Κρυολιπόλυση ή λιποαναρρόφηση;

Κρυολιπόλυση ή λιποαναρρόφηση;

Ολα όσα πρέπει να ξέρετε

Κρυολιπόλυση ή λιποαναρρόφηση;
Το συναίσθημα πλήρους ικανοποίησης με την εικόνα του σώματός μας είναι σχετικά σπάνιο φαινόμενο. ΄Ολοι μας έχουμε μια ή περισσότερες περιοχές με τις οποίες δίνουμε μάχη για να εξαφανιστούν είτε στην κοιλιά, στους μηρούς, γλουτούς, χέρια και για όσους από εμάς που καταφέρνουν να κερδίσουν τη μάχη με σωστή διατροφή και άσκηση, υπάρχουν άλλοι τόσοι που την χάνουν παρά τα οποιαδήποτε μέτρα λιτότητας που παίρνουν.

Σύμφωνα με στοιχεία από τις ΗΠΑ, οι θεραπείες αισθητικής φύσεως τα τελευταία 20 χρόνια έχουν αυξηθεί κατά 250% και από το 2010 υπάρχει 16% μείωση στις επεμβατικές τεχνικές ενώ οι μη επεμβατικές έχουν αυξηθεί κατά 137%.  Τα παραπάνω μας επισημαίνει η Γλυκερία Μάρτου, πλαστικός χειρουργός ΜD, MSc, FRCS, Fellow of EBOPRAS, τονίζοντας ότι η εμμονή μας με τα πρότυπα ομορφιάς που προβάλλονται από τα lifestyle media καλά κρατεί και όλο και περισσότεροι στρεφόμαστε στις μη επεμβατικές τεχνικές προκειμένου να αποφύγουμε το χειρουργείο, τις πιθανές επιπλοκές και το χρόνο αποθεραπείας που αυτό απαιτεί. Επιπλέον όλο και περισσότερο, αυτές οι τεχνικές δεν αφορούν μόνο το πρόσωπο αλλά και το σώμα. 

Τις τελευταίες δεκαετίες η βασική μέθοδος για την επίτευξη ενός καλοσμιλευμένου κορμιού αλλά και η δημοφιλέστερη αισθητική χειρουργική επέμβαση ήταν η λιποαναρρόφηση.  Τα τελευταία χρόνια όμως, έχουν αναπτυχθεί διάφορες μέθοδοι μη επεμβατικής μείωσης λιπώδης ιστού που χρησιμοποιούν χαμηλές θερμοκρασίες, ραδιοσυχνότητες, χαμηλής έντασης λέιζερ ακόμα και υψηλής έντασης υπέρηχο στοχεύοντας στην καταστροφή των λιποκυττάρων αναίμακτα.

Κλείσιμο
Ανάμεσα σε αυτές τις τεχνολογίες, η δημοφιλέστερη είναι η κρυολιπόλυση κατά την οποία εφαρμόζεται ελεγχόμενο ψύχος, μέσω ενός εξειδικευμένου μηχανήματος, σε περιοχές τοπικού πάχους.  Η κρυολιπόλυση βασίζεται στο γεγονός ότι τα λιποκύτταρα είναι ευάλωτα σε χαμηλές θερμοκρασίες σε αντίθεση με τους υπόλοιπους ιστούς τους δέρματος.  Έτσι, χωρίς να επηρεάζονται οι περιβάλλοντες ιστοί, τα λιποκύτταρα ψύχονται και οδηγούνται σε μια διαδικασία απόπτωσης.  Μετά τη θεραπεία, τα κύτταρα σε απόπτωση απορροφούνται μέσα από διαδικασίες του ανοσοποιητικού μας συστήματος και αποβάλλονται μέσω φυσικών, μεταβολικών διεργασιών του σώματος.  Ο συνολικός αριθμός λιποκυττάρων στην περιοχή μειώνεται, το στρώμα λίπους συρρικνώνεται με αποτέλεσμα το σχήμα του σώματος στην συγκεκριμένη περιοχή να βελτιώνεται σημαντικά.

Σε σύγκριση με άλλες τεχνολογίες όπως λέιζερ, ραδιοσυχνότητες και υπέρηχο, η κρυολιπόλυση φαίνεται να είναι λιγότερο επώδυνη, σημειώνει η κ. Μάρτου, με λιγότερες επιπλοκές και να σημειώνει τα υψηλότερα ποσοστά αποτελεσματικότητας και ικανοποίησης.  O αμερικανικός οργανισμός τροφίμων και φαρμάκων (FDA) ενέκρινε τη διαδικασία της κρυολιπόλυσης το 2010 και από τότε υπολογίζεται ότι έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 1 εκατομμύριο θεραπείες με υψηλά ποσοστά ικανοποίησης. 

Βασικές προυποθέσεις είναι καταρχήν η σωστή αξιολόγηση του υποψηφίου σε ένα εξειδικευμένο κέντρο από εξειδικευμένο γιατρό, ιδανικά πλαστικό χειρουργό για να συζητηθεί και η επιλογή της κρυολιπόλυσης σε σχέση με την λιποαναρρόφηση.  Η λήψη ενός πλήρους ιστορικού θα εξασφαλίσει να μην υπάρχουν αντενδείξεις για κρυολιπόλυση όπως νόσος Raynaud, cryoglobulinemia, ιστορικό κήλης, έντονη χαλάρωση δέρματος.  Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η κρυολιπόλυση δεν είναι λύση για απώλεια βάρους και ότι απευθύνεται σε άτομα με καλές διατροφικές συνήθειες, σε καλή φυσική κατάσταση, με περιοχές τοπικού λίπους που δεν αντιμετωπίζονται με δίαιτα/άσκηση. Όσο μεγαλύτερες είναι αυτές οι περιοχές, τόσο λιγότερο ορατή θα είναι και η βελτίωση σε σχέση με τον υποψήφιο/α που έχει μικρότερα αποθέματα λίπους.  

Εξίσου σημαντική είναι και η επιλογή ένος κέντρου/ιατρείου που χρησιμοποιεί εξοπλισμό πιστοποιημένο για κρυολιπόλυση και διαθέτει προσωπικό εκπαιδευμένο στον χειρισμό του, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η επιλογή του σωστού υποψηφίου, η ασφάλειά του αλλά και η αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Ο κάθε υποψήφιος που ενδιαφέρεται για αυτή τη θεραπεία, οφείλει να γνωρίζει ότι δυστυχώς υπάρχουν πολλές απομιμήσεις στην αγορά, των οποίων η έλλειψη ασφάλειας τις καθιστά όχι μόνο αναποτελεσματικές αλλά και επικίνδυνες.

Όσον αφορά την εφαρμογή της θεραπείας πραγματοποιείται ως εξής: Η κρυολιπόλυση είναι μια μη χειρουργική θεραπεία που δεν απαιτεί γενική ή τοπική αναισθησία.  Ανάλογα με τον αριθμό των περιοχών και το σχέδιο θεραπείας, η διάρκεια είναι μια εώς αρκετές ώρες με δυνατότητα επιστροφής στις καθημερινές εργασίες αμέσως μετά.  Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, η κεφαλή του μηχανήματος τοποθετείται στην περιοχή με τοπικό λίπος και εφαρμόζεται σταδιακή ψύξη.  Η χαμηλή θερμοκρασία επηρεάζει επιλεκτικά τα λιποκύτταρα της περιοχής οδηγώντας τα σε απόπτωση και διάσπαση μέσα από διαδικασίες του ανοσοποιητικού συστήματος τις επόμενες εβδομάδες και τελική αποβολή του λίπους από τον οργανισμό.  Άμεσα μπορεί να σημειωθεί οίδημα, ερύθημα και τοπική ευαισθησία, συμπτώματα αναμενόμενα αλλά προσωρινά.  Η βελτίωση του σχήματος της περιοχής αρχίζει να είναι ορατή στις 2-3 εβδομάδες αλλά είναι μέγιστη στις 6-8 εβδομάδες.  Ο αριθμός των συνεδριών διαφέρει για τον καθένα αλλά είναι κατά μέσω όρο 1-3 εφόσον γίνει σωστή αξιολόγηση και επιλογή υποψηφίου. Το κόστος εξαρτάται από τον αριθμό των περιοχών και συνολικών συνεδριών.

Γιατί λοιπόν και πότε πρέπει να επιλέγουμε την κρυολιπόλυση από την λιποαναρρόφηση; Η λιποαναρρόφηση επίσης δεν είναι τρόπος απώλειας βάρους και πρέπει να επιλέγεται για περιοχές τοπικού πάχους που αντιστέκονται σε σωστή διατροφή και άσκηση.  Μπορεί να βελτιώσει την εικόνα του σώματος άμεσα αλλά απαιτεί χειρουργείο, μικρές τομές, γενική αναισθησία και χρόνο αποθεραπείας συχνά με τη χρήση ειδικών ενδυμάτων.  Για όσους και όσες όμως επιθυμούν μια διαφορετική, μη χειρουργική προσέγγιση, μετά από σωστή αξιολόγηση και έχοντας ρεαλιστικές προσδοκίες, καταλήγει η κ. Μάρτου, η κρυολιπόλυση μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική λύση και να βοηθήσει στην βελτίωση της εικόνας του σώματός μας. 




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης