Από το κακό στο χειρότερο πηγαίνει η φυσική κατάσταση των σύγχρονων παιδιών

Από το κακό στο χειρότερο πηγαίνει η φυσική κατάσταση των σύγχρονων παιδιών

Εκτιμάται ότι τα σημερινά παιδιά είναι περίπου 15% λιγότερο ικανά και υγιή από καρδιαγγειακή άποψη σε σχέση με τους γονείς τους, όταν εκείνοι ήταν νέοι


Από το κακό στο χειρότερο πηγαίνει η φυσική κατάσταση των σύγχρονων παιδιών
Η φυσική κατάσταση των σύγχρονων παιδιών εμφανίζει πτωτική τάση παγκοσμίως, με συνέπεια πολλά από τα σημερινά παιδιά να μην μπορούν να τρέξουν τόσο μακριά ή τόσο γρήγορα όσο έτρεχαν οι γονείς τους, όταν ήσαν στην ίδια ηλικία. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας αυστραλιανής επιστημονικής έρευνας που παρουσιάστηκε σε αμερικανικό καρδιολογικό συνέδριο και η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου πως η εξέλιξη αυτή, αποτελεί προειδοποιητική ένδειξη για την επιδείνωση της υγείας (ιδίως της καρδιάς) πολλών σύγχρονων παιδιών, όταν γίνουν ενήλικες.

Είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι μετά το 1975 εμφανίζεται διεθνώς μια αργή αλλά σταθερή πτώση του επιπέδου καρδιαγγειακής φυσικής κατάστασης των παιδιών και των εφήβων. Εκτιμάται ότι τα σημερινά παιδιά είναι περίπου 15% λιγότερο ικανά και υγιή από καρδιαγγειακή άποψη σε σχέση με τους γονείς τους, όταν εκείνοι ήταν νέοι.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Γκραντ Τόμκινσον της Σχολής Επιστημών Υγείας του πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας, σύμφωνα με το BBC, ανέλυσαν (μετα-ανάλυση) 50 σχετικές δημοσιευμένες μελέτες που αφορούσαν πάνω από 25 εκατ. παιδιά σε 28 χώρες για μια περίοδο 46 ετών (1964-2010). Η συγκριτική ανάλυση έδειξε ότι τα σημερινά παιδιά τρέχουν την απόσταση του ενός μιλίου κατά μέσο όρο ενάμισι λεπτό (90 δευτερόλεπτα) πιο αργά από ό,τι οι συνομήλικοί τους, δηλαδή η γενιά των γονιών τους, πριν από 30 χρόνια.

Κλείσιμο
Οι Αυστραλοί επιστήμονες εκτιμούν ότι η καρδιοαγγειακή αντοχή των παιδιών χειροτερεύει κατά περίπου 5% κάθε δεκαετία που περνά. Η διαχρονική επιδείνωση παρατηρείται τόσο στα αγόρια, όσο και στα κορίτσια, σε όλες τις ηλικίες μεταξύ των εννέα και των 17 ετών. Σε σημαντικό βαθμό -από 30% έως 60% ανάλογα με τη χώρα- το πρόβλημα αποδίδεται στην επιδεινούμενη παχυσαρκία, που είναι πιο διαδεδομένη σε μερικές χώρες από ό,τι σε άλλες.

Ο Γκραντ Τόμκινσον επεσήμανε την ανάγκη τα σύγχρονα παιδιά να ενθαρρυνθούν να ασκούνται περισσότερο, αλλιώς οι συνέπειες σε επίπεδο δημόσιας υγείας μπορεί να είναι ολέθριες. «Αν ένας νέος δεν είναι σε φόρμα σήμερα, είναι πιο πιθανό να αναπτύξει καρδιοπάθεια αργότερα στη ζωή του», προειδοποίησε και πρόσθεσε ότι για να μείνουν υγιή, τα παιδιά και οι έφηβοι πρέπει να κάνουν καθημερινά τουλάχιστον μια ώρα σωματικής άσκησης, όπως τρέξιμο, γρήγορο περπάτημα, ποδήλατο κ.α. Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να γίνεται διακεκομμένη μέσα στην ημέρα.

Σύμφωνα με τον Αυστραλό ερευνητή, «οι νέοι μπορούν να αποκτήσουν φόρμα με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα, μπορούν να είναι δυνατοί όπως ένας αρσιβαρίστας, εύκαμπτοι όπως ένας γυμναστής ή επιδέξιοι όπως ένας τενίστας. Όμως όλες αυτές οι μορφές εξάσκησης δεν έχουν το ίδιο όφελος για την υγεία. Το πιο σημαντικό είδος εκγύμνασης για την επίτευξη καλής υγείας είναι η καρδιοαγγειακή, δηλαδή η ικανότητα να ασκείται κανείς έντονα για αρκετή ώρα, π.χ. τρέχοντας πολλούς συνεχόμενους γύρους στο στίβο».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης