Με αφορμή τα 20 χρόνια λειτουργείας του Ξενώνα Προσωρινής Διαμονής, η Εταιρία Προστασίας Σπαστικών/ Πόρτα Ανοιχτή βράβευσε την bwin για την πολύπλευρη στήριξη της.
Όλα τα ελληνόπουλα παχαίνουν, αλλά ιδίως τα παιδιά φτωχών οικογενειών!
Όλα τα ελληνόπουλα παχαίνουν, αλλά ιδίως τα παιδιά φτωχών οικογενειών!
Η ανοδική κίνηση του δείκτη της ζυγαριάς σχετίζεται με την κακή διατροφή των παιδιών και την καθήλωσή τους μπροστά στις οθόνες της τηλεόρασης και του ηλεκτρονικού υπολογιστή
Η «επιδημία» της παχυσαρκίας καλά κρατεί στα Ελληνόπουλα, κυρίως δε σε εκείνα των φτωχών ή υποβαθμισμένων περιοχών. Συνυφασμένη με την ανοδική κίνηση του δείκτη της ζυγαριάς είναι η κακή διατροφή των παιδιών και η καθήλωσή τους μπροστά στις οθόνες της τηλεόρασης και του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Είναι ενδεικτικό ότι έξι στα δέκα παιδιά δημοτικού περνούν το Σαββατοκύθριακό τους ασχολούμενα κατά κύριο λόγο με τον υπολογιστή, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και βλέποντας τηλεόραση.
Το ούτως ή άλλως υψηλό ποσοστό των παχύσαρκων και υπέρβαρων παιδιών που έδινε στη χώρα μας αρνητικές πρωτιές την περασμένη δεκαετία, αυξήθηκε ακόμη περισσότερο την περίοδο της κρίσης. Από 8,2% που ήταν το ποσοστό των παχύσαρκων παιδιών ηλικίας 8 έως 11 το έτος 2009 ανήλθε στο 9,4 % το 2014, με τους ειδικούς να κάνουν λόγο για στατιστικά σημαντική αυξητική τάση.
Έρευνα που εκπόνησε κατά το διάστημα 2009 – 2014 το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο σε δείγμα 59.500 μαθητών δημοτικού στην Αττική δείχνει ότι η παιδική παχυσαρκία αυξάνεται με γοργότερο ρυθμό στις περιοχές που κατοικούν οικογένειες με χαμηλότερα εισοδήματα, όπως στον Πειραιά, τη Δυτική Αττική καθώς και σε κάποια νοτιοανατολικά προάστια. Επιπλέον σύνδεση της παχυσαρκίας φαίνεται να προκύπτει με το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο των γονέων, γεγονός που όπως επισήμανε ο καθηγητής του Χαροκόπειου κ. Λάμπρος Συντώσης «υπογραμμίζει ακόμη περισσότερο την ανάγκη για στοχευμένη διατροφική εκπαίδευση των παιδιών και ενημέρωση όλης της οικογένειας».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η οικονομική κατάσταση των τελευταίων ετών στην Ελλάδα έκανε επιτακτική την ανάγκη να μελετηθούν και κοινωνικο-οικονομικοί δείκτες στη διαμόρφωση των διατροφικών συνηθειών των μαθητών. Από το 2012 υλοποιείται πρόγραμμα από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο με στόχο την αξιολόγηση της διατροφικής συμπεριφοράς και της φυσικής δραστηριότητας 30.000 μαθητών (στην 3η και 5η τάξη του Δημοτικού σχολείου) το οποίο υποστηρίζει μεγάλη εταιρία. «Τα τελευταία χρόνια άλλαξαν σημαντικά την καθημερινότητα όλων μας. Κρίναμε λοιπόν πως μια μελέτη που να καταγράφει και τις επιδράσεις της οικονομικής ύφεσης στον τομέα της διατροφής προσφέρει πολύτιμα συμπεράσματα ώστε να κινητοποιήσει όλους τους αρμόδιους φορείς για δράση προς τη σωστή κατεύθυνση» δήλωσε ο Παύλος Κιόρτσης, διευθύνων Σύμβουλος της Nestlé Ελλάς
Τι τρώνε τα Ελληνόπουλα
Σημαντικές διαφοροποιήσεις κατέγραψαν οι ειδικοί και στις διατροφικές συνήθειες των μαθητών. Στις θετικές αλλαγές συγκαταλέγονται η μείωση της κατανάλωσης γευμάτων φαστφούντ και η αύξηση της κατανάλωσης λαχανικών ενώ στις αρνητικές η μείωση της κατανάλωσης ψαριού και οσπρίων και η αύξηση της συχνότητας παράλειψης του πρωινού γεύματος.
Σε ό,τι αφορά τη φυσική δραστηριότητα, τα ποσοστά μαθητών που συμμετέχουν σε εξωσχολικές δραστηριότητες παραμένουν αμετάβλητα σε σχέση με το 2009, όμως έχουν αυξηθεί δραματικά τα ποσοστά των παιδιών που αφιερώνουν τον ελεύθερο χρόνο τους χρόνο μπροστά σε μια οθόνη: τις καθημερινές το 39, 7% των μαθητών βρίσκεται μπροστά σε μία οθόνη με το αντίστοιχο ποσοστό το 2009 να είναι 29,7%. Τα Σαββατοκύριακα όμως το ποσοστό των μαθητών που κολλάνε στην οθόνη εκτινάσσεται στο 58, 8% έναντι 39,7% που ήταν πριν από πέντε χρόνια.
Πιλοτικό Εκπαιδευτικό πρόγραμμα
Η συνεργασία της Nestlé Ελλάς με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο περιλαμβάνει και ένα πιλοτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που στόχο έχει την εκπαίδευση των παιδιών του Δημοτικού Σχολείου σε πιο ισορροπημένες διατροφικές επιλογές. Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά μαθαίνουν για α) τις ομάδες τροφών, β) τις διατροφικές επιλογές για κάθε ομάδα τροφών και πώς αυτή επηρεάζει τις λειτουργίες του σώματος και γ) τη σημασία της συχνότητας γευμάτων και της υγιεινής διατροφής. Το πρόγραμμα υλοποιείται σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.000 παιδιών με πολύ καλά αποτελέσματα.
Τι τρώνε τα Ελληνόπουλα
Σημαντικές διαφοροποιήσεις κατέγραψαν οι ειδικοί και στις διατροφικές συνήθειες των μαθητών. Στις θετικές αλλαγές συγκαταλέγονται η μείωση της κατανάλωσης γευμάτων φαστφούντ και η αύξηση της κατανάλωσης λαχανικών ενώ στις αρνητικές η μείωση της κατανάλωσης ψαριού και οσπρίων και η αύξηση της συχνότητας παράλειψης του πρωινού γεύματος.
Σε ό,τι αφορά τη φυσική δραστηριότητα, τα ποσοστά μαθητών που συμμετέχουν σε εξωσχολικές δραστηριότητες παραμένουν αμετάβλητα σε σχέση με το 2009, όμως έχουν αυξηθεί δραματικά τα ποσοστά των παιδιών που αφιερώνουν τον ελεύθερο χρόνο τους χρόνο μπροστά σε μια οθόνη: τις καθημερινές το 39, 7% των μαθητών βρίσκεται μπροστά σε μία οθόνη με το αντίστοιχο ποσοστό το 2009 να είναι 29,7%. Τα Σαββατοκύριακα όμως το ποσοστό των μαθητών που κολλάνε στην οθόνη εκτινάσσεται στο 58, 8% έναντι 39,7% που ήταν πριν από πέντε χρόνια.
Πιλοτικό Εκπαιδευτικό πρόγραμμα
Η συνεργασία της Nestlé Ελλάς με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο περιλαμβάνει και ένα πιλοτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που στόχο έχει την εκπαίδευση των παιδιών του Δημοτικού Σχολείου σε πιο ισορροπημένες διατροφικές επιλογές. Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά μαθαίνουν για α) τις ομάδες τροφών, β) τις διατροφικές επιλογές για κάθε ομάδα τροφών και πώς αυτή επηρεάζει τις λειτουργίες του σώματος και γ) τη σημασία της συχνότητας γευμάτων και της υγιεινής διατροφής. Το πρόγραμμα υλοποιείται σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.000 παιδιών με πολύ καλά αποτελέσματα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα