Υπάρχει ζωή μετά θάνατον; Τι αποκαλύπτει μεγάλη έρευνα και ένας άντρας που «πέθανε» για τρία λεπτά!

Υπάρχει ζωή μετά θάνατον; Τι αποκαλύπτει μεγάλη έρευνα και ένας άντρας που «πέθανε» για τρία λεπτά!

«Περιέγραψε το κάθε τι που συνέβαινε στο δωμάτιο και, το σημαντικότερο, άκουσε δύο ″μπιπ″ από το μηχάνημα, το οποίο βγάζει έναν ήχο ανά τρία λεπτά. Ό,τι είπε ότι συνέβη, όντως συνέβη», τόνισε ο γιατρός

Η μεγαλύτερη έως τώρα επιστημονική έρευνα σχετικά με τις επιθανάτιες και εξωσωματικές εμπειρίες, τις οποίες κατά καιρούς αναφέρουν άνθρωποι που έπαθαν καρδιακή ανακοπή, αλλά τελικά ανένηψαν, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι σε όλο τον κόσμο το φαινόμενο δεν είναι καθόλου σπάνιο μεταξύ όσων επιβίωσαν.

Στο 9% των περιπτώσεων που ερευνήθηκαν, ο ασθενής ανέφερε επιθανάτιες εμπειρίες και το 2% δήλωσε ότι είχε μικρότερη ή μεγαλύτερη επίγνωση κατά τη στιγμή της διαδικασίας ανάνηψης, βλέποντας ή ακούγοντας διάφορα πράγματα γύρω του.

Σε μια τουλάχιστον περίπτωση ασθενούς που κρίθηκε ιδιαίτερα αξιόπιστη, η μελέτη βρήκε σαφείς ενδείξεις για ύπαρξη επίγνωσης και συνείδησης τουλάχιστον για μερικά λεπτά μετά το σταμάτημα της καρδιάς. Αν και οι επιστήμονες δεν έκαναν λόγο για «ζωή μετά θάνατο», ανέφεραν ότι ασφαλώς το θέμα -που αντιμετωπίζεται με έντονο σκεπτικισμό από άλλους επιστήμονες- χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση.

O άνδρας μάλιστα διηγήθηκε ότι αισθάνθηκε πως είχε εγκαταλείψει το σώμα του και παρακολουθούσε από μια γωνία του δωματίου την επέμβαση της ανάνηψης. Αν και ήταν «νεκρός» για τρία λεπτά, ο 57χρονος θυμάται με λεπτομέρειες τι έκανε γύρω του το ιατρικό προσωπικό, περιγράφοντας ακόμη και τον ήχο του μηχανήματος.

«Ο συγκεκριμένος άνδρας περιέγραψε το κάθε τι που συνέβαινε στο δωμάτιο και, το σημαντικότερο, άκουσε δύο ″μπιπ″ από το μηχάνημα, το οποίο βγάζει έναν ήχο ανά τρία λεπτά. Έτσι, μπορούμε να χρονομετρήσουμε πόσο διήρκεσε η εμπειρία του. Φαινόταν πολύ αξιόπιστος και ό,τι είπε ότι συνέβη, όντως συνέβη», πρόσθεσε ο βρετανός γιατρός, Σαμ Πάρνια.

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "Resuscitation" (Ανάνηψη), με επικεφαλής τον Πάρνια του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (SUNY) και μέχρι πρόσφατα του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον στη Βρετανία, ο οποίος εδώ και χρόνια μελετά επιστημονικά τις επιθανάτιες και εξωσωματικές εμπειρίες, εξέτασαν επί τέσσερα χρόνια ένα - ένα ξεχωριστά 2.060 περιστατικά ανθρώπων, οι οποίοι έπαθαν καρδιακή ανακοπή, ενώ νοσηλεύονταν σε 15 νοσοκομεία της Βρετανίας, των ΗΠΑ και της Αυστραλίας.

Η μελέτη αποκάλυψε ότι ένα μεγάλο ποσοστό (σχεδόν το 40%) όσων ανένηψαν μετά την ανακοπή (οι 140 από τους 330 που επιβίωσαν), ανέφεραν στη συνέχεια ότι είχαν κάποιου είδους επίγνωση, ενόσω ήσαν κλινικά νεκροί και προτού ξαναρχίσει η καρδιά τους να χτυπά. 

«Γνωρίζουμε ότι ο εγκέφαλος δεν μπορεί να λειτουργήσει, όταν η καρδιά έχει σταματήσει να χτυπά. Όμως, στη συγκεκριμένη περίπτωση, φαίνεται πως η συνειδητή επίγνωση συνεχίστηκε τουλάχιστον για τρία λεπτά μετά το σταμάτημα της καρδιάς, παρ' όλο που ο εγκέφαλος τυπικά παύει να λειτουργεί 20 έως 30 δευτερόλεπτα, αφ' ότου η καρδιά σταματήσει», δήλωσε ο Σαμ Πάρνια, σύμφωνα με τη βρετανική «Τέλεγκραφ».

Από τους υπόλοιπους 140 ανθρώπους που η έρευνα κατέγραψε ότι είχαν κάποια συνείδηση μετά την ανακοπή της καρδιάς τους, πολλοί δεν θυμούνταν λεπτομέρειες, όμως ένας στους πέντε δήλωσαν ότι ένιωσαν ένα ασυνήθιστο αίσθημα γαλήνης, ενώ ένας στους τρεις αισθάνθηκαν τον χρόνο είτε να επιβραδύνεται, είτε να επιταχύνεται.

Μερικοί ανέφεραν ότι είδαν ένα έντονο φως, μια χρυσή λάμψη ή τον Ήλιο να λάμπει. Άλλοι θυμούνταν ότι φοβούνταν ή ότι ένιωθαν να πνίγονται ή να βουλιάζουν σε βαθιά νερά. Το 13% δήλωσαν ότι ένιωσαν να διαχωρίζονται από το σώμα τους και ένα ανάλογο ποσοστό είπαν ότι αισθάνθηκαν να ανυψώνονται.

Ο δρ Πάρνια πιστεύει ότι πολλοί περισσότεροι άνθρωποι έχουν παρεμφερείς εμπειρίες, όταν πλησιάζει η στιγμή του θανάτου τους, όμως τα φάρμακα και τα ηρεμιστικά που τους χορηγούν οι γιατροί, τους εμποδίζουν να τις θυμηθούν. «Εκτιμάται ότι εκατομμύρια άνθρωποι έχουν νιώσει ζωντανές εμπειρίες σε σχέση με τον θάνατο, αλλά τα επιστημονικά στοιχεία είναι αμφιλεγόμενα στην καλύτερη περίπτωση. Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι πρόκειται για φαντασιώσεις ή για ψευδαισθήσεις, όμως φαίνεται πως μάλλον αντιδρούν σε πραγματικά συμβάντα», πρόσθεσε.

«Το δείγμα ήταν πραγματικά μεγάλο, πράγμα που δίνει στη νέα έρευνα πολλή αξιοπιστία. Παρουσιάζει μερικά πολύ καλά στοιχεία ότι αυτές οι εμπειρίες πράγματι συμβαίνουν, αφ' ότου οι άνθρωποι έχουν ιατρικά πεθάνει. Απλώς, δεν ξέρουμε τι τελικά συμβαίνει. Είμαστε ακόμη στο σκοτάδι σε πολύ μεγάλο βαθμό, όσον αφορά το τι συμβαίνει, όταν κανείς πεθαίνει και ελπίζουμε ότι η νέα μελέτη θα βοηθήσει στην επιστημονική κατανόηση του θέματος», δήλωσε ο ψυχολόγος δρ Ντέηβιντ Γουάιλντ του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ Τρεντ, ο οποίος επίσης μελετά το ζήτημα των εξωσωματικών εμπειριών.

ΣΧΟΛΙΑ (125)

ορθολογιστης

ταιζουν σανο τον κοσμακη με ανοησιες,ο ανθρωπος εχει την αναγκη να πιστευει οτι θα συνεχισει να υπαρχει αυτο ειναι ολο.

Cardio

Διάσημος γιατρός έχει εγκαταστήσει πλακέτα με επιγραφή στο θάλαμο ανάνηψης σε σημείο που δεν είναι ορατό από το δάπεδο. Κανένας από όσους ισχυρίστηκαν ότι είχαν μεταθανάτιες εμπειρίες και ... πτήσεις έξω από το σώμα, δεν του ανέφερε μέχρι σήμερα το κείμενο της επιγραφής. Ο εγκέφαλος φυσικά και λειτουργεί για ελάχιστα λεπτά μετά τη παύση της ροής του αίματος. Σε αυτό το διάστημα, η ακοή, η όσφρηση, ίσως και όραση λειτουργούν σε μια κατάσταση παρόμοια με την ύπνωση. Τέλος είναι γνωστό ότι ο ίδιος ο εγκέφαλος δημιουργεί εικόνες ηρεμίας κατά την στιγμή του θανάτου, κάτι σαν ντοπάρισμα αισιοδοξίας. Οι εικόνες αυτές διαφέρουν ανάλογα με τις καταβολές και τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του καθενός.

ο διαβολος μας πειθει οτι δεν υπαρχει

ει Χριστος ουκ εγηγερται, ματαια η πιστις ημων..ειπε ο αποστολος Παυλος..γι αυτο οποιος λεει οτι ειναι χριστιανος, δεν μπορει να μην πιστευει στην μετα θανατον ζωη..κι αν υπαρχει μετα θανατον ζωη, σιγουρα υπαρχει και κολαση...αλοιμονο σ οποιον παει εκει...

Αλεξάνδρα

Και εγώ είμαι χριστιανη και πιστεύω στον θεό, αλλά νομιζω ότι όλα αυτά που δημοσιεύονται ανά καιρούς είναι θέμα marketing.. Ξέρουν τι πουλαει στον κόσμο και αυτό προωθούν.. Ή πίστη μας λέει βέβαια " πίστευε και μη ερευνα" παρόλα αυτά αφού δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο ούτε σε εμένα ούτε σε γνωστό μου άτομο δεν μπορώ να το πιστέψω, ούτε να το διαψευσω όμως!! Είναι σαν να συμβαίνει ένα τροχαίο και να μην είσαι αυτόπτης μάρτυρας, αλλά να ακούς διάφορες γνώμες.. Ίσως κάποια να σου φαίνεται λογική και να της δίνεις περισσότερες πιθανότητες, αλλά κ πάλι εφόσον δεν το ειδες, μπορείς να είσαι σίγουρος?

Χριστινα

Ερευνατε τας γραφας λεει

Ελενη

Θέλω να πιστεύω ότι υπάρχει για να ξαναβρω τους γονείς μου

Φανη

Αν και πιστεύω στον θεό ώρες ώρες αναρωτιέμαι ........... Υπάρχει δεν υπάρχει υπάρχει ζωή μετά θάνατο?Είμαι πολύ μπερδεμένη.Ελπίζω να υπάρχουν όλα όσα πιστεύω.

Σταυρός Παντελουκος

Yπαρχει αιώνια ζωή.Υπάρχει και Θεός.Για την αιώνια ζωή απαραίτητη είναι ή αγάπη.Και το ερώτημα είναι :Έχει κανείς αγαπη,αρκετη για να ζήση την αιώνια ζωή; Επίσης μάθετε να αγαπάτε δυνατά και παντοτινά. Ο Θεός είναι Αγάπη.

Αγύριγο κεφάλι

Υπάρχει! Γιατί η ΝΟΗΣΗ (ψυχή) έχει μεν ΑΡΧΗ, όχι ΤΕΛΟΣ! Εκφεύγει ύστερα από το να εξαρτάται από τον ιστό του εγκεφάλου!..

sent

Ετσι ε; Που το διάβασες; ή το έβγαλες απο την ψυχή σου; Δηλαδή συνεχίζει να λειτουργεί χωρίς ενέργεια με εσωτερικές μπαταρίες;

Ac/Dc

Παιδια,λεμε οτι πεθανε καποιος,μόνο οταν σταματησει να λειτουργει η καρδια του, τελος!Οταν δεν λειτουργει ο εγκεφαλος ενω η καρδια χτυπαει,τοτε υπαρχει μόνο εγκεφαλικός θανατος!Η καρδια τροφοδοτεί τον εγκέφαλο με οξυγόνο και αιμα.Ετσι είπε ενας γιατρός !

ιατρικο.

ΔΕΝ υπαρχει "εγκεφαλικος"θανατος.........................ο ορος αυτος επινοηθηκε εσκεμενα στο χαρβαρντ.Ο εγκεφαλος λειτουργει...............ακομα κι αν ο ασθενης ειναι σε κωμα.

Ac/Dc19/12/201415:53

εδω το αρθρο λεει για ΤΗΝ ΜΕΤΑ ΘΑΝΑΤΟΝ ΖΩΗ=ΤΗΝ ΑΙΩΝΙΑ ΖΩΗ.-Κι ολα οσα μας ειπε ο Χριστός μας και μας τα απεδειξε κιολας με την Ανασταση του Λαζαρου, με την δικη Του Ανασταση και με τα θαυματα Του.-Ο Θεος δεν ψευδεται.

ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ.!

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΑΛΗΘΩΣ............ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΤΟ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ.+.ΟΛΟΙ.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

belly

Διεθνούς φήμης Έλληνες και ξένοι ομιλητές θα μεταφέρουν σε όλους τους συμμετέχοντες το «Νέο Γίγνεσθαι» με τις πιο πρόσφατες επιστημονικές εξελίξεις στη Μαιευτική 

fertility

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο American Journal of Epidemiology, συνέκριναν τους πρόωρους τοκετούς πριν και μετά το κλείσιμο οκτώ μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με ορυκτά καύσιμα, που έλαβαν χώρα στην Καλιφόρνια μετά το 2001