LIVE

Κορωνοϊός

Ηπατολογικός έλεγχος με τη μέθοδο της ελαστογραφίας από τον «Προμηθέα»

Ηπατολογικός έλεγχος με τη μέθοδο της ελαστογραφίας από τον «Προμηθέα»

Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας», έχοντας αφουγκραστεί την επιτακτική ανάγκη των ανθρώπων που ζουν με νόσους του ήπατος για ανεμπόδιστη πρόσβαση σε διαγνωστικές εξετάσεις, σχεδίασε και υλοποιεί τη δράση πανελλαδικής εμβέλειας με τίτλο «Αξίζω να γνωρίζω»

Οι Ιογενείς Ηπατίτιδες αποτελούν σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας. Βάσει πρόσφατων στοιχείων, στην Ελλάδα ζουν περίπου 130.000-160.000 άνθρωποι με ενεργή χρόνια Ηπατίτιδα C, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων (80%) δεν γνωρίζει ότι πάσχει από τη νόσο. Από τους ασθενείς που έχουν διαγνωστεί, μόλις το 50% εξ’ αυτών, κατά προσέγγιση, έχει λάβει θεραπεία.

Όσον αφορά στην Ηπατίτιδα Β, υπολογίζεται ότι περίπου το 2% - 3% του συνολικού πληθυσμού στην Ελλάδα έχει έρθει σε επαφή με τον ιό. Η χρόνια λοίμωξη από τον ιό της ηπατίτιδας Β & C μπορεί να επιφέρει προοδευτικά επιδεινούμενη ηπατική ίνωση, η οποία μπορεί να καταλήξει σε κίρρωση του ήπατος και ενδεχόμενη εμφάνιση ηπατοκυτταρικού καρκινώματος.

Πλέον, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο ελαστογραφίας του ήπατος, οι επαγγελματίες υγείας είναι σε θέση μέσα σε λίγα λεπτά για να ελέγξουν το ήπαρ των ανθρώπων που ζουν με κάποια ηπατική νόσο, χωρίς τη διενέργεια βιοψίας του ήπατος.

Αναλυτικότερα, η ελαστογραφία του ήπατος συνιστά μία εξειδικευμένη μη επεμβατική εξέταση αποτίμησης της εκάστοτε ηπατικής βλάβης με βαθμό αξιοπιστίας ισάξιο της βιοψίας του ήπατος και πραγματοποιείται με τη βοήθεια μηχανήματος Fibroscan. Σε αντίθεση με τη βιοψία, η ελαστογραφία του ήπατος είναι ανώδυνη, πραγματοποιείται σε σύντομο χρονικό διάστημα και δεν συνεπάγεται ημερήσια νοσηλεία του ασθενούς και επιπλέον επιβάρυνση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ). H παροχή αυτής της τόσο σημαντικής εξέτασης χωρίς καταβολή αντιτίμου κρίνεται αναγκαία καθώς δεν καλύπτεται από τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία παρόλο που αποτελεί βασικό παράγοντα έναρξης και παρακολούθησης της θεραπείας. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι το μηχάνημα ελαστογράφου του ήπατος δεν είναι διαθέσιμο σε όλες τις ηπατολογικές κλινικές της χώρας.
 
Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας», έχοντας αφουγκραστεί την επιτακτική ανάγκη των ανθρώπων που ζουν με νόσους του ήπατος για ανεμπόδιστη πρόσβαση σε διαγνωστικές εξετάσεις, σχεδίασε και υλοποιεί τη δράση πανελλαδικής εμβέλειας με τίτλο «Αξίζω να γνωρίζω».

Κατόπιν χαρτογράφησης των πολλαπλών αναγκών και πλεονεκτημάτων παροχής αυτής της εξέτασης και κατόπιν εξασφάλισης μηχανήματος Fibroscan μέσω χορηγίας, τον Απρίλιο του 2016 ξεκίνησε η δράση ΑξίΖω να ΓνωρίΖω. Από την έναρξη της δράσης μέχρι και σήμερα το πιστοποιημένο προσωπικό του ΣΑΗΕ «Προμηθέα» έχει επισκεφθεί ηπατολογικές κλινικές στην Αττική, στη Ρόδο, στην Πάτρα, στην Κρήτη, στη Θεσσαλονίκη, στο Βόλο και στην Αλεξανδρούπολη με δυνατότητα είτε επανάληψης των επισκέψεων αυτών είτε εκ νέου επισκέψεων και σε άλλες πόλεις.

Συγκεκριμένα, το πρώτο εξάμηνο υλοποίησης της δράσης «ΑξίΖω να ΓνωρίΖω» εξετάστηκαν συνολικά 1133 ασθενείς από τους οποίους το υψηλότερο ποσοστό, της τάξης του 77,6% αφορούσε σε ανθρώπους που ζουν  με Ιογενείς Ηπατίτιδες Β και C. Από τις δύο αυτές νόσους, μεγαλύτερη συχνότητα υπήρξε στους ασθενείς με Ηπατίτιδα C, σε ποσοστό 55,8% . Εκ, των οποίων μόλις το 16,5% βρισκόταν σε τελικό στάδιο κίρρωσης F4.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης