Κατρακυλά η Ελλάδα στα θέματα υγείας: Έπεσε στην 41η θέση στην παγκόσμια κατάταξη βιώσιμης ανάπτυξης

Κατρακυλά η Ελλάδα στα θέματα υγείας: Έπεσε στην 41η θέση στην παγκόσμια κατάταξη βιώσιμης ανάπτυξης

Πρώτη η Σιγκαπούρη και τελευταίο το Αφγανιστάν

Κατρακυλά η Ελλάδα στα θέματα υγείας: Έπεσε στην 41η θέση στην παγκόσμια κατάταξη βιώσιμης ανάπτυξης
Την 41η θέση καταλαμβάνει η Ελλάδα στη νέα παγκόσμια κατάταξη, όσον αφορά την ικανοποίηση των Στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Development Goals-SDG) σχετικά με την υγεία των πολιτών κάθε χώρας.

Πέρυσι, η χώρα μας είχε καταταχθεί 26η στον σχετικό διεθνή δείκτη με βαθμολογία 76 μονάδων (με άριστα το 100), ενώ φέτος η βαθμολογία της έπεσε στις 68 μονάδες, γεγονός που «κόστισε» στην Ελλάδα αρκετές θέσεις στην κατάταξη.
   
Την πρώτη φέτος καταλαμβάνει η Σιγκαπούρη και τη δεύτερη η Ισλανδία, ενώ πέρυσι συνέβαινε το ακριβώς αντίστροφο. Η Κύπρος βρίσκεται φέτος στην 18η θέση (από 17η πέρυσι), ενώ μεταξύ των χωρών της ΕΕ την υψηλότερη θέση πέτυχε η Σουηδία (3η). Οι ΗΠΑ βρίσκονται μόλις στην 24η θέση, ενώ την τελευταία θέση κατέχει το Αφγανιστάν.
   
Περισσότερες από το 60% των χωρών του πλανήτη εκτιμάται ότι θα «πιάσουν» τους στόχους για μείωση της παιδικής και μητρικής θνησιμότητας, καθώς και της ελονοσίας, αλλά ούτε το 5% δεν αναμένεται να ικανοποιήσουν τους στόχους για τη μείωση των θανάτων από τροχαία, της παιδικής παχυσαρκίας και του ελέγχου της φυματίωσης.
         
Η ανάλυση αφορά στοιχεία από 188 χώρες και η σχετική μελέτη, με επικεφαλής επιστήμονες του Ινστιτούτου Μετρήσεων της Υγείας και Αξιολόγησης του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Μπιλ & Μελίντα Γκέιτς και δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό "The Lancet", ενόψει της επερχόμενης γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.
Κλείσιμο
   
Η κατάταξη αξιολογεί τις χώρες σε ποιό βαθμό μπορούν να ικανοποιήσουν έως το 2030 τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης για την υγεία και συνοψίζει τις εκτιμήσεις για τις επιδόσεις κάθε χώρας σε ένα σχετικό δείκτη (SDG Index). Η βαθμολόγηση λαμβάνει υπόψη δεκάδες παραμέτρους, από το πόσο εκτεταμένη είναι η εμβολιαστική και η ασφαλιστική κάλυψη του πληθυσμού και πόσο συχνά είναι τα περιστατικά παιδικής και σεξουαλικής βίας έως την κατανάλωση αλκοόλ, τη διάδοση του καπνίσματος, τη ρύπανση της ατμόσφαιρας και την θνησιμότητα διαφόρων ασθενειών.
   
Η Ελλάδα παίρνει πολύ χαμηλή βαθμολογία στο ποσοστό των υπέρβαρων παιδιών (35), στην κατανάλωση αλκοόλ (32) και ιδίως στο κάπνισμα (μόνο 4), ενώ χαμηλή είναι η βαθμολογία της και στην παιδική κακοποίηση (44). Σε σχετικά μέτρια επίπεδα κινείται η αξιολόγηση της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της ηπατιτίδας Β (68) και κυρίως στη θνησιμότητα λόγω τροχαίων (57).
   
Από την άλλη, η χώρα μας έχει αρκετά «άριστα» (100) σε τομείς όπως η μειωμένη θνησιμότητα σε φυσικές καταστροφές, η φυσιολογική ανάπτυξη των παιδιών, τα περιστατικά φυματίωσης και ελονοσίας, η ποιότητα του νερού, οι συνθήκες υγιεινής κ.α.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης