Έγκαιρη διάγνωση μελανώματος με χαρτογράφηση σπίλων

Έγκαιρη διάγνωση μελανώματος με χαρτογράφηση σπίλων


Έγκαιρη διάγνωση μελανώματος  με χαρτογράφηση σπίλων
Το μελάνωμα είναι μια μορφή κακοήθειας στο δέρμα, που προέρχεται από την εξαλλαγή των μελανοκυττάρων. Πρόκειται για τα κύτταρα που παράγουν τη μελανίνη, δηλαδή τη χρωστική της επιδερμίδας, που είναι υπεύθυνη για το χρώμα της και επιπλέον συμβάλλει στην προστασία της από τις υπεριώδεις ακτίνες. Σε προχωρημένο στάδιο μπορεί να προκαλέσει βαριά νόσο, ακόμη και θάνατο. Το
μελάνωμα είναι, όμως, απολύτως θεραπεύσιμο εάν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα.


Σήμερα το μελάνωμα αποτελεί το 3% του συνόλου των καρκίνων του δέρματος, ενώ η αυξημένη συχνότητα εμφάνισής του το καθιστά ένα από τα κακοήθη νοσήματα με ταχεία εξάπλωση. Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί: κάθε χρόνο σημειώνεται αύξηση της τάξεως 3 % – 7% στη συχνότητα διάγνωσης νέων κρουσμάτων, ενώ μόνο στην Ευρώπη καταγράφονται ετησίως 60.000 νέες περιπτώσεις της νόσου και περίπου 14.000 θάνατοι. Εξ αυτών οι περισσότεροι (ποσοστό 55%) αφορούν άνδρες, παρότι η συχνότητα εμφάνισης μελανώματος είναι μεγαλύτερη στις γυναίκες. Πώς εξηγείται αυτό; Κατά τους ειδικούς, οι άνδρες έχουν μικρότερο ποσοστό επιβίωσης, διότι όταν επισκέπτονται το δερματολόγο τους το μελάνωμα είναι ήδη σε προχωρημένο στάδιο.

Κλείσιμο

Οι κυριότεροι παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη  μελανώματος είναι η υπεριώδης (UV) ακτινοβολία
, ο ανοιχτόχρωμος φωτότυπος, ο μεγάλος αριθμός σπίλων (ελιών) στο δέρμα, το ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του δέρματος αλλά και τα σοβαρά εγκαύματα από τον ήλιο (ιδιαίτερα κατά την παιδική ηλικία).
 


Ποιες ελιές χρειάζονται χαρτογράφηση


Τα άτομα που έχουν πολλές ελιές, ειδικά σκουρόχρωμες, μεγάλες ή με ακανόνιστο σχήμα, πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα και να τις ελέγχουν κάνοντας χαρτογράφηση. Η χαρτογράφηση σπίλων είναι η πιο σύγχρονη μέθοδος για έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος. Πρόκειται για ψηφιακή απεικόνιση των σπίλων (ελιών) με τη χρήση ειδικής ιατρικής κάμερας και ανάλυσή τους με τη βοήθεια ειδικού λογισμικού προγράμματος. Με τη χαρτογράφηση, γίνεται λεπτομερής καταγραφή των σπίλων που υπάρχουν αλλά και έγκαιρος εντοπισμός νέων, ενώ τα αποτελέσματα της χαρτογράφησης αποθηκεύονται και μπορούν να συγκριθούν σε μελλοντικές επανεξετάσεις, παρέχοντας πληροφόρηση πιθανών μεταβολών των ήδη υπαρχόντων σπίλων. Ταυτόχρονα, υπάρχει συστηματική παρακολούθηση των σπίλων, που είναι και ο καλύτερος τρόπος πρόληψης.


Κάθε ελιά που αρχίζει να εμφανίζει ασαφή όρια, να γίνεται ασύμμετρη, να αλλάζει χρώμα, να μεγαλώνει, να προκαλεί φαγούρα, να ματώνει, να πρήζεται ή να πονάει, είναι πιθανό να μεταβάλλεται σταδιακά σε μελάνωμα. Γι’ αυτό είναι σημαντική η τακτική παρατήρηση του δέρματος για πιθανές τέτοιες αλλαγές στις ελιές. Σε περίπτωση αλλαγής στο μέγεθος, τη μορφή, το χρώμα ενός ήδη υπάρχοντος σπίλου, εμφάνισης νέου σπίλου με άτυπα χαρακτηριστικά ή εμφάνισης συμπτωμάτων όπως κνησμός, αιμορραγία, είναι επιβεβλημένη η επίσκεψη σε δερματολόγο.

 
Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο Δερματολογικό Τμήμα ΥΓΕΙΑ
Τηλ: 210 686 7557
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης