Η δυσανεξία αποτελεί σύμμαχο για την αύξηση του βάρους

Η δυσανεξία αποτελεί σύμμαχο για την αύξηση του βάρους

Οι τροφές στις οποίες παρουσιάζουν δυσανεξία οι περισσότεροι είναι το σιτάρι και όλες οι τροφές που περιέχουν γλουτένη (π.χ. βρόμη, σίκαλη) , το άσπρο αλεύρι, η σόγια, οι ξηροί καρποί και κυρίως τα φιστίκια, τα αυγά και τα ψάρια

Η δυσανεξία αποτελεί σύμμαχο για την αύξηση του βάρους
Πόσο επηρεάζουν το βάρος οι τροφικές αλλεργίες και δυσανεξίες; Σύμφωνα με πολλές μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν, όσοι αφαιρούν από τη διατροφή τους τις τροφές στις οποίες παρουσιάζουν δυσανεξία όχι μόνο προστατεύουν τον οργανισμό τους από τις δυσάρεστες συνέπειες, αλλά επιπλέον τον βοηθούν να απαλλαγεί από περιττά κιλά και κατακράτηση υγρών για την οποία συχνά ευθύνονται οι δυσανεξίες.

Συχνά οι τροφικές δυσανεξίες συγχέονται με τις αλλεργίες επειδή έχουν αρκετά κοινά συμπτώματα, ωστόσο η βασική τους διαφορά έγκειται στον χρόνο στον οποίο παρουσιάζονται, αλλά και στην ποσότητα της τροφής που καταναλώνεται πριν την εμφάνισή τους.

Please upgrade your browser to view HTML 5 content

Κλείσιμο

Συγκεκριμένα, όταν υπάρχει αλλεργία η αντίδραση του ανοσοποιητικού μπορεί να προκληθεί άμεσα (σε διάστημα μίας ώρας ή και μερικών λεπτών) και με την κατανάλωση πολύ μικρής ποσότητας της «ένοχης» τροφής, ενώ τα συμπτώματα της δυσανεξίας μπορεί να εμφανιστούν ακόμη και μετά από τρεις ή τέσσερις μέρες.

Οι τροφές στις οποίες παρουσιάζουν δυσανεξία οι περισσότεροι είναι το σιτάρι και όλες οι τροφές που περιέχουν γλουτένη (π.χ. βρόμη, σίκαλη) , το άσπρο αλεύρι, η σόγια, οι ξηροί καρποί και κυρίως τα φιστίκια, τα αυγά και τα ψάρια.

Μάλιστα, οι δυσανεξίες εντοπίζονται πολύ πιο δύσκολα από ό,τι οι αλλεργίες, επειδή συνήθως όσοι τις εμφανίζουν αργούν πολύ να καταλάβουν τι συμβαίνει στον οργανισμό τους, αφού τα συμπτώματα εμφανίζονται μετά από μέρες.

Οι δυσανεξίες δεν αποτελούν αλλεργίες και εμφανίζονται όταν το πεπτικό σύστημα δεν μπορεί να διασπάσει κανονικά τις τροφές. Συχνά προκαλούνται από ξέσπασμα του άγχους και θεραπεύονται δύσκολα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις έρχονται και παρέρχονται.

Οι τροφές που προκαλούν δυσανεξία πρέπει να καταργούνται από τη διατροφή για όσο διάστημα είναι απαραίτητο, ώστε να αποφεύγονται οι δυσάρεστες συνέπειες που προκαλούν και μειώνουν σοβαρά την ποιότητα της καθημερινής ζωής, όπως είναι ο τυμπανισμός, η έντονη κόπωση, ο πονοκέφαλος, οι λιγούρες και η κατακράτηση υγρών.

Ο τυμπανισμός και η κατακράτηση υγρών μπορεί να αυξήσουν αρκετά το σωματικό βάρος χωρίς να αυξήσουν και το λίπος, αλλά προκαλώντας ό,τι δυσάρεστο επιφέρει η αύξηση του σωματικού βάρους στην υγεία και την καθημερινότητα.

Σε ό,τι αφορά τις αλλεργίες, τα συμπτώματα που εμφανίζονται συνήθως είναι κνησμός, βήχας, καταρροή, αίσθηση στενότητας στον λαιμό, βράχνιασμα, μούδιασμα ή πρήξιμο στη γλώσσα ή στα χείλη, ναυτία, διάρροια, πόνος στο στομάχι και αναφυλαξία.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης