Βρετανία: Νόμιμη η γέννηση παιδιών με τρεις γονείς

Βρετανία: Νόμιμη η γέννηση παιδιών με τρεις γονείς

Πότε επιτρέπεται κάτι τέτοιο και πού πιστεύουν οι Βρετανοί ότι θα ωφελήσει 

Βρετανία: Νόμιμη η γέννηση παιδιών με τρεις γονείς
Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι από σήμερα η πρώτη χώρα στον κόσμο, όπου η γέννηση παιδιών με τρεις γονείς είναι νόμιμη. Η συζήτηση αφορά πάντα τους βιολογικούς γονείς ενός παιδιού, το οποίο ως εκ τούτου θα έχει στοιχεία από τρία διαφορετικά DNA. 

Μπορεί ο κοινός νους να δυσκολεύεται να συλλάβει εκ πρώτης τι ακριβώς σημαίνει αυτό, όμως ουσιαστικά πρόκειται για μία «ιατρική επανάσταση» με σκοπό να περιορίσει τις γεννήσεις παιδιών με γενετικά προβλήματα. 

Όπως αναφέρεται σχετικά, πρόκειται για μια τεχνική που χρησιμοποιεί DNA που έχει δωρηθεί για το σκοπό αυτό, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος συγκεκριμένων γενετικών ανωμαλιών, που περνούν από τους γονείς στο παιδί. 
Κλείσιμο

Η συγκεκριμένη μέθοδος, που εγκρίθηκε σήμερα από την Βρετανική Βουλή, πρόκειται να εφαρμοστεί από τον ερχόμενο Οκτώβριο. 

Για την ακρίβεια, τα παιδιά που θα γεννηθούν με τη χρήση αυτής της μεθόδου θα οφείλουν μόνο το 1% του DNA τους στον «τρίτο» γονέα, καθώς ο δότης παρέχει μόνο τα δικά του μιτοχόνδρια στην ένωση. Οι ασθένειες που προέρχονται από παθήσεις των μιτοχονδρίων είναι συνήθως απειλητικές ακόμα και για τη ζωή του βρέφους, ενώ υπολογίζεται πως περίπου 4.000 παιδιά γεννιούνται με τέτοια προβλήματα ετησίως, μόνο στις ΗΠΑ.

Η τεχνική την οποία ενέκριναν οι βρετανοί βουλευτές και η οποία αναπτύχθηκε από βρετανούς ερευνητές, συνίσταται στο εξής: Μιτοχόνδρια από μία υγιή γυναίκα δότη συνδυάζονται με το DNA δύο γονέων σε μία γονιμοποίηση που γίνεται σε χημικό περιβάλλον. Για την ακρίβεια, γονιμοποιούνται με το σπέρμα του πατέρα και τα δύο ωάρια, της μητέρας και της δότριας. Στην συνέχεια, οι γενετικές πληροφορίες των δύο γονέων «μεταγγίζονται» σε εκείνο της δότριας, από το οποίο κρατούνται μόνο τα μιτοχόνδρια. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης