Πάνω από 500 άνθρωποι αυτοκτονούν ετησίως τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα

Πάνω από 500 άνθρωποι αυτοκτονούν ετησίως τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα

Το λεγόμενο ισχυρό φύλο αποδεικνύεται εξαιρετικά ευάλωτο και μετράει περισσότερα θύματα σε σχέση με το γυναικείο

Περισσότεροι από 500 άνθρωποι αυτοκτονούν ετησίως τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, αφήνοντας πίσω τουλάχιστον 2500 πενθούντες, καθως συμφωνα με διεθνείς έρευνες, για κάθε μία αυτοκτονία μένουν πίσω τουλάχιστον 5-10 άτομα που πενθούν, όχι μόνο βιώνοντας τις ψυχοκοινωνικές συνέπειες του στίγματος της αυτοκτονίας, αλλά ανήκοντας παράλληλα, σε ένα ποσοστό 10-15%, στην πληθυσμιακή ομάδα υψηλής επικινδυνότητας για αυτοκτονία.

Ο αριθμός των αυτοχειρων στην Ελλάδα την τελευταία πενταετία, εμφανίζεται σταθερά αυξανόμενος, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, όπως αυτά διατίθενται από την ΕΛΣΤΑΤ  (έως και το έτος 2014), αλλά και σύμφωνα με την αποτύπωση των επικαίρων τάσεων που διεξάγει το Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας.

Το λεγόμενο ισχυρό φύλο αποδεικνύεται ωστόσο εξαιρετικά ευάλωτο και μετράει περισσότερα θύματα σε σχέση με το γυναικείο.  Ενδεικτικά, το 2014 καταγράφηκαν 459 αυτοκτονίες ανδρών και 115 γυναικών, το 2013 οι αντίστοιχοι αριθμοί ηταν 425 άνδρες και 91 γυναίκες, το 2012 ο απολογισμός ηταν 373 άνδρες και 94 γυναίκες. Συνολικά, για το διάστημα απο το 2000 έως το 2014 καταγράφηκαν 6.121 αυτοκτονίες. 

Τα θλιβερά στοιχεια παρατίθενται απο τη ΜΚΟ Κλίμακα -λειτουργεί το Κεντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας- με αφορμή τη 10η Σεπτεμβρίου που έχει καθιερωθεί από  τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τη Διεθνή Ένωση για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας και τη διεθνή επιστημονική κοινότητα ως η Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, προκειμένου να ενεργοποιηθεί η κοινή γνώμη με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού  στα πεδία της πρόληψης της αυτοκτονίας και των αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών. 

Υποεκτίμηση και υποκατάσταση: οι αποτυχημενες απόπειρες ειναι 25 φορες περισσότερες από τις καταγεγραμμένες αυτοκτονίες

Οι ειδικοί εκτιμούν πως στην πραγματικότητα οι αυτοκτονίες είναι πολύ περισσότερες αυτών που καταγράφονται ενώ δεν υπάρχουν καθόλου στοιχεία για τις μη θανατηφόρες απόπειρες, οι οποίες εκτιμάται ότι είναι σχεδόν 25 φορές περισσότερες των καταγεγραμμένων αυτοκτονιών. 
Επισημαίνεται ότι παγκοσμίως είναι δεδομένη η υποκαταγραφή των αυτοκτονιών, γεγονός το οποίο ισχύει σαφώς εντονότερα στη χώρα μας λόγω των πολιτισμικών και κοινωνικών ιδιαιτεροτήτων. Η υποκαταγραφή αποδίδεται είτε στη δυσκολία να εξακριβωθεί ότι όντως υπήρχε αυτοκτονική πρόθεση (όπως στην περίπτωση ενός ατυχήματος), είτε σε κοινωνικούς, θρησκευτικούς και άλλους λόγους. Είναι γεγονός, λοιπόν, ότι οι θάνατοι από αυτοκτονία είναι πολύ περισσότεροι από τους επίσημα καταγεγραμμένους, ενώ δε θα πρέπει να παραβλέπονται οι επιπτώσεις τους στις ζωές αυτών που μένουν πίσω πενθώντας.

Η αυτοκτονία είναι ένα μείζον πρόβλημα της δημόσιας υγείας και ως τέτοιο αναγνωρίζεται και αντιμετωπίζεται σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Δυνητικά αφορά τον καθένα, ανεξαρτήτως φύλου, φυλής ή κοινωνικοοικονομικής τάξης. Σ’ αυτόν τον άξονα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, συστήνει ήδη από το 1990 την καθολική αναγνώριση της αυτοκτονίας ως ζήτημα δημόσιας υγείας και την ανάπτυξη εθνικών προγραμμάτων πρόληψης, τα οποία θα είναι διασυνδεδεμένα με τις πολιτικές δημόσιας υγείας.

Σε συνεργασία με τη ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε., θα πραγματοποιηθεί την Κυριακη 10 Σεπτεμβρίου ενημερωτική εκστρατεία στον σταθμό Συντάγματος με παράλληλη προβολή της 24ωρης Γραμμής Παρέμβασης για την Αυτοκτονία – 1018 στις ηλεκτρονικές οθόνες ενημέρωσης των σταθμών του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου και του Μετρό.  

ΣΧΟΛΙΑ (72)

παστουρμάς

Το άρθρο είναι ενδιαφέρον αλλά δεν εξετάζει ορισμένα βασικά ερωτήματα. 1ον πώς γίνεται να αυξάνουν οι αυτοκτονίες παρά το γεγονός ότι ο κόσμος έχει συνηθίσει την κρίση και δεν του κάνει εντύπωση; 2ον τι ενέργειες πρέπει να γίνουν ώστε να πειστεί ο μελλοντικός αυτόχειρας ότι δεν πρέπει να προβεί σε αυτήν την πράξη;

Ταραμάς

Δεν έχει συνηθίσει την κρίση. Αυτό προσπαθεί να μας κάνει σύσσωμος ο κόσμος των ΜΜΕ και της εκάστοτε κυβέρνησης να πιστεύουμε. Αν δεν κάνω λάθος, δεν έχει περάσει νόμος που απαγορεύεται να δείχνουν εικόνες ανθρώπων όταν μοιράζει ο οποιοσδήποτε ή ή οποιαδήποτε οργάνωση φαγητό; Παρομοίως δεν είχαν συστήσει να μην γράφονται για τις αυτοκτονίες;

Ε Λ Λ Η Ν Α Σ - ΣΟΥΗΔΙΑ

Παρά την οικονομική κρίση οι Ελληνες αντέχουν και δεν αυτοκτονούν σε ίδιο βαθμό με άλλους λαούς πχ Σουηδούς. Οι Ελληνες είναι μαθημένοι στις δυσκολίες και θα βγουν μια μέρα από την κρίση χωρίς πολλές απώλειες, κάτι που θα ζήλευαν πολύ οι κακομαθημένοι Σουηδοί, που πολλοί από αυτούς για το παραμικρό πέφτουν μπροστά από τα τρένα ή πηδούν από γέφυρες

ΥΠΟΓΕΙΑ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ (ΓΡΑΦΕΙΟ Α-2)

ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ, ΡΕ ΦΙΛΕ.

Ε Λ Λ Η Ν Α Σ - ΣΟΥΗΔΙΑ

Όπως δείχνει η στατιστική από το Σουηδικό ινστιτούτο Καρολίνσκα στην Σουηδία ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟ 1980 ΕΩΣ ΤΟ 2015 62.032 ΑΝΘΡΩΠΟΙ. Έτος 1980 2237 αυτοκτονίες, έτος 1981 2050, έτος 1982 2118 αυτοκτονίες, έτος 1983 2083, έτος 1984 2202, 1988 2092, και για να μη πολυλογώ ΣΕ ΠΟΙΑ ΑΛΛΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΑΛΙΑ;;;;; Η Ελλάδα είναι μακριά από αυτά τα αίσχη.

Η ελπίδα ΗΡΘΕ!!!

Είναι η αριστερή ελπίδα που ήρθε με το συριζα...Πως να αντέξει κανείς τόση "ελπιδα" και τόση "ευτυχία"

ΜΟΡΤΗΣ

Εγώ γιατί είχα την εντύπωση ότι τα τελευταία 2.5 χρόνια οι αυτοκτονίες σταμάτησαν?

453 Κ

Ο καθένας μπορεί να φτάσει στην αυτοκτονία έχει δεν έχει ψυχολογικά προβλήματα ! Από προσωπική πείρα μιλάω ! Πριν 25 χρόνια μετά από ένα διαζύγιο έχασα την γυναίκα μου και τα παιδιά μου έμεινα μόνος και διχως μία ! Αυτό που με έσωσε ήταν οι φίλοι που μου συμπαραστάθηκαν ! Η οικογένεια μου όχι τόσο γιατί δεν γνώριζαν τι ακριβώς συνέβαινε ! Γι αυτό πρέπει να έχετε φίλους και να μην κρύβετε τα μυστικά σας ! Και όταν στην ζωή βρεθούμε μπροστά σε μαύρο τοίχο πρέπει να ψάξουμε για το παραθυράκι της ελπίδας ! Σας διαβεβαιώ πάντα υπάρχει παράθυρο σε οποίο αδιέξοδο και αν βρεθούμε , αρκεί να το ψάξουμε !

Αντωνης

Εχω καρκινο και αντε 2-3 μηνες ζωης. Τι παραθυρο σε οποιο αδιεξοδο μου λες?? Σταματηστε να γραφετε πιασαρικες αμπελοφιλοσοφιες γιατι μας εκνευριζετε εμας που εχουμε πραγματικα προβληματα.

Αδωνικός

Άδωνη βάλε 10 δημοσιογράφους να βρουν τα βίντεο του 2014-2015 που τα στελέχη του Σύριζα έλεγαν δημόσια και κατηγορούσαν την ΝΔ άλλος για 5.000 και άλλος για 7.000 αυτοκτονίες που έγιναν επί Σαμαρά. Αυτό ήταν συνειδητή προπαγάνδα και επηρέασε τις εκλογές. Τα βίντεο είναι δημόσιες συνεντεύξεις στην τηλεόραση, οπότε δεν υπάρχει ιδιωτικότητα και προσωπικά δεδομένα. Κάντε μήνυση σε όλους και αγωγή για διασπορά ψευδών ειδήσεων και συκοφαντική δυσφήμιση και τα λεφτά στο Χαμόγελο του Παιδιού

@

Οι λωποδύτες του ΣΥΡΙΖΑ δεν σεβάστηκαν ούτε τους νεκρους μέχρι και εκεί σπεκουλαραν προκειμένου να εκλεγούν.Να τα βλέπει αυτά ο κόσμος για να καταλάβει για το τι υπουλοι τυποι μας κυβερνούν

Aris

Η μητερα μου αυτοκτονησε προσφατα. Ποτε δεν δηλωθηκε ως αυτοκτονια..ο αριθμος ειναι πολυ μεγαλυτερος. Μην το κανετε το θεμα προιον πολιτικης αντιπαραθεσης. Δειτε την ουσια, δειτε ποσο ευκολα γραφονται τα ψυχοφαρμακα που ειναι ναρκωτικες ουσιες, δειτε την αδιαφορια που δειχνουμε στους συνανθρωπους μας και το μισος που βγαζουμε στις σχεσεις μας..

Ακούσατε ποτέ για αυτοκτονία

Πρόσφυγα; εξαιρούνται τα σκηνοθετημένα καραγκιοζιλίκια. Άρα δε φταίει το χρήμα.

@

Γιατι οι προσφυγες πεινανε?? Καλοταϊσμενοι, με το σπιτακι τους, με τα σχολεια τους, τα επιδοματα τους, τζαμπα νοσοκομεια (και εχουν προτεραιοτητα στα επειγοντα!) και ολα αυτα χωρις να δουλευουν καθολου! Ζωη και κοτα! Ασε που μπορουν να βιαζουν, να κλεβουν χωρις καμια τιμωρια. Το οτι δεν αυτοκτονει κανενας προσφυγας ειναι ενα ακομα στοιχειο για το ποσο καλα περνανε.

Τσιπρα

ηθελες ομως

Λαθος

Εκτιμω οτι για να φτασει καποιος να γινει προσφυγας πρεπει να διακατεχεται πρωτιστως απο την θεληση να ζησει. Αυτο σημαινει να δραπετευει απο μια εμπολεμη ζωνη ειτε ως λιποτακτης ειτε ως απλα φυγας αν δεν ανηκει στον μαχιμο πληθυσμο. Αν καταφερει να φτασει ως εδω τοτε ότι και να περασει θα φαινεται σχεδον ως μικρη αναποδια μπροστα σε αυτα απο τα οποια ξεφυγε. Θεωρω επισης οτι αυτος είναι και ο λογος που οι ιδιοι οι προσφυγες γινονται μελη της κοινωνιας και συνηθως δεν προκαλουν προβληματα. Αντιθετα, τα παιδια τους που γεννιουνται στις χωρες καταληξης δεν εχουν περασει τις εμπειριες αυτες και δεν εκτιμουν επαρκως το που βρισκονται και την ιδια την υπαρξή τους, παρα την τυχον ασχημη αντιμετωπιση απο την κοινωνια οπου κατεληξαν ειδικα αν οι γονεις τους παρολο που καταφεραν να ξεφυγουν απο τα σκ@τ@ εφεραν καμποσα μαζι τους και τα εμφυσηξαν στα παιδια τους(λ.χ. Ισλαμ). Ετσι, ενω οι ιδιοι οι προσφυγες ζουν ηρεμα και δυσκολα θα παρουν την αποφαση να αυτοκτονησουν, τα παιδια τους γινονται πολυ ανετα βομβιστες αυτοκτονιας και τρομοκρατες, σε μια απελπιδα προσπαθεια να βρουν τις ριζες τους οι οποιες οδηγησαν ομως τους γονεις τους στην εξορια...

sss

Ποιος σου τα λεει ολα αυτα? Ο λιακοπουλος η Εκκλησια Α.Ε. η Χ.Α.?? Ψεκασμενοι ολοι σας μνημονια μεχρι να ερθει το ξανθο σας γενος να παρετε μια πολη που δεν σας ανηκ...ααα ναι ξεχασα ειστε απογονοι των Ρωμαιων

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης