Το έμφραγμα του μυοκαρδίου η κύρια αιτία θανάτου στην Ελλάδα

Το έμφραγμα του μυοκαρδίου η κύρια αιτία θανάτου στην Ελλάδα

Περίπου 4.500 άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους στην χώρα μας από έμφραγμα του μυοκαρδίου λόγω μη έγκαιρης πρόσβασης σε μονάδα υγείας - Διαβάστε τα πιο κοινά συμπτώματα

Το έμφραγμα του μυοκαρδίου η κύρια αιτία θανάτου στην Ελλάδα
Την κύρια αίτια θνητότητας αποτελεί στην Ελλάδα το έμφραγμα του μυοκαρδίου. Περίπου 4.500 άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους στην χώρα μας από έμφραγμα του μυοκαρδίου λόγω μη έγκαιρης πρόσβασης σε μονάδα υγείας.

Ποσοστό 30% των ασθενών με έμφραγμα καθανάτου στην Ελλάδατα φέρνουν να φθάσουν σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας μέσα σε διάστημα 3 ωρών, ωστόσο ο ιδανικός χρόνος προσέγγισης ενός νοσοκομείου προσδιορίζεται από τους ειδικούς σε διάστημα 1 ώρας.

Τα στοιχεία παρουσίασαν οι επιστήμονες της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας την Πέμπτη, με την ευκαιρία της έναρξης της κοινωνικής καμπάνιας ενημέρωσης "Δράσε τώρα. Σώσε μια ζωή" που θα επικεντρωθεί στην αναγνώριση των συμπτωμάτων του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου και τους τρόπους αντιμετώπισης του.

Κλείσιμο
Όπως ανέφεραν οι ειδικοί, το 2012 στην Ελλάδα καταγράφηκαν περίπου 22.000 εμφράγματα, τα μισά εκ των οποίων χαρακτηρίστηκαν ως οξέα συμβάντα. Τέσσερις στους δέκα εμφραγματίες κάλεσαν το ΕΚΑΒ, όπως είναι η  ενδεδειγμένη πράξη, ωστόσο ο χρόνος προσέγγισης σε νοσοκομείο ή σε κέντρο υγείας δεν ήταν ο ιδανικός όπως αυτός ορίζεται από τους επιστήμονες. Οι άνδρες προσέγγιζαν νοσοκομείο σε 131 λεπτά, ενώ οι γυναίκες σε σχεδόν τρεις ώρες.

Σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα που έκανε η επιστημονική εταιρία, οι Έλληνες αγνοούν τα συμπτώματα του εμφράγματος, άγνοια που τελικά αποβαίνει μοιραία ή πολύ επικίνδυνη για τη ζωή τους.

Έξι στους δέκα θεωρούν λανθασμένα ότι τα συμπτώματα είναι κοινά σε άνδρες και γυναίκες. Υψηλό ποσοστό, 70%, γνωρίζει όμως ότι η αθηρωματική πλάκα ευθύνεται για την εκδήλωση καρδιακού επεισοδίου. Επίσης, 7 στους 10 λενε ότι θα καλούσαν ασθενοφόρο που είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος αντίδρασης, και μόλις 1 στους 10 θα οδηγούσε προς το κοντινότερο νοσοκομείο, που δεν προτείνεται για τη βέλτιστη αντιμετώπιση του περιστατικού.

Τα πιο κοινά συμπτώματα του εμφράγματος είναι πόνος στο στήθος που μοιάζει με σφίξιμο ή έντονη πίεση, πόνος σε άλλα μέρη του σώματος, ιδίως στο αριστερό χέρι, το λαιμό ή το σαγόνι, δύσπνοια, ναυτία, εμετός, αρρυθμίες, ιδρώτας και αναστάτωση.

Στις γυναίκες τα πιο συχνά συμπτώματα είναι δύσπνοια, δυσπεψία, αδυναμία και κόπωση.
Το έμφραγμα δεν είναι πάντοτε ξαφνικό, αλλά μπορεί να διαρκέσει αρκετά λεπτά της ώρας, περίπου 20 λεπτά, καθώς και να σταματά και να επανεμφανίζεται.

Η άμεση αντίδραση πρέπει να είναι η κλήση στο 166 ή στο 112, τον πανευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης από οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης