Μεταμόσχευση: Μακραίνει η λίστα των ασθενών, μειώνονται οι δότες - Αποκαλυπτικοί οι αριθμοί

Μεταμόσχευση: Μακραίνει η λίστα των ασθενών, μειώνονται οι δότες - Αποκαλυπτικοί οι αριθμοί

Χρειαζόμαστε 150.000-200.000 εθελοντές δότες, ώστε οι πιθανότητες για συμβατό δότη να φτάσουν το 80%

Μεγάλα εμπόδια και δυσκολίες (συνεχίζουν να) αντιμετωπίζουν οι Έλληνες ασθενείς, στην αναζήτηση συμβατών δοτών, προκειμένου να μπορέσουν να υποβληθούν στη μεταμόσχευση οργάνων -μια ιατρική πράξη που δεν είναι απλώς μια θεραπευτική λύση, αλλά σε πολλές περιπτώσεις η μόνη λύση για τη ζωή. Η Ελλάδα διαθέτει μια εξαιρετικά μικρή δεξαμενή εθελοντών δοτών σε σχέση με τον πληθυσμό της και κατά συνέπεια αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών της. 

Οι αρνητικές εθνικές μας επιδόσεις που καταγράφονται στο συγκεκριμένο πεδίο, το ιδιαίτερο πεδίο των μεταμοσχεύσεων οργάνων και μυελού των οστών, αποτυπώθηκαν στη διάρκεια επιστημονικής εκδήλωσης για το θέμα, που διοργανώθηκε από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Όπως αποτυπώθηκε και η επιτακτική ανάγκη ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και συμμετοχής όλων, σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο μέσω φορέων, στη μεγαλειώδη αυτή διαδικασία της δωρεάς οργάνων. 

Στη χώρα μας αντιστοιχούν για το τρέχον έτος 4,5 δότες εθελοντές δότες ανά 1 εκατ. πληθυσμού την ώρα που στην Ευρώπη ο αντίστοιχος μέσος όρος είναι 18 δότες ανά 1 εκατ. πληθυσμού. Για τους ανθρώπους που βρίσκονται στον ιδιαίτερο αυτό χώρο, είναι πια όνειρο μακρινό οι δείκτες του... σωτήριου για τις μεταμοσχεύσεις και τους ασθενείς έτους 2008: τότε που αντιστοιχούσαν 8,9 δότες ανά 1 εκατ. πληθυσμού στη χώρα μας. Πλέον όλα βρίσκονται σε ρυθμό πτωτικό. Οι μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων το τρέχον έτος μέχρι στιγμής δεν ξεπερνούν τις 153 -πέρυσι καταγράφηκαν μόλις 151 για όλο το έτος. 

Η λίστα με τους ασθενείς όμως που περιμένουν να βρεθεί το συμβατό μόσχευμα μόνο μακραίνει. Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί: περί τους 1.220 νεφροπαθείς αναμένουν να βρεθεί μόσχευμα, άλλοι 158 ασθενείς βρίσκονται στην αναμονή για ηπατικό μόσχευμα και 36 ασθενείς αναμένουν για μόσχευμα καρδιάς. 

Η ανάγκη για μεταμόσχευση 

Η μεταμόσχευση οργάνων αποτελεί συχνά τη μόνη και πολλές φορές την πιο αποτελεσματική θεραπευτική λύση για τελικού σταδίου ανεπάρκειες ζωτικών οργάνων, ιδίως νεφρούς, ήπαρ, καρδιά. 

Επίσης, η μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων ή μυελού των οστών, όπως συνηθιζόταν να λέγεται παλαιότερα, αποτελεί πλέον μια καθιερωμένη θεραπεία για την αντιμετώπιση αρκετών σοβαρών αιματολογικών, νεοπλασματικών και γενετικών νοσημάτων. 

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην επιστημονική ημερίδα του ΕΚΠΑ, κατά το διάστημα 2012-2016 πραγματοποιήθηκαν 862 αλλογενείς μεταμοσχεύσεις αιμοποιητικών κυττάρων, δηλαδή από δότη μυελού των οστών και 1.063 αυτόλογες μεταμοσχεύσεις, δηλαδή από τα κύτταρα του ίδιου του ασθενή. Η αναζήτησή του συμβατού δότη για τις αλλογενείς μεταμοσχεύσεις γίνεται ουσιαστικά μέσω της παγκόσμιας δεξαμενής εθελοντών δοτών που αριθμεί περίπου 15 εκατ. Δότες. Η ελληνική συνεισφορά στην παγκόσμια δεξαμενή είναι απειροελάχιστη: περίπου 55.000 δότες, αριθμός που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών του Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας» και στην επικεφαλής κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη. 


Χωρίς κατάλληλα και επαρκή μοσχεύματα αυτές οι θεραπευτικές λύσεις δεν είναι εφικτές. Η έλλειψη μοσχευμάτων και η διαρκώς αυξανόμενη ψαλίδα ανάμεσα στα διαθέσιμα προς μεταμόσχευση όργανα και στις ανάγκες των ασθενών διευρύνεται συνεχώς και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η εξάρτηση της Ελλάδας από την παγκόσμια δεξαμενή 

Στην ελληνική πραγματικότητα το πρόβλημα τείνει να λάβει δραματικές διαστάσεις. Σε σύγκριση με ασθενείς άλλων χωρών, οι Έλληνες ασθενείς βρίσκονται αντιμέτωποι με ακόμη χαμηλότερες πιθανότητες εύρεσης ενός συμβατού δότη, καθώς εξαρτώνται δυσανάλογα πολύ από την παγκόσμια δεξαμενή δοτών. Ωστόσο, υπολογίζεται ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να εξασφαλίσει, με πιθανότητα 80% ένα συμβατό δότη για κάθε ασθενή που έχει ανάγκη, αν διέθετε περίπου 150.000-200.000 εγγεγραμμένους εθελοντές δότες. Σημειωτέον, ότι στην Κύπρο οι εθελοντές δότες αγγίζουν τους 130.000, αποτελώντας το 10% του πληθυσμού της χώρας. 

Την πεποίθησή του ότι μπορεί να αλλάξουμε τα δεδομένα στη δωρεά οργάνων και μυελού των οστών εξέφρασε  ο Πρύτανης του Ιδρύματος, καθηγητής κ. Μελέτιος -Αθανάσιος Δημόπουλος. «Η συνεργασία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στα θέματα της δωρεάς οργάνων και μυελού με τους θεσμικούς φορείς, όπως ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, και με φορείς όπως η Τράπεζα Εθελοντών Δοτών του Συλλόγου "Όραμα Ελπίδας" και η Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία θα είναι συνεχής και πολυεπίπεδη» επισήμανε ο καθηγητής. 

Επίσης, ο Καθηγητής και Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ  κ. Π. Σφηκάκης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των πολιτών γενικότερα σε θέματα Υγείας και ειδικότερα των μαθητών στην Αγωγή Υγείας με κατάλληλα προγράμματα. 

ΣΧΟΛΙΑ (14)

Vasilis

Σαν χώρα είμαστε τελευταίοι στην δωρεάν οργάνων , αγοράζουμε αίμα από την Ελβετία , κανείς δεν γίνετε αιμοδότης ; Από τις τελευταίες χώρες στην εξωτερική βοήθεια , και δεν μιλάμε για την εποχή του μνημονίου , για τα χρυσά χρόνια πριν!!! Ο ελληναράδες είναι παρτακυδες μόνο για την πάρτυ μας , πάνε να [...] όλοι , Η προσφορά στο σύνολο είναι κοροϊδία!!! Είμαστε πρώτοι στην Ρουφιανιά , στην παχυσαρκεια , κακοπληρωτές , μικροαπατεώνες , ψεύτες , λαμόγια και [...] .

Μπάμπης

Μια ερωτησούλα σε όλους αυτούς που υπερασπίζονται τις μεταμοσχεύσεις επειδή λέει ο άλλος είναι "νεκρός" για να τελειώνουμε οριστικά με το θεματάκι. Έχουμε λοιπόν τον κλινικά "νεκρό" στην εντατική. Μπουκάρω εγώ μέσα με το αλυσοπρίονο και τον κόβω στα δύο. Ο εισαγγελέας θα μου ασκήσει δίωξη για ανθρωποκτονία ή για έργω εξύβριση νεκρού? Δεν άκουσα? Πως είπατε? Ορίστε?

ΠΛΑΝΗΤΗΣ

Ποιό κράτος, ποιά εξουσία, ποιά αρχή, ποιός γιατρός και ποιό πρόσωπο, δύναται να έχει το ηθικό δικαίωμα να αποφασίζει πότε θα αποσυνδέσει τη μηχανική υποστήριξη των ιατρικών μηχανημάτων ενός ασθενούς σε κατάσταση κώματος; Δέν είναι δολοφονία αυτό; Ναί στις μεταμοσχεύσεις, αλλά μόνον μετά από την ενσυνείδητη συγκατάθεση του δότη.

Δεν πιστεύω

να ζητάνε και οι αριστεριστές από τους Έλληνες να γίνουν δότες!

George

Κλωνοποιημενα ή τελειως τεχνητα οργανα;

προς George

Μην ξεχάσεις όταν γυρίσει από Αμέρικα ο Τσίπρας να πας με τον Καμμένο να τον σηκώσετε στις πλάτες σας

Ξερολας

Το ρεπορταζ πρέπει να κάνει ξεκάθαρο οτι οι 200.000 δότες που γράφετε οτι χρειάζονται ειναι για μυελό των οστών, ειναι μία διαδικασια που γίνεται απο ΖΩΝΤΑΝΟ ΔΟΤΗ, και που σωζει ζωές. Τωρα για την δωρεά συμπαγων οργάνων απο νεκρο δότη, ειναι δυσκολα τα πραγματα, (παρότι πολλοί χάνουν την ζωη τους στους δρόμους), γιατι ειναι ταμπού στην Ελλαδα να δινεις τα οργανα του κλινικα νεκρου συγγενη σου ( θεωρίες συνομωσίας για ηθελημένο τερματισμό της ζωης σου απο γιατρους-εμπόρους οργανων). ΑΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΓΡΑΦΤΟΥΜΕ ΟΛΗ ΣΤΗΝ ΛΙΣΤΑ ΓΙΑ ΜΥΕΛΟ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ.

Xριστιανοταλιμπάν

Ακριβώς, μόνο ο Θεός, ο Kύριος Σαβαώθ, αποφασίζει πότε θα φύγει από την ζωή ένας άνθρωπος. Αυτά τα καινά δαιμόνια της Δύσης με τις μεταμοσχεύσεις είναι κόντρα στο θέλημά Του.

δημοσιο forever

Η εκκλησία αποδέχεται τη μεταμόσχευση στα πλαίσια της προσφοράς στον άνθρωπο. Εάν έχεις δύο ιμάτια δίνεις το ένα. Εάν φοβάσαι πες απλά είμαι ένας δειλός που διστάζει να τολμήσει οτιδήποτε. Ο θεός χαρίζει τη ζωή ως δώρο και εμείς του προσφέρουμε την ψυχή μας ακολουθώντας την αγάπη μου μας προσφέρει απλόχερα, χωρίς να ζητά ανταμοιβή ακολουθώντας το θέλημά του

Θεωρίες συνομωσίας;

Δεν νομίζω...

δημόσιο forever

Εδώ ψήφισες ΣΑΝΕΛ γιατί νόμιζες ότι θα σε γέμιζε χρήματα να τα φας στα λουλούδια στα μπουζούκια και να γλιτώσεις το ψέκασμα. Είναι δυνατό να καταλάβεις πως με μια τόσο γλυκιά ανιδιοτελή πράξη θα δώσεις ελπίδα να σωθεί ένας άνθρωπος....

προς ξερόλας

Συμφωνώ απόλυτα. Μια απλή ενημέρωση για το οφέλη και για το πόσο απλή είναι η διαδικασία είναι αρκετά για να καταλάβει κάποιος με απλό κουκούτσι στο κεφάλι του τι προσφέρει εκείνη τη στιγμή

Μπάμπης

Αφού σώζω ζωές όπως λες δεν πρέπει να πάρω και εγώ μια αμοιβή? Ή μόνο οι γιατροί, οι νοσοκόμες και το νοσοκομείο θα τα τσεπώνουν? Ο τσάμπας πέθανε.

προς Μπάμπης

Τις συνέπειες αυτού, που ζητάς δεν τις σκέφτηκες όμως, που ο καθένας θα εκμεταλλεύεται τον άλλο να του δώσει μόσχευμα επί ασήμαντης αμοιβής. Οι γιατροί και οι νοσοκόμοι πληρώνονται γιατί είναι η δουλεία τους, σπούδασαν, διάβασαν και εκπαιδεύτηκαν σε μια τόσο δύσκολη ιατρική πράξη. Κατά τα άλλα σου προτείνω να βρεις μια δουλειά να δουλέψεις από το να προσπαθείς να βγάλεις χρήματα με τα ψέματα

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης