Έφτιαξαν καρδιά σε 3D εκτυπωτή!

Έφτιαξαν καρδιά σε 3D εκτυπωτή!

Στην τρισδιάστατη βιοεκτύπωση χρησιμοποιήθηκαν κύτταρα του ασθενούς στον οποίο θα μεταμοσχευθεί το όργανο - Ενα παιδί στις ΗΠΑ, δε, που γεννήθηκε με τρύπα στην καρδιά, αναμένεται να αντιμετωπιστεί με εκτύπωση του τμήματος που του είναι απαραίτητο

Έφτιαξαν καρδιά σε 3D εκτυπωτή!
Ανθρώπινη καρδιά η οποία λειτουργεί κανονικά και μπορεί να μεταμοσχευθεί σε ασθενή με καρδιολογικά προβλήματα εκτύπωσαν σε τρισδιάστατο (3D) εκτυπωτή επιστήμονες στις ΗΠΑ, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα».

Με την τρισδιάστατη βιοεκτύπωση καρδιάς, όπως ονομάστηκε η μέθοδος, γίνεται ένα μεγάλο άλμα στον τομέα της επάρκειας οργάνων, καθώς πρόκειται για ένα από τα πιο σύνθετα όργανα μαζί με τον εγκέφαλο.

Ακριβώς επειδή είναι σύνθετο όργανο, η καρδιά δεν μπορεί, προς το παρόν τουλάχιστον, να εκτυπωθεί ολόκληρη όπως είναι. Έτσι, οι επιστήμονες εκτύπωσαν όλα τα μέρη που την αποτελούν, τα συναρμολόγησαν και προέκυψε ολόκληρο το όργανο. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την εκτύπωση είναι βιολογικά, δηλαδή ανθρώπινοι ιστοί και βιολογικά υγρά.

Μάλιστα, χωρίς να το έχουν συνειδητοποιήσει οι επιστήμονες, με τη μέθοδο της εκτύπωσης μερών και της συναρμολόγησής τους προέκυψε ένα τεράστιο πλεονέκτημα της μεθόδου: πλέον μπορούν, για παράδειγμα, να εκτυπώσουν και μία καρδιακή βαλβίδα - δεν χρειάζεται να εκτυπωθεί ολόκληρο το όργανο.

Ενα παιδί στις ΗΠΑ, δε, που γεννήθηκε με τρύπα στην καρδιά, αναμένεται να αντιμετωπιστεί με εκτύπωση του τμήματος που του είναι απαραίτητο, για το οποίο οι επιστήμονες θα χρησιμοποιήσουν κύτταρα από το λίπος του.
Κλείσιμο

Ο λόγος που στην τεχνική χρησιμοποιούνται κύτταρα του ίδιου του ασθενούς είναι για να είναι βέβαιο ότι το όργανο θα έχει τη δική του κυτταρική «υπογραφή» και δεν θα τα απορρίψει ο οργανισμός μετά τη μεταμόσχευση. Στον εκτυπωτή, εκτός από τα ανθρώπινα κύτταρα, τοποθετείται και μία ειδική κόλλα από κολλαγόνο, η οποία βέβαια απορροφάται όταν το όργανο μεταμοσχευθεί στον ασθενή.

Οι τεχνικές τρισδιάστατων εκτυπώσεων έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια. Δεν χρησιμοποιούνται μόνο από τις βιολογικές επιστήμες, αλλά και από μηχανικούς που εκτυπώνουν ολόκληρα αυτοκίνητα, όπλα, τρόφιμα, διάφορα ανταλλακτικά, σπίτια, ακόμη και σύνθετες ηλεκτρονικές συσκευές.

Το βασικό πρόβλημα μέχρι πρόσφατα ήταν το εξαιρετικά υψηλό κόστος, τόσο για την προμήθεια ενός ειδικού μηχανήματος όσο και για τη δημιουργία του λογισμικού που θα το καθοδηγούσε. Οι τιμές όμως σήμερα είναι ιδιαίτερα χαμηλές, αν σκεφτεί κάποιος ότι μπορεί να εκτυπώσει και αντικείμενα ή όργανα που θα σώσουν τη ζωή κάποιου.

Η αγορά τρισδιάστατης εκτύπωσης υιοθετείται από πολλές πολυεθνικές εταιρείες τα τελευταία χρόνια. Η εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων Wohlers Associates ανακοίνωσε ότι η παγκόσμια αγορά προϊόντων και υπηρεσιών τρισδιάστατης εκτύπωσης (που περιλαμβάνει από πλαστικές κούκλες έως πολύπλοκα εξαρτήματα αεροπλάνων) σημείωσε αύξηση σχεδόν 35% σε έναν χρόνο, φθάνοντας τα 3,07 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς». Πρόσφατα μάλιστα ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν αυτή την τεχνολογία η αμερικανική General Electric, η βρετανική αμυντική βιομηχανία BAE Systems και η γερμανική Siemens.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης