Προστατευτείτε από την ιλαρά

Προστατευτείτε από την ιλαρά

Συναγερμός στην Ευρώπη λόγω της έξαρσης της ιλαράς καθώς σε λιγότερο από χρόνο τα κρούσματα έφτασαν σχεδόν τις 6.000

Η μεγαλύτερη έξαρση έχει παρατηρηθεί στην Ιταλία και στη Ρουμανία και ακολουθούν η Γαλλία, η Γερμανία, η Πολωνία, η Ελβετία και η Ουκρανία.

Στην Ελλάδα -σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ- ως τις 28 Σεπτεμβρίου καταγράφηκαν 196 κρούσματα ιλαράς. Τα περισσότερα στη νότια Ελλάδα και σε πληθυσμούς Ρομά. Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι 6 περιστατικά ιλαράς εκδηλώθηκαν και σε επαγγελματίες υγείας από τις 4 Αυγούστου του 2017 ενώ άλλη μια νοσηλεύτρια νοσηλεύεται με ιλαρά στον Ερυθρό Σταυρό την τελευταία εβδομάδα ανεβάζοντας τον αριθμό των κρουσμάτων στους επαγγελματίες υγείας σε 7.

Η ιλαρά είναι νόσος «υψηλής μεταδοτικότητας» από άνθρωπο σε άνθρωπο και μεταδίδεται με την απευθείας επαφή αλλά και από τον βήχα ή το φτέρνισμα καθώς τα σταγονίδια διασπείρονται μέσω του αέρα. Η νόσος μεταδίδεται από 4 ημέρες πριν την εμφάνιση του εξανθήματος και μέχρι και 4 ημέρες μετά την εμφάνιση του και ο χρόνος επώασης είναι περίπου δέκα μέρες.

Σύμφωνα - με εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας - συστήνεται ο άμεσος εμβολιασμός με το εμβόλιο ιλαράς/ερυθράς/παρωτίτιδας [MMR] σε όσους  δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Όσοι έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν νοσήσει πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με δυο δόσεις εμβολίου.

Διαβάστε περισσότερα στο kontasou

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

tzei-boy-new

Ο μικρός Τζέι διαγνώστηκε σε ηλικά μόλις έξι εβδομάδων ότι έχει στριμένο λεπτό έντερο, πάθηση που δεν του επέτρεπε να φάει το φαγητό του και να το χωνέψει και πλέον η κατάσταση του είχε αρχίσει να επιβαρύνει σε επικίνδυνο βαθμό τα υπόλοιπα όργανά του

1
DSC_3469

Με δύο εκδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ο Σύλλογος Προστασίας Ελλήνων Αιμορροφιλικών (ΣΠΕΑ) γιόρτασε τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Αιμορροφιλίας - Δύο συμβολικές ποδηλατοδρομίες μετέφεραν το μήνυμα ότι η γνώση γύρω από την ασθένεια είναι δύναμη που μπορεί να κάνει τη ζωή των πασχόντων καλύτερη