Ψυχαναλυτές και ιατροί «σκανάρουν» το σώμα που βρίσκεται σε κρίση

Ψυχαναλυτές και ιατροί «σκανάρουν» το σώμα που βρίσκεται σε κρίση

Η επιστημονική συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα  στις 7, 8 και 10 Νοεμβρίου – Συνδιοργανώνεται από το γαλλικό Πανεπιστήμιο Paris-Diderot και το Πανεπιστήμιο Αθηνών 

Μια ιδιαίτερη επιστημονική συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα κατά το διάστημα Παρασκευή 7, Σάββατο 8 και Δευτέρα 10 Νοεμβρίου, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας. Διακεκριμένοι επιστήμονες, ψυχαναλυτές και ιατροί, θα συναντηθούν πάνω από ένα… «Σώμα σε Κρίση» που είναι το θέμα του συνεδρίου, και θα επιχειρήσουν να φωτίσουν τις πιο επώδυνες καταστάσεις που οδηγούν το σώμα σε κρίση, αναπτύσσοντας παράλληλα έναν διάλογο μεταξύ ψυχανάλυσης και ιατρικής με άξονα την ασθένεια.
 
Το συνέδριο – του οποίου ο πλήρης τίτλος είναι «Το Σώμα σε Κρίση στον ιατρικό και ψυχαναλυτικό λόγο»- συνδιοργανώνουν το γαλλικό Πανεπιστήμιο Paris-Diderot (Τμήμα Ψυχαναλυτικών Σπουδών) και το Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Ψυχολογίας).
 
Η «οδύνη» του σώματος –και προφανώς της ψυχής-  όπως την βιώνουν ασθενείς, πχ οι καρκινοπαθείς ή οι διαβητικοί, γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση, παχύσαρκοι αλλά και άτομα με βουλιμία ή ανορεξία, άτομα που άλλαξαν φύλο, άτομα που «ντόπαραν» τα σώματά τους, οι μητέρες με πρόωρα νεογνά θα βρεθεί στο επίκεντρο των ειδικών.
 
«Η τεχνο-επιστημονική πρόοδος αυξάνει την αποτελεσματικότητα των θεραπειών του σώματος. Ωστόσο οι προηγμένες ιατρικές πρακτικές επικεντρώνονται στις ασθένειες του σώματος, παρά στον ίδιον το ασθενή, εστιάζοντας στα επιμέρους όργανά του, αλλά κατακερματίζοντας την ενότητά του σώματος» επισημαίνουν οι διοργανωτές σε ανακοίνωσή τους. «Σε αυτήν τη συγκυρία, μπορεί η ψυχανάλυση που είναι μία «θεραπεία» του ενικού και του υποκειμενικού στο πλαίσιο ενός διαλόγου με την επιστημονική ιατρική να δώσει κάποιες απαντήσεις για αυτό το σώμα σε κρίση; Μπορεί ο γιατρός και ο ψυχαναλυτής να συνοδεύσει ο ένας τον άλλον στο να «ακούσουν»  ο καθένας από τη δική του μεριά την «οδύνη» του σώματος; » είναι τα ερωτήματα στα οποία θα επιχειρήσουν να δώσουν απαντήσεις οι επιστήμονες.
 
Στο συνέδριο (μπορείτε να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα στην ιστοσελίδα colloque ή να λάβετε περισσότερες πληροφορίες απευθυνόμενοι στη διεύθυνση colloque.athenes2014@gmail.com) θα συμμετάσχουν οι P.-L. Assoun, F. Benslama, Γ. Δημητριάδης, Λ. Κανελλοπούλου, C. Hoffmann, S. de Mijolla, A. Vanier, C. Vanier, F. Villa, M. Zafiropoulos καθώς και άλλοι ομιλητές και νέοι ερευνητές. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη, ενώ θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση.
 

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

zevra

Eυφάνταστο τέχνασμα από τους επιστήμονες: έντυσαν άλογα σαν ζέβρες ως πείραμα και διαπίστωσαν ότι οι μύγες ζαλίζονται και απομακρύνονται