Ινομυαλγία: η ασθένεια που προτιμά τις γυναίκες

Ινομυαλγία: η ασθένεια που προτιμά τις γυναίκες

Μια ασθένεια που έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας είναι η ινομυαλγία. Πρόκειται για μια πάθηση που προσβάλλει κυρίως γυναίκες και εκτός από τα προαναφερόμενα συμπτώματα προκαλεί ευαισθησία και συναισθηματική δυσλειτουργία. 

Ινομυαλγία: η ασθένεια που προτιμά τις γυναίκες

www.pathologia.eu

Συχνά οι άνθρωποι ακόμη και νέοι διαμαρτύρονται ότι υποφέρουν από διάχυτο μυοσκελετικό πόνο, διαρκή κόπωση και διαταραχές στον ύπνο τους, χωρίς να μπορούν να εξακριβώσουν τι προκαλεί αυτά τα συμπτώματα. 
Κλείσιμο
Η ινομυαλγία επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής των ασθενών. Οι ασθενείς συχνά αναφέρουν σημαντική λειτουργική εξασθένιση και δυσκολία να εργαστούν και λαμβάνουν συχνές αναρρωτικές άδειες. “Δεν με πιστεύουν γιατρέ, δείχνω υγιής αλλά δεν είμαι” συχνά αναφέρουν. Και είναι αλήθεια ότι οι ασθενείς με ινομυαλγία έχουν περισσότερα σωματικά ενοχλήματα από ασθενείς με άλλα σοβαρά ρευματολογικά νοσήματα όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

 


Επιδημιολογία
Η ινομυαλγία επηρεάζει το 3-5% του πληθυσμού ανεξαρτήτως φυλής ή ηλικίας. Είναι 8 φορές πιο συχνή σε γυναίκες παρά σε άντρες και επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής του ασθενούς καθώς και τις καθημερινές του δραστηριότητες.
Κλινική εικόνα
Η ινομυαλγία συνήθως εμφανίζεται σταδιακά ή μετατραυματικά. Ο πόνος που την χαρακτηρίζει περιγράφεται ως ένα επίμονο, διάχυτο, βαθύ αίσθημα στους μύες και συνήθως είναι συνεχής. Άλλα κλινικά συμπτώματα που σχετίζονται με την ινομυαλγία περιλαμβάνουν συναισθηματική δυσλειτουργία, γνωστικά ελλείμματα, απώλεια βραχυπρόθεσμης μνήμης, πονοκέφαλο και κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας που ομοιάζει σωματική κόπωση. Εκτός όμως από αυτά τα συμπτώματα, ένα σύνολο κλινικών καταστάσεων συμβαίνουν συχνότερα σε ασθενείς με ινομυαλγία (συνοδά νοσήματα). Αυτά περιλαμβάνουν:
*Κατάθλιψη
*Άγχος
*Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS)
*Κόπωση (συμπεριλαμβανομένου του συνδρόμου της χρόνιας κόπωσης)
*Διαταραχές του ύπνου
*Δυσμηνόρροια, διάμεση κυστίτιδα 
*Άλλες ρευματικές παθήσεις
*Αλλεργίες 
Οι ασθενείς με ινομυαλγία παρουσιάζουν, ακόμη, υπερευαισθησία στα επώδυνα ερεθίσματα, καθώς και πολύ χαμηλότερο όριο αίσθησης πόνου σε θερμικά, μηχανικά, ηλεκτρικά και χημικά ερεθίσματα. 
Διάγνωση
Τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται σήμερα για τη διάγνωση της ινομυαλγίας έχουν οριστεί από το Αμερικανικό Κολέγιο της Επιτροπής Ρευματολογίας το 1990. Για να τεθεί η διάγνωση της ινομυαλγίας πρέπει να υπάρχει: 
1. Ιστορικό διάχυτου πόνου (στο σώμα και τα τέσσερα άκρα) διάρκειας τουλάχιστον τριών μηνών
2. Ευαισθησία στην ψηλάφηση σε τουλάχιστον 11 από τα 18 σημεία ευαισθησίας (εικόνα)
Διαφορική Διάγνωση
Η διάγνωση της νόσου είναι κλινική και απαιτεί ιδιαίτερη γνώση και εμπειρία από τον ειδικό ιατρό, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν εργαστηριακές ή απεικονιστικές εξετάσεις που να την επιβεβαιώνουν. Ωστόσο, η διενέργειά τους κρίνεται επιβεβλημένη για τον αποκλεισμό άλλων παθήσεων. Οι παθήσεις αυτές περιλαμβάνουν:
1. Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης (συχνά συνυπάρχει)
2. Συστηματικά Αυτοάνοσα Νοσήματα
3. Ενδοκρινικές Παθήσεις
4. Ειδικές Λοιμώξεις
5. Κακοήθειες
6. Φάρμακα

Θεραπεία
Η ινομυαλγία είναι χρόνια νόσος και μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αναπηρία και να μειώσει έτσι δραστικά την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Η πλήρης υποχώρηση των συμπτωμάτων δεν είναι εύκολη, ωστόσο η κατάλληλη θεραπεία μπορεί να έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται συνήθως είναι:
Τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά (αμιτρυπτιλίνη)
Διπλοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης-νορεπινεφρίνης
Εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης
Αντιεπιληπτικά φάρμακα (γκαμπαπεντίνη, πρεγκαμπαλίνη)
Η διαχείριση της νόσου, ωστόσο, δεν περιορίζεται μόνο στη φαρμακευτική αγωγή αφού υπάρχουν μία σειρά από ενέργειες που μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Αυτές περιλαμβάνουν:
Ύπνος: Η σωστή διάρκεια του ύπνου μπορεί να μειώσει δραστικά τον πόνο και την κόπωση που προκαλείται από την ινομυαλγία.
Σωματική άσκηση: Αν και ο πόνος και η κόπωση συχνά δυσχεραίνουν τη σωματική άσκηση και τις καθημερινές δραστηριότητες, είναι σημαντικό για τους ασθενείς με ινομυαλγία να είναι όσο το δυνατόν δραστήριοι. Η άσκηση μπορεί να είναι επίπονη αρχικά, ωστόσο προοδευτικά, βοηθά σημαντικά στη ανακούφιση από τα συμπτώματα της νόσου.
Αλλαγές στην εργασία και το εργασιακό περιβάλλον: Αρκετοί ασθενείς με ινομυαλγία μπορεί να έχουν πρόβλημα στην διεκπεραίωση της εργασίας τους. Η λύση είναι είτε η αλλαγή της δουλειάς είτε η προσαρμογή της στις ιδιαίτερες δυσκολίες της νόσου.
Υγιεινή διατροφή: Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη δίαιτα για την ινομυαλγία. Ωστόσο η υγιεινή διατροφή μπορεί να είναι βοηθητική στην ανακούφιση από τα συμπτώματα της νόσου εφόσον αυτή παρέχει στον ασθενή την απαραίτητη ενέργεια.
Ενθάρρυνση του ασθενούς να αναλάβει ενεργό ρόλο στη θεραπεία του: Είναι σημαντικό ο ασθενής να είναι σωστά ενημερωμένος για την πάθησή του και να ακολουθεί με συνέπεια τις οδηγίες του γιατρού του.
Ψυχολογική και ψυχιατρική υποστήριξη: Αν αυτή κρίνεται απαραίτητη μπορεί να έχει εξαιρετικά αποτελέσματα είτε κατ’ ιδίαν είτε σε θεραπευτική ομάδα.
pathologia.eu
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης