Στοιχεία σοκ: Ένας στους 7 άνδρες θα νοσήσει από καρκίνο του προστάτη

Στοιχεία σοκ: Ένας στους 7 άνδρες θα νοσήσει από καρκίνο του προστάτη

Δείτε τις πιθανότητες που δίνουν οι γιατροί ανά ηλικία - Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν

«Μετά τα 50, φρόντισε τον προστάτη σου», είναι το σύνθημα της εκστρατείας ενημέρωσης και έγκαιρης διάγνωσης για τον καρκίνο του προστάτη, που διοργανώνει η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία από τις 25 έως τις 29 Σεπτεμβρίου.
 
Ο προστάτης είναι αδένας που αποτελεί μέρος του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος. Ο καρκίνος του προστάτη είναι ένας κακοήθης όγκος, που αναπτύσσεται από τα κύτταρα του αδένα. Παράγοντες κινδύνου είναι η ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό, η παχυσαρκία και η παρουσία συγκεκριμένων γονιδίων.
 
Ειδικότερα, κάτω από την ηλικία των 40 ετών, ένας άνδρας αντιμετωπίζει 1 πιθανότητα στις 10.000 να εμφανίσει καρκίνο του προστάτη. Στις ηλικίες 40 έως 59 ετών, η πιθανότητα αυξάνεται σημαντικά (γίνεται 1 στις 100) για να φτάσει στην ηλικιακή ομάδα 60 έως 79 ετών η αναλογία να γίνεται 1 στις 8.
 
Τα παραπάνω ανέφεραν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας (ΕΟΕ) κ. Ηρακλής Πούλιας και ο  πρόεδρος του Δικτύου iatrica κ. Γεώργιος Βιδάκης, σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε με την ευκαιρία της έναρξης της εκστρατείας.
 
«Ένας στους επτά άνδρες θα νοσήσει από καρκίνο του προστάτη στη διάρκεια της ζωής του», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΟΕ, κ. Πούλιας. Ο καρκίνος του προστάτη είναι η πιο θανατηφόρος μορφή κακοήθους νόσου σε άνδρες άνω των 50 ετών και ξεπερνά σε συχνότητα εμφάνισης τον καρκίνο του πνεύμονα και του παχέος εντέρου.
 
 Σύμφωνα με τον κ. Πούλια, μετά την ηλικία των 50 ετών, είναι απαραίτητος ο προσυμπτωματικός έλεγχος, ο οποίος συμβάλλει στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου και στην καλύτερη έκβαση της θεραπείας. Σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό, ο πρώτος έλεγχος του προστάτη πρέπει να γίνεται στην ηλικία των 40 - 45 ετών. Όταν ο όγκος ανιχνεύεται σε πρώιμα στάδια, θεραπεύεται πιο εύκολα και πιο αποτελεσματικά.
 
Ο προσυμπτωματικός έλεγχος μπορεί να πραγματοποιηθεί με δύο εξετάσεις, τις οποίες θα καθορίσει ο ουρολόγος. Αν κάποια από τις δύο έχει παθολογικά ευρήματα, ο γιατρός θα υποδείξει τις απαραίτητες περαιτέρω εξετάσεις, προκειμένου να προσδιοριστεί εάν ο εξεταζόμενος πάσχει από καρκίνο του προστάτη ή όχι.
Η πρώτη είναι η εξέταση αίματος για τη διερεύνηση του Ειδικού Προστατικού Αντιγόνου (Prostate Specific Antigen – PSA), το οποίο απελευθερώνεται στο αίμα σε μικρές ποσότητες. Η μέτρηση υψηλών τιμών PSA εγείρει την υποψία καρκίνου του προστάτη.
Η δεύτερη είναι η δακτυλική εξέταση δια του ορθού, η οποία επιτρέπει την αξιολόγηση ορισμένων διαταραχών του σχήματος, της υφής ή του μεγέθους του προστάτη, που ενδέχεται να υποδηλώνουν την παρουσία όγκου.
 
 Ο κ. Πούλιας τόνισε πως η πρόληψη αποτελεί ζωτική παράμετρο στην αντιμετώπιση των παθήσεων του προστάτη. Στα πρώτα στάδια – είπε – ο όγκος αναπτύσσεται μέσα στον αδένα και συνήθως δεν εμφανίζει συμπτώματα που να υποδεικνύουν την παρουσία του.
 
Σημαντική η έγκαιρη διάγνωση των παθήσεων του προστάτη

Εκτός από τον καρκίνο, ανέφεραν οι ειδικοί, υπάρχουν και άλλες παθήσεις του προστάτη που είναι πολύ συχνές. Καθοριστικό ρόλο στην αποτελεσματική θεραπεία και στην αποφυγή υποτροπής τους είναι η έγκαιρη διάγνωση.
 
Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη, αν και δεν είναι απειλητική για τη ζωή των ασθενών, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα που επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα της ζωής τους. Η επίπτωσή της αυξάνεται όσο αυξάνεται η ηλικία. Περίπου το 50% των ανδρών ηλικίας 60 ετών, εμφανίζει συμπτώματα από την ούρηση και το ποσοστό αυξάνεται έως 80%, για άνδρες άνω των 80 ετών. Στην Ελλάδα, ο αριθμός των πασχόντων κυμαίνεται μεταξύ 500.000 και 600.000 ανδρών και από αυτούς περίπου 350.000 λαμβάνουν συστηματικά κάποια φαρμακευτική αγωγή.
 
Πολύ συχνές είναι και οι χρόνιες φλεγμονές του προστάτη (προστατίτιδες). Περίπου το 35% των ανδρών άνω των 50 ετών έχει χρόνια προστατίτιδα, με δυσάρεστες συνέπειες στην ποιότητα ζωής.
 
Δωρεάν εξετάσεις
 
Στο πλαίσιο της Εβδομάδας Παθήσεων του Προστάτη, η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία θα υλοποιήσει σειρά δράσεων, όπως συνεντεύξεις στα ΜΜΕ, διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων για τις παθήσεις του προστάτη και περιφερειακές εκδηλώσεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.
 
Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, θα πραγματοποιείται δωρεάν προσυμπτωματικός έλεγχος για τη νόσο, με την εξέταση του Ειδικού Προστατικού Αντιγόνου (PSA). Θα μετρηθεί το ολικό ειδικό PSA σε άνδρες ηλικίας από 50 έως 70 ετών.  Για τη δωρεάν εξέταση, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν για προγραμματισμό ραντεβού στο τηλέφωνο 210 3413400.

ΣΧΟΛΙΑ (3)

ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΤΟ ΔΟΥΝ

Ο καρκίνος προλαμβάνεται με πολλά, πάρα πολλά φρούτα, σαλάτες, λαχανικά, ωμούς ξηρούς καρπούς και όσπρια, υγιεινή μαγειρική, την αληθινή μεσογειακή διατροφή που έίκαν την δεκαετία του 50-60-70 οι Έλληνες, ελάχιστο κρέας, (μια φορά τον μήνα το κόκκινο), καθόλου αλλαντικά, ελάχιστα γαλακτοκομικά, και για προστατίτιδες, φάρμακο είναι τα καμπανάκια των πλάτανων, ο πατέρας μου θεραπεύτηκε έτσι.

Κοτσανα

Κοτσανα το μετα τα 50! Απο τα 40 ήδη θα το κοιτάζει κάποιος κυρίως αν έχει και ιστορικό στην οικογένεια!

Ναι καλα...

Δεν εχουμε λεφτα για τους 40-50. Ας ξεκινησουμε πρωτα απο τους 50+ και βλεπουμε...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

nosokomeio_009

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για την παραπλανητική απόφαση του υπουργείου Υγείας να παραπέμπει τους ασθενείς σε ανύπαρκτους οικογενειακούς γιατρούς

farmakov_009

Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) χαρακτηρίζει  «ατελέσφορη τη διαδικασία των συνεχών ανατιμολογήσεων που καταστρέφουν τα ελληνικά φάρμακα, χωρίς κανένα όφελος σε όρους εξοικονομήσεων και λειτουργούν μονίμως και καταχρηστικά υπέρ των συμφερόντων των μεγαλοεισαγωγέων»

xeilaris

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επέμβαση ογκομείωσης με το τελευταίας γενιάς Ρομποτικό Σύστημα DaVinci Xi – Η ασθενής μετά από ομαλή ανάνηψη και 24ωρη παραμονή στο νοσοκομείο, πήρε εξιτήριο - Τα πλεονεκτήματα της τεχνικής