LIVE

Κορωνοϊός

Υπογονιμότητα

Υπογονιμότητα

Γιατί ένα γόνιμο ζευγάρι δεν μπορεί; Πού εντοπίζεται η ανεξήγητη αδυναμία κυοφορίας ενώ και οι δύο είναι βιολογικά υγιείς;

Ενα πρόβλημα στη γονιμότητα των ζευγαριών που επιθυμούν παιδί είναι η ανεξήγητη αδυναμία να τεκνοποίσουν ενώ βιολογικά είναι υγιή. Μάλιστα, κατά τις διεθνείς βιβλιογραφικές αναφορές, ένα ποσοστό μεταξύ 10%-15% των ζευγαριών που εμφανίζουν υπογονιμότητα δεν έχει οργανικό πρόβλημα, με αποτέλεσμα να είναι υπογόνιμο χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένη αιτία. Αυτό το ποσοστό, που δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο, πασχίζει να βρει τον λόγο της υπογονιμότητάς του χωρίς να παίρνει ξεκάθαρες απαντήσεις, πέραν του ότι δεν υπάρχει βιολογικό πρόβλημα! Και ενώ οι ειδικοί γονιμολόγοι σηκώνουν τα χέρια ψηλά, οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι γονείς εγκλωβίζονται μέσα στην απελπισία αλλά και στο ­­­­­­­­­­έντονο άγχος του τι συμβαίνει…

Αρκετοί ειδικοί που ασχολούνται με την υπογονιμότητα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου μπροστά στην αύξηση της υπογονιμότητας ζευγαριών της λευκής φυλής. Πολλοί παράγοντες ενοχοποιούνται καθημερινά, ενώ όλο και περισσότερες εργασίες της ιατρικής επιστήμης προβάλλουν πολλά αίτια που «σκοτώνουν» κυρίως το σπέρμα, μεγεθύνοντας όλο και περισσότερο τον αριθμό των υπογόνιμων ανδρών. Βλέπετε, η λευκή φυλή υποφέρει και στον τομέα αυτό, με το ποσοστό των ζευγαριών που δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν φυσιολογικά να φτάνει σχεδόν στο 40%. Φαίνεται, λοιπόν, ότι στα ζευγάρια που βιολογικά δεν έχουν πρόβλημα αλλά το παιδί δεν έρχεται πρωταγωνιστεί ο ψυχολογικός παράγοντας, κάνοντας πιο περίπλοκο το όλο θέμα του προβλήματος.

Είναι, όμως, τα πράγματα έτσι; Οπου αδυνατεί η Iατρική να δώσει απαντήσεις το ρίχνουμε στο ψυχολογικό; Και βέβαια όχι. Δείχνει εξαιρετικά απλουστευμένο χωρίς να πείθει κανέναν, και κυρίως τους πρωταγωνιστές που επιθυμούν να κάνουν παιδί. Το ψυχολογικό, που κατά πολλούς είναι ομιχλώδες, έχει αιτίες, ταυτότητα και λύσεις, που ασφαλώς δεν είναι πάντα εφικτές εδώ και τώρα να εφαρμοστούν. Εάν, όμως, ένας ειδικός ψυχολόγος θεραπευτής δει πιο μέσα στη ζωή και στη σχέση ενός ζευγαριού, που είναι βιολογικά υγιές αλλά δεν μπορεί να συλλάβει, τότε θα ανοίξει πολλές πόρτες κλειδωμένες που εμποδίζουν την κυοφορία. 

Είναι αλήθεια ότι σχεδόν όλοι οι γυναικολόγοι που ασχολούνται με τη γονιμότητα στη χώρα μας μετρούν σοβαρά τους ψυχολογικούς παράγοντες της σχέσης των δύο ανθρώπων που θέλουν να κάνουν παιδί. Ουσιαστικά, το ζευγάρι που βιολογικά δεν έχει πρόβλημα αλλά δεν μπορεί να κάνει παιδί έχει συγκεκριμένους ψυχολογικούς παράγοντες που το εγκλωβίζουν:
α) Η μεταξύ τους επικοινωνία: Είναι έτοιμοι να κυοφορήσουν; Γιατί έγκυος μένει μεν η γυναίκα, αλλά κυοφορούν και οι δύο, ζώντας τη μεγάλη αλλαγή που ουσιαστικά μπαίνει στη ζωή τους. Αρα, έχουν ισχυρή συναισθηματική σχέση, που περνάει ως θετική αναζήτηση του εγκεφάλου τους και των αντίστοιχων ορμονών, που θα κάνουν τα πάντα με σκοπό να επιτευχθεί η σύλληψη του σπερματοζωαρίου από το ωάριο της γυναίκας. Η λαχτάρα της εγκυμοσύνης τους φτάνει σε αυτά; Η ένωση σπέρματος και ωαρίου είναι ισχυρή και δυναμική ψυχικά ενώ βιολογικά είναι μια χαρά; Αυτό, ίσως, καλείται βιολογικά αποδοχή συμβατότητας των αρσενικών και θηλυκών γονάδων των δύο συντρόφων που συνδέονται άμεσα με την αγάπη και την έντονη έλξη του ενός προς τον άλλον. 

β) Η σεξουαλική επαφή τους: Εδώ είναι, ίσως, το μεγάλο μυστικό της καλής χημείας του ενός προς τον άλλο. Κάνουν σεξ γιατί το θέλουν ή γιατί περιμένουν να κάνουν παιδί; Τώρα, θα μου πείτε, πού είναι η διαφορά; Σεξ και παιδί δεν είναι μια αναπόφευκτη συνέχεια; Η απάντηση είναι «όχι». Νομίζω ότι είναι γνωστό πως στο ανθρώπινο βασίλειο το σεξ δεν αποτελεί κυρίαρχο στόχο γονιμότητας, όπως συμβαίνει στο ζωικό όπου ο οίστρος είναι η σεξουαλική επαφή της γονιμότητας. Ο άνθρωπος έχει διαχωρίσει αυτές τις δύο επιλογές ως ανάγκη του. Μάλιστα, στον άνδρα είναι η ηδονική ικανοποίηση της επιβεβαίωσης, ενώ στη γυναίκα υπάρχει και η ανάγκη της τεκνοποίησης και η χαρά της γονιμοποίησης των «αβγών» της (ωαρίων). Γι’ αυτό, εξάλλου, ο άνδρας συλλαμβάνεται από τη γυναίκα και ύστερα του ανακοινώνει το χαρούμενο γεγονός: «Ξέρεις, αγάπη μου, είμαι έγκυος…». Ολη αυτή η διαδικασία έρχεται μέσα από το πραγματικό σεξουαλικό πάθος της έντονης επιθυμίας και έλξης ως «αντικείμενο του πόθου» του άνδρα προς τη γυναίκα. Αυτό το σεξ θα οδηγήσει τον άνδρα να εκσπερματίσει δυνατά μέσα στον κόλπο της γυναίκας, που τον θέλει «μέσα της», έχοντας αποδεχτεί πλήρως ότι είναι αυτός που θα γονιμοποιήσει τα ωάριά της. Η ένωση είναι κορυφαία, αυθόρμητη, επιθετική, ώστε οι δυο τους καταρχάς θα κάνουν σεξ, θα ζήσουν έντονες σκηνές σεξουαλικού πάθους, που η εγκυμοσύνη, εφόσον βιολογικά είναι υγιείς, θα έρθει ως σφραγίδα που θα γράφει: «Είμαστε μαζί με το μωρό που έρχεται…». 

Ολοι εσείς που θέλετε στη ζωή σας ένα παιδί πρέπει να ξεχάσετε το κυνήγι της γονιμότητας, τα θερμόμετρα και τις ημέρες-στόχους όπου η εκσπερμάτιση θα κάνει το θαύμα της! Πιο απλά, κάντε σεξ! Ζήστε το! Απολαύστε ο ένας τον άλλον! Και να θυμάστε ότι η σχέση κάνει ένα παιδί και όχι το παιδί τη σχέση! 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης