Ελπίδες για νεφρό εργαστηρίου από βλαστικά κύτταρα

Ελπίδες για νεφρό εργαστηρίου από βλαστικά κύτταρα

Αναπτύχθηκε από ερευνητές στην Αυστραλία και προσφέρει ελπίδες για λύση του προβλήματος των μεταμοσχεύσεων - Ευελπιστούν ότι σύντομα θα είναι σε θέση να παραγάγουν μεγαλύτερα όργανα

Ελπίδες για νεφρό εργαστηρίου από βλαστικά κύτταρα
Επιστήμονες από την Αυστραλία κατόρθωσαν να αναπτύξουν έναν λειτουργικό νεφρό εργαστηρίου από βλαστικά κύτταρα σε μια παγκόσμια «πρωτιά» που προσφέρει ελπίδες σε πολλούς νεφροπαθείς. Ο νέος νεφρός εργαστηρίου είναι μικροσκοπικός - έχει διάμετρο μόλις μερικών χιλιοστών - όμως οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι σύντομα θα είναι σε θέση να παραγάγουν μεγαλύτερα όργανα ή θα μπορούν να συνδυάσουν πολλά όργανα-μινιατούρες μεταξύ τους ώστε να προσφέρουν λύση στο πρόβλημα των μεταμοσχεύσεων.

Στόχος η αντικατάσταση ιστών και οργάνων
Οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα πρωτόκολλο βάσει του οποίου πέτυχαν να «κατευθύνουν» εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα έτσι ώστε να διαφοροποιηθούν σε όλους τους τύπους κυττάρων που είναι απαραίτητοι για την «αυτο-οργάνωση» ενός νεφρού. «Κατά την αυτο-οργάνωση διαφορετικοί τύποι κυττάρων τοποθετούνται έτσι ο ένας σε σχέση με τον άλλον ώστε να δημιουργήσουν τις σύνθετες δομές που υπάρχουν μέσα σε ένα όργανο - στην περίπτωση αυτή σε έναν νεφρό» εξήγησε η Μελίσα Λιτλ, καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιοεπιστήμης του Πανεπιστημίου της Κουίνσλαντ και εκ των επικεφαλής της μελέτης, μιλώντας στην εφημερία «The Australian».

«Το γεγονός ότι τέτοιοι πληθυσμοί βλαστικών κυττάρων μπορούν να προβούν σε αυτο-οργάνωση στο εργαστήριο είναι προάγγελος καλών ειδήσεων για το μέλλον του βιολογικού σχεδιασμού ιστών με στόχο την αντικατάσταση ιστών και οργάνων που έχουν υποστεί βλάβες ή πάσχουν από ασθένειες» πρόσθεσε η καθηγήτρια, τονίζοντας ότι ο μίνι-νεφρός εργαστηρίου που ανέπτυξαν η ίδια και οι συνεργάτες της θα βοηθήσει επίσης στη διεξαγωγή καλύτερων κλινικών δοκιμών για νέες θεραπείες.

Κλείσιμο
Κύταρα αλά Lego
Οι ερευνητές από την Αυστραλία ελπίζουν ότι σύντομα θα μπορέσουν να αυξήσουν το μέγεθος των «οργανοειδών» που αναπτύσσουν με το πρωτόκολλό τους. Εναλλακτικά, πιστεύουν ότι θα μπορούσαν επίσης να δημιουργήσουν έναν συνδυασμό πολλών μικρότερων «οργανοειδών», ο οποίος θα είναι λειτουργικός και σε θέση να υποκαταστήσει έναν φυσιολογικό νεφρό ο οποίος έχει υποστεί βλάβη.

«Είναι η πρώτη φορά που κάποιος καταφέρνει να κατευθύνει βλαστικά κύτταρα ώστε να δημιουργήσουν λειτουργικές μονάδες νεφρού. Είναι μια εκπληκτική διαδικασία, σαν να βλέπεις μια κατασκευή από Lego να συναρμολογείται από μόνη της» δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα «Telegraph» ο καθηγητής Μπράντον Γουέινραϊτ του Πανεπιστημίου της Κουίνσλαντ ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Nature Cell Biology». 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης