στο ηλεκτρονικό πιεσόμετρο) πρέπει ελέγχεται από καρδιολόγο(με ΗΚΓράφημα και TRIPLEX καρδιάς και συχνά με HOLTER ρυθμού) με σκοπό να μπει η διάγνωση και να αρχίσει άμεσα η κατάλληλη θεραπεία.

Πηγή: aegeandoctors.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης