Αχαρτογράφητη πορεία για τους ασθενείς με ρευματοπάθειες στην Ελλάδα

Αχαρτογράφητη πορεία για τους ασθενείς με ρευματοπάθειες στην Ελλάδα

Πάνω από τρία εκατ. οι πάσχοντες από διάφορες μορφές ρευματοπάθειας - Η χρήση των βιοομοειδών είναι μια σημαντική εξέλιξη στην κατεύθυνση της βελτίωσης της σχέσης κόστους - αποτελεσματικότητας

Αχαρτογράφητη πορεία για τους ασθενείς με ρευματοπάθειες στην Ελλάδα
Xωρίς πυξίδα προσπαθούν να βρουν τον σωστό δρόμο, από ιατρικής πλευράς, μέσα στο δαιδαλώδες  τοπίο του συστήματος υγείας οι Έλληνες ασθενείς με ρευματοπάθειες.  Έξι στους δέκα ρευματοπαθείς δεν επισκέπτεται άμεσα τον ειδικό γιατρό, τον ρευματολόγο, θεωρώντας κατάλληλο κάποιον άλλο εξειδικευμένο ιατρό. Τέσσερις στους δέκα επισκέφθηκαν τον ρευματολόγο τουλάχιστον τρεις μήνες έπειτα από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων. Σε ό,τι αφορά την αναγνωρισιμότητα των ρευματικών παθήσεων, ένας στους τρεις  θεωρεί ότι γνωρίζει τις Ρευματικές παθήσεις, ωστόσο το ποσοστό άγνοιας για συγκεκριμένες ασθένειες όπως ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος ή η Ψωρισιακή Αρθρίτιδα ή  Σπονδυλαρθρίτιδα ξεπέρασε το 70%.
 
Τα στοιχεία που μαρτυρούν την αχαρτογράφητη πορεία που αναγκάζονται να κάνουν οι ρευματοπαθείς στην Ελλάδα παρουσιάστηκαν πρόσφατα από την Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία και  Επαγγελματική Ένωση Ρευματολόγων Ελλάδος (Ε.Ρ.Ε. – ΕΠ.Ε.Ρ.Ε) και αποτελούν τα ευρήματα έρευνας που διεξήχθη για λογαριασμό της επιστημονικής εταιρίας το τελευταίο τρίμηνο του 2015.
 
Στην Ελλάδα οι Ρευματοπαθείς ανέρχονται περίπου σε 3 εκατ. Από αυτούς, το 13% πάσχει από Οστεοαρθρίτιδα, 11% από Οσφυαλγία, 4,8% από Αυχεναλγία, 4,5% από Οστεοπόρωση και 2,1% από τα σοβαρά Αυτοάνοσα Φλεγμονώδη Συστηματικά Ρευματικά Νοσήματα, ενώ 1 στα 1000 παιδιά πάσχει από Νεανική Αρθρίτιδα.
 
Το κενό στη σήμανση και την πορεία των ασθενών φιλοδοξεί να καλύψει το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις Ρευματικές Παθήσεις» καθώς και η Πανελλήνια Ενημερωτική Εκστρατεία “Το Σώμα σου μιλάει-Άκουσε το” (www.tosomasoumilaei.gr).
 
Η ορθή εφαρμογή του «Εθνικού Σχέδιο Δράσης» φιλοδοξεί να επιτύχει την ευρύτερη αναγνώριση σε εθνικό επίπεδο των επιπτώσεων των Ρευματικές Παθήσεις, των μέτρων πρόληψης, πρώιμης διάγνωσης και έγκαιρης έναρξης της κατάλληλης φαρμακευτικής θεραπείας, καθώς  και όλων των διαθέσιμων αποτελεσματικών παρεμβάσεων που μειώνουν τη νοσηρότητα, την αναπηρία και τον κοινωνικό αποκλεισμό, με τελικό στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με Ρευματικές Παθήσεις. Ιδιαίτερη αναφοράς γίνεται από τους ειδικούς σε ό,τι αφορα τη θεραπεία των ρευματικών παθήσεων στα «βιο-ομοειδή σκευάσματα» (biosimilars). Η χρήση των βιοομοειδών είναι μια σημαντική εξέλιξη στην κατεύθυνση της βελτίωσης της σχέσης κόστους - αποτελεσματικότητας και της μείωσης του κόστους-προσβασιμότητας των θεραπειών αυτών, υπό την προϋπόθεση ότι η χορήγησή τους πραγματοποιείται με τρόπο που διασφαλίζει την ασφάλεια και την αποτελεσματική θεραπεία των ασθενών.
Κλείσιμο
 
Οι Ρευματικές Παθήσεις
 
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η έννοια και η σημασία των Ρευματικών Παθήσεων, δεν είναι απόλυτα γνωστή στον περισσότερο κόσμο, ούτε και αρκετά διαδεδομένη στο βαθμό που θα ταίριαζε στη σοβαρότητα των εν λόγω παθήσεων. Ως εκ τούτου, υπάρχει χάσμα στην αποτελεσματικότητα που μπορεί να προέλθει από την έγκαιρη διάγνωση και την πρώιμη και ορθή θεραπευτική αντιμετώπιση της ομάδας των παθήσεων τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς.
 
Εσφαλμένη είναι η εντύπωση ότι οι ρευματικές ασθένειες προσβάλλουν μόνο τους ηλικιωμένους, δηλαδή ότι είναι ένα αναπόφευκτο στάδιο της διαδικασίας της γήρανσης που πρέπει να υπομείνουμε. Ο πόνος, η νοσηρότητα η αναπηρία και η θνητότητα που συνοδεύουν πολλές από τις ρευματικές παθήσεις μπορούν να ελαχιστοποιηθούν και υπό ορισμένες συνθήκες να προληφθούν εφόσον ληφθούν ορισμένα μέτρα όπως η πρώιμη διάγνωση, η έγκαιρη και κατάλληλη φαρμακευτική θεραπεία και η εφαρμογή φυσικοθεραπείας και αποκατάστασης.
 
Οι ρευματικές παθήσεις αποτελούν στη χώρα την πρώτη κατά σειρά αιτία (μεταξύ όλων των νοσημάτων) χρόνιου προβλήματος υγείας (38,7%), μακροχρόνιας και βραχυχρόνιας σωματικής ανικανότητας (47,2% και 26,2% αντίστοιχα) και ιατρικών επισκέψεων (20,5%) ενώ κατατάσσονται στη δεύτερη θέση ως αιτία κατανάλωσης συνταγογραφούμενων και μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (24,0 και 17,7% αντίστοιχα).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης