Όγκοι στο στήθος... κατά 80% δεν είναι καρκίνοι!

Όγκοι στο στήθος... κατά 80% δεν είναι καρκίνοι!

Πώς μπορούμε με ασφάλεια, ταχύτητα και χαμηλό κόστος να διασφαλίσουμε ότι το ογκίδιο που βρήκε μία γυναίκα στο στήθος της δεν είναι καρκίνος του μαστού

Όγκοι στο στήθος... κατά 80% δεν είναι καρκίνοι!
Παρά τη σταθερή αύξηση που παρουσιάζει ο καρκίνος του μαστού τα τελευταία 20 χρόνια, στατιστικά 1 στις 8 γυναίκες θα αναπτύξουν καρκίνο του μαστού, αν και οι 8 στις 10 θα έχουν μία φορά στη ζωή τους κάποια αλλαγή ή ένα σύμπτωμα στο στήθος (όγκος, αλλαγή στο δέρμα κλπ) που θα τις βάλει σε υποψία.

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι 8 στους 10 όγκους στο στήθος δεν είναι καρκίνοι και δε χρειάζονται, όπως είναι κατανοητό, θεραπεία. Οι περισσότεροι όγκοι αντιπροσωπεύουν κύστες, ιναδενώματα και άλλες καλοήθεις βλάβες που όχι μόνο δεν αποτελούν απειλή για την υγεία, αφού οι πιθανότητες να γίνουν καρκίνοι είναι οι ίδιες με τον υπόλοιπο μαστό, αλλά επεμβάσεις ή άσκοπες θεραπείες σε αυτούς θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των γυναικών.

Πώς μπορούμε όμως με ασφάλεια, ταχύτητα και χαμηλό κόστος να διασφαλίσουμε ότι το ογκίδιο που βρήκε μία γυναίκα στο στήθος της δεν είναι καρκίνος του μαστού;

Όπως μας εξηγεί ο χειρουργός μαστού κ. Βασίλης Πιτσινής, από τότε που στην Ευρώπη (αρχικά στη Μ. Βρετανία και κατόπιν σε άλλες χώρες) δημιουργήθηκαν οργανωμένες μονάδες μαστού η απάντηση είναι απλή: με μία επίσκεψη σε επίπεδο εξωτερικού ιατρείου. Είναι οι λεγόμενες “κλινικές μίας στάσης”, οι οποίες λειτουργούν με τη βοήθεια ενός χειρουργού, ενός ακτινολόγου και ενός παθολογοανατόμου για το στήθος.

Εκεί οι γυναίκες που έχουν παρατηρήσει κάποια αλλαγή ή έχουν συμπτώματα στο στήθος τους εξετάζονται κλινικά και υποβάλλονται σε μαστογραφία και υπέρηχο. Με την ολοκλήρωση των εξετάσεων στην πλειονότητά τους μαθαίνουν ότι δεν έχουν καρκίνο του μαστού, αλλά π.χ. μια απλή κύστη που δε χρήζει καμίας θεραπείας.
Κλείσιμο

Για το μικρό ποσοστό των γυναικών που έχουν ένα συμπαγές ογκίδιο απαιτείται επιπλέον ιστολογική εξέταση, η οποία πραγματοποιείται με διαδερμική βιοψία με τη βοήθεια του υπέρηχου ή του μαστογράφου και όχι με την αναξιόπιστη παρακέντηση της δεκαετίας του ΄80, η οποία δεν αποτελεί πια σύγχρονη κλινική πράξη, καθώς ελάμβανε μερικά μόνο κύτταρα.
Η διαδερμική βιοψία είναι μια απλή, γρήγορη και ακίνδυνη διαδικασία που παρέχει εγγυημένη ιστολογική διάγνωση. Στην περίπτωση που το ογκίδιο δεν είναι καρκίνος δίνει πληροφορίες για το είδος της καλοήθειας, ενώ στο 10% των περιπτώσεων που διαγνωστεί κακοήθεια οι πληροφορίες είναι ακόμη αναλυτικότερες και αφορούν στο είδος της διαφοροποίησης και το γενετικό προφίλ του καρκίνου, ώστε να σχεδιαστούν οι καταλληλότερες στρατηγικές για τη θεραπεία.

«Έτσι οι γυναίκες δεν ακρωτηριάζονται χωρίς λόγο, δεν αφαιρούν τμήματα από το στήθος χειρουργικά απλώς για να μάθουν το είδος της βλάβης που υπάρχει στο μαστό τους, γεγονός που, εκτός από δαπανηρό, ζημιογόνο και επικίνδυνο, είναι και άχρηστο», τονίζει ο κ. Πιτσινής.
Για τις λίγες περιπτώσεις που αιτία του ογκιδίου στο στήθος είναι ο καρκίνος, με αυτό τον τρόπο βιοψίας οι γυναίκες θα έχουν μια γρήγορη, ανώδυνη, εγγυημένη και ασφαλή διάγνωση, ώστε να ακολουθηθεί η σωστή θεραπεία, χωρίς να υποβληθούν σε "κατά τύχη" επικίνδυνα χειρουργεία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης