Είμαι «sapiosexual»… γουστάρω το μυαλό σου!

Είμαι «sapiosexual»… γουστάρω το μυαλό σου!

Σίγουρα όλοι μας έχουμε αναρωτηθεί κάποια στιγμή στη ζωή μας τι είναι αυτό που πραγματικά μας ελκύει σε έναν σύντροφο.  Συνήθεια της εποχής, ενθουσιασμός, σχέσεις της μιας βραδιάς, αλλά και διάρκειας 

Οι άνθρωποι συνηθίζουν να λένε «η εξωτερική εμφάνιση και η ομορφιά», μολονότι αυτή είναι υποκειμενική για τον καθέναν από εμάς, ωστόσο αποτελεί το κλειδί για τη σύναψη μιας ερωτικής σχέσης. Αλλοι πάλι, αν και παραδέχονται την αξία του εντυπωσιακού φαίνεσθαι, ισχυρίζονται ότι δεν αρκεί για να κρατήσει μια σχέση σταθερή μέσα στον χρόνο, δίνοντας έτσι μεγαλύτερη σημασία στον χαρακτήρα και την προσωπικότητα του συντρόφου που επιθυμούν να έχουν στο πλευρό τους. Μάλιστα, κάποιοι υποστηρίζουν χαρακτηριστικά: «Την ομορφιά κάποια στιγμή τη βαριέσαι. Πρέπει να έχεις και κάτι να πεις μετά το σεξ». Προς το παρόν, το μόνο που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι ότι αυτό που ονομάζου με χημεία διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στο ταίριασμα και την κοινή πορεία μεταξύ των ανθρώπων.

Το να μπορεί κάποιος να ελίσσεται ανάμεσα σε διαφορετικά θέματα συζήτησης, από τον ίδιο του τον εαυτό μέχρι το κοινωνικό γίγνεσθαι, την πολιτική, τη φιλοσοφία και την ηθική, είναι σίγουρα ένα πολύ συναρπαστικό και σέξι χαρακτηριστικό. Ιδιαίτερα στη σύγχρονη εποχή, όπου η ζωντανή ανθρώπινη εκφραστικότητα πνίγεται μπροστά στην εξύμνηση των νέων τεχνολογιών και οι άνθρωποι αποξενώνονται όλο και πιο πολύ, το να σου προσφέρει ένα άτομο την προοπτική να σε ακούσει και να σε κάνει να νιώσεις ότι μπορείς να ταυτιστείς μαζί του μοιάζει αξία ανεκτίμητη. Αραγε αρκεί αυτό; Μπορεί κάποιος που δεν ακολουθεί τα καθιερωμένα πρότυπα ομορφιάς να ασκήσει σεξουαλική επιρροή αποκλειστικά και μόνο μέσω του μυαλού του; Μήπως κάποια στιγμή η κοινή κοσμοθεωρία δεν αποδεικνύεται αρκετή για να κρατήσει μαζί ένα ζευγάρι; 

Ο όρος «sapiosexual» είναι ένας νεολογισμός που ήρθε στις μέρες μας για να καλύψει αυτές τις ανησυχίες. Σύμφωνα με το Cambridge Online Dictionary, η λέξη «sapiosexual» προέρχεται από το λατινικό επίθετο «sapien», που σημαίνει σοφός-έξυπνος, και το «sexualis», που σημαίνει σεξουαλικός. Η έννοια αυτή ενσωματώνει τις προτιμήσεις όλων εκείνων που υποστηρίζουν ότι έλκονται σεξουαλικά αποκλειστικά από ευφυείς ανθρώπους, χωρίς να ενδιαφέρονται για την εξωτερική τους εμφάνιση ή για άλλου είδους χαρακτηριστικά. Εναργέστερα, τα sapiosexual άτομα διεγείρονται ερωτικά από το νοητικό δυναμικό του συντρόφου τους και όχι από αυτή καθαυτή τη σωματική έλξη και την επιδίωξη της σεξουαλικής επαφής.

Μολονότι η κατηγορία των sapiosexuals δεν έχει υιοθετηθεί ακόμα επισήμως ως εναλλακτικό είδος σεξουαλικού προσανατολισμού, για πολλούς γίνεται περισσότερο αντιληπτή ως ένα είδος φετιχισμού.

Πρόκειται για σχέσεις ως επί το πλείστον πλατωνικού θα λέγαμε χαρακτήρα, οι οποίες αναζωπυρώνονται μέσα από την πνευματικότητα και τον διάλογο, χωρίς να υπολογίζουν τη διαφορά ηλικίας, τη φυλή ή το φύλο. Σύμφωνα με τους μελετητές αυτής της τάσης, η ανάγκη για την ανεύρεση ενός «εγκεφαλικού εραστή» συναντάται και στα δύο φύλα, αν και εκτιμάται ότι αυτό το χαρακτηριστικό κυριαρχεί περισσότερο στις γυναίκες που εκφράζουν μεγαλύτερη προθυμία για εμπλοκή σε σχέσεις με ευφυείς άνδρες. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι οι sapiosexuals μπορούν να αντιληφθούν πλήρως την ελκυστικότητα του ανθρώπινου προσώπου και σώματος. Ωστόσο, δεν αναγνωρίζουν κανένα στοιχείο ουσιαστικής σημασίας σε αυτά. Οσο πιο έξυπνος παρουσιάζεται κάποιος, τόσο πιο γοητευτικός και ερωτεύσιμος είναι για τα άτομα αυτά.

Σήμερα, η κοινότητα των sapiosexuals στο Facebook απαριθμεί χιλιάδες μέλη. Πρόκειται για μία ακόμα -προς το παρόν ανεπίσημη- υποκατηγορία στον τομέα της σεξουαλικότητας, η οποία προσπαθεί να διαδώσει το δικό της μήνυμα μέσα από τη δημιουργία αντισυμβατικών ερωτικών σχέσεων. Παρ’ όλα αυτά, αξίζει να παρατηρηθεί ότι στη σύγχρονη εποχή, όπου η γνώση των κοινωνιών αυτοπροσδιορίζεται και εξαπλώνεται κυρίως μέσα από την κοινωνική δικτύωση, όλο και πιο πολλές κατηγορίες ανθρώπων με διαφορετικές σεξουαλικές προτιμήσεις κάνουν την εμφάνισή τους (sapiosexual, asexual, demisexual κ.τ.λ.). Δεκάδες σχήματα προσπαθούν να προσφέρουν ταυτότητα και ασφάλεια στον άνθρωπο που μοιάζει να νιώθει μόνος και χαμένος μπροστά στις ραγδαίες κοινωνικές αλλαγές.

Προσωπικά έχω την πεποίθηση ότι η πλειονότητα των ανθρώπων διεγείρεται σεξουαλικά από τη -μη επιδεικτική- ευφυΐα. Είναι το γονίδιο που ζητάει την καλύτερη ποιότητα για να το διαιωνίσει - και αυτό δεν αποτελεί καινούρια γνώση. Ο εγκέφαλος είναι πράγματι το μεγαλύτερο όργανο του σεξ. Η συναισθηματική και διανοητική ταύτιση μεταξύ των δύο συντρόφων ενισχύει την οικειότητά τους και μετατρέπει τη σεξουαλική επαφή σε μία μοναδική και ανεπανάληπτη εμπειρία με τη συμμετοχή του νου και  του σώματος.

Ας μην ξεχνάμε ότι πολλές φορές αυτό που ψάχνει ο άνθρωπος μέσα από την ερωτική του σχέση είναι έναν σύντροφο που να τον συμπληρώνει, να είναι αυτό που δεν ήταν ποτέ ο ίδιος, να τον βοηθήσει να γίνει αυτό που θέλει ή ακόμα και να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του...


Από τον δρα Θάνο Ε. Ασκητή
νευρολόγο-ψυχίατρο, πρόεδρο του Ινστιτούτου
Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, τηλ.: 210 7789890, δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Ανδρολογίας 210 7797979 - Δευτέρα - Παρασκευή 12:00 - 14:00 και 16:00 - 18:00. Για θέματα άρθρων που θα θέλατε να γραφτούν, παρακαλώ ενημερώστε μας
(e-mail: thanosaskitis@askitis.gr)


Διαβάστε περισσότερα άρθρα του Θάνου Ασκητή εδώΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης