«Καμπανάκι» για τα μικροβιολογικά εργαστήρια

«Καμπανάκι» για τα μικροβιολογικά εργαστήρια

Εκπρόσωποι του κλάδου έκαναν λόγο για διαδικασία απαξίωσης από τη σημερινή ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αγνοώντας τις βαριές συνέπειες για την ποιότητα των υπηρεσιών και την ασφάλεια των ασθενών

«Καμπανάκι» για τα μικροβιολογικά εργαστήρια
Τη συστηματική και μεθοδευμένη απαξίωση της εργαστηριακής Ιατρικής, προκειμένου να παραδοθεί στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, κατήγγειλε το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Ιατρικής Βιοπαθολογίας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε σήμερα στην αίθουσα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Πρόκειται, όπως τονίστηκε, για μια διαδικασία που εξελίσσεται μεν από χρόνια, επιταχύνεται όμως από τη σημερινή ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αγνοώντας τις βαριές συνέπειες που θα έχει για το σύστημα Υγείας της χώρας, για τους επιστήμονες που μετέχουν σ’ αυτό και, ιδίως, για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και την ασφάλεια των ασθενών.

Τις εκτιμήσεις και τις προτάσεις της ΠΕΙΒ παρουσίασαν η Πρόεδρος Χρυσούλα Νικολάου, η Ειδική Γραμματέας Μαρία Παπακωνσταντίνου, ο πρώην Πρόεδρος και μέλος του ΔΣ Πλάτων Δήμου και ο Πρόεδρος των βιοπαθολόγων ελευθέρων επαγγελματιών Σπύρος Κραμποβίτης, οι οποίοι επισήμαναν ότι η πολιτική αυτή επιλογή αφορά τόσο τα νοσοκομειακά εργαστήρια, όσο και εκείνα των ιατρών ελευθέρων επαγγελματιών.
 
«Ήδη, στα νοσοκομεία, η διαδικασία προμήθειας αναλωσίμων και αντιδραστηρίων, όπως εφαρμόζεται, και οι ελλείψεις σε προσωπικό οδηγούν τα εργαστήρια σε αδυναμία να παρέχουν πλήρεις υπηρεσίες. Ταυτόχρονα, αποτελεί κοινό μυστικό η πρόθεση του υπουργείου να μεταφέρει τις περισσότερες εργαστηριακές εξετάσεις που διενεργούνται σ’ αυτά, εκτός των επειγόντων περιστατικών, στα μεγάλα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα» ανέφερε το ΔΣ της ΠΕΙΒ. .
 
Σε ό,τι αφορά τα ιδιωτικά εργαστήρια που ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα ή μονοπρόσωπες επιχειρήσεις, οι εκπρόσωποι των εργαστηριακών γιατρών κατήγγειλαν  «τα υπερβολικά κριτήρια για την αδειοδότηση και λειτουργία τους, τη μη απόδοση των οφειλών του Δημοσίου που διογκώνονται, τα παρωχημένα τιμολόγια των εξετάσεων και το σύστημα του claw-back» ως παράγοντες που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην παρακμή, την ασφυξία και την οριστική παύση εργασιών.
Κλείσιμο
 
Οι εκπρόσωποι της ΠΕΙΒ πρότειναν την ενδονοσοκομειακή ενοποίηση των εργαστηρίων που καλύπτει η ειδικότητα της Βιοπαθολογίας (Κλινική Μικροβιολογία, Εργαστηριακή Αιματολογία και Αιμοδοσία, Ιατρική Βιοχημεία και Ανοσολογία), η εφαρμογή της οποίας θα περιόριζε τις δυσλειτουργίες και θα μείωνε σημαντικά το κόστος, περιορίζοντας τον αριθμό των Συντονιστών Διευθυντών, των αναλυτών, των εφημεριών και των αναγκαίων υλικών. Η ΠΕΙΒ, ειπώθηκε χαρακτηριστικά, «επεξεργάστηκε και υποστηρίζει την πρόταση αυτή παρ’ ότι μειώνει τις διευθυντικές θέσεις, ωφελεί όμως λειτουργικά και οικονομικά τα νοσοκομεία».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης