Νίκος Παρασκευάς: Ολα για τις ευρυαγγείες

Νίκος Παρασκευάς: Ολα για τις ευρυαγγείες

Τι είναι, πότε εμφανίζονται, τι συμπτώματα έχουν και ποια νέα όπλα έχει στη φαρέτρα της η επιστήμη για την αντιμετώπισή τους

Νίκος Παρασκευάς: Ολα για τις ευρυαγγείες


Νίκος Παρασκευάς, Αγγειοχειρουργός
Ancien Chef de Clinique des Hôpitaux de Paris

Κλείσιμο


www.dr-paraskevas.com

Ευρυαγγείες ονομάζουμε τα λεπτά μπλε και κόκκινα αγγεία που εμφανίζονται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος των ποδιών και τείνουν να διακλαδώνονται αποκτώντας αραχνοειδή ή θυσανοειδή μορφή.

Οι ευρυαγγείες εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες και η παρουσία τους σχετίζεται με την κληρονομικότητα, την εγκυμοσύνη, τις ορμονικές διαταραχές, τον τρόπο ζωής (καθιστική ζωή, παρατεταμένη ορθοστασία, κάπνισμα, παχυσαρκία κ.ά.) ή με μικροτραυματισμούς.

Παρά το γεγονός ότι συχνά θεωρούνται μόνο αισθητικό πρόβλημα, οι ευρυαγγείες στα κάτω άκρα είναι μια παθολογική κατάσταση (CEAP 1, American Venous Forum 1994) που ενδέχεται να προξενεί συμπτώματα καψίματος, βάρους, μουδιάσματος, πόνου και κράμπες.

Η διάγνωση 

Η εμφάνιση ευρυαγγειών πιθανόν να είναι αποτέλεσμα μιας παθολογικής διάτασης μεγαλύτερων φλεβών (φλεβεκτασίες) ή και φλεβικής ανεπάρκειας (κιρσοί). Για την αποτελεσματικότερη και πληρέστερη θεραπεία των ευρυαγγειών θα πρέπει να προηγείται η εξέταση του φλεβικού συστήματος των ποδιών με υπερηχογράφημα για την εκτίμηση της κατάστασης των αγγείων. Η θεραπεία πιθανής ανεπάρκειας των βασικών φλεβικών στελεχών πρέπει να προηγείται της θεραπείας των ευρυαγγειών.

Επιλογές θεραπείας 

Κύριες επιλογές θεραπείας των ευρυαγγειών είναι η μικροσκληροθεραπεία, το laser και η θερμοπηξία. Η επιλογή της θεραπείας εξαρτάται από το σημείο, το είδος και την έκταση του προβλήματος, τις προσδοκίες του ασθενούς και, κυρίως, την εμπειρία του γιατρού. Η σκληροθεραπεία αποτελεί τη βασική θεραπευτική επιλογή, καθώς ενδείκνυται για τον αποκλεισμό των τροφοφόρων φλεβών που είναι μεγαλύτερης διαμέτρου και τροφοδοτούν τις ευρυαγγείες, ενώ το λέιζερ και η θερμοπηξία πλεονεκτούν στη θεραπεία των πολύ λεπτών ευρυαγγειών που δεν προσφέρονται για έγχυση σκληρυντικής ουσίας. Πολύ συχνά οι τεχνικές αυτές συνδυάζονται (double injury) για να πετύχουν το καλύτερο αποτέλεσμα. 

Η μικροσκληροθεραπεία 

Πραγματοποιείται με την έγχυση χημικών ουσιών στη φλέβα οδηγώντας στο κλείσιμο και την προοδευτική απορρόφησή της από τον οργανισμό. 
Η μικροσκληροθεραπεία των ευρυαγγειών είναι μια εξειδικευμένη θεραπεία που πραγματοποιείται από ειδικό ιατρό (αγγειοχειρουργό, φλεβολόγο) υπό την καθοδήγηση ειδικών απεικονιστικών μέσων (υπερήχων, Veinlite) και συνοδεύεται από πολύ καλά κλινικά και αισθητικά αποτελέσματα. 

Σκληροθεραπεία καθοδηγούμενη από διαφανοσκόπηση (transillumination)
Το σύστημα διαφανοσκόπησης είναι μια καινοτομική συσκευή οπτικών ινών που εκπέμπει ισχυρό φωτισμό σε σχήμα δακτυλίου, προσφέροντας καθαρή, χωρίς σκιές, απεικόνιση του φλεβικού δικτύου ακόμη και σε βάθος 3-6 mm. Το άνοιγμα του φωτεινού δακτυλίου εξασφαλίζει άνετη πρόσβαση για την έγχυση και απεικόνιση της πορείας του σκληρυντικού υγρού μέσα στη φλέβα. Η συστηματική χρήση του καθιστά τη μικροσκληροθεραπεία ταχύτερη, ασφαλέστερη, πιο ανώδυνη και αποτελεσματική, καθώς βοηθά στον ακριβέστερο εντοπισμό των τροφοφόρων φλεβών, διασφαλίζοντας επιτυχή θεραπεία χωρίς ανεπιθύμητα αποτελέσματα και μικρότερες πιθανότητες υποτροπής. 

Διάρκεια θεραπείας

Ανάλογα με την έκταση του προβλήματος, η μικροσκληροθεραπεία ή το laser ενδέχεται να απαιτήσουν μία ή πολλαπλές συνεδρίες με ενδιάμεσα διαστήματα 2-3 εβδομάδων ώστε να επιτευχθεί το θεμιτό αποτέλεσμα. Η θεραπεία πραγματοποιείται σε κατάλληλα εξοπλισμένο ιατρείο και η κάθε συνεδρία διαρκεί περίπου 30 λεπτά. 

Αποτελέσματα

Στα χέρια ειδικών ιατρών, με την κατάλληλη υποδομή, η μικροσκληροθεραπεία σε συνδυασμό με το laser προσφέρει θαυμάσια κλινικά και αισθητικά αποτελέσματα. Η άρτια θεραπεία των ευρυαγγειών δεν αποκλείει το ενδεχόμενο εμφάνισής τους σε άλλα σημεία των ποδιών, ιδιαίτερα όταν συντρέχουν επιβαρυντικοί παράγοντες. Η παρακολούθηση από τον ειδικό ιατρό και η έγκαιρη θεραπεία συνεισφέρουν στην καλή υγεία και στη βελτιωμένη εμφάνιση των ποδιών. 


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης