Ρομποτική χειρουργική: Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα

Ρομποτική χειρουργική: Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα

Οι επεμβάσεις της εφαρμόζονται στη χειρουργική εντέρου, στομάχου, χοληφόρων-ήπατος, παγκρέατος, γυναικολογίας, ουρολογίας, θώρακος, παχυσαρκίας και θυρεοειδούς

Ρομποτική χειρουργική: Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα

Ιατρικές πράξεις μικρότερου ρίσκου για τους ασθενείς και μεγαλύτερης εξοικονόμησης μακροπρόθεσμα για τα συστήματα υγείας εκτιμάται ότι θα αποφέρει η εφαρμογή της Ρομποτικής Χειρουργικής. Οι Έλληνες ειδικοί έχοντας κατακτήσει σημαντική γνώση και εμπειρία επάνω στις εφαρμογές της προσανατολίζονται πλέον σε «εξαγωγή» τεχνογνωσίας προς τη Μέση Ανατολή.
 
Τα οφέλη της ταχύτατα αναπτυσσόμενης χειρουργικής μεθόδου τόσο από πλευράς ιατρικής όσο και οικονομικής αποτιμήθηκαν από διακεκριμένους ειδικούς στη διάρκεια του 2ου Συνεδρίου της Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Μέσης Ανατολής (South Eastern European Robotic Surgery Society, SEERSS), που πραγματοποιήθηκε κατά το διάστημα 10-13 Οκτωβρίου στην Αθήνα.
 
Περίπου 200 χειρουργοί που βρίσκονται στις επάλξεις της νοσοκομειακής ιατρικής στην Ευρώπη, αλλά και την Αυστραλία, την Ασία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, βρέθηκαν στην ελληνική πρωτεύουσα, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του Έλληνα χειρουργού του ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ και προέδρου της SEERSS, κ. Κωνσταντίνου Κωνσταντινίδη. Μαζί του στην «υποδοχή» των χειρουργών βρισκόταν ο πρόεδρος του Συνεδρίου και ταμεία της SEERSS,  επίκουρος καθηγητής Ουρολογίας, κ.  Κωνσταντίνος Στραβοδήμος, ο γενικός γραμματέας αναπληρωτής καθηγητής Χειρουργικής, κ. Νίκος Νικητέας, ο γυναικολόγος/ογκολόγος Δρ. Gorchev από τη Βουλγαρία καθώς και η ομάδα του καθηγητή Irinel Popescu από την Ρουμανία.

Οι επεμβάσεις της Ρομποτικής Χειρουργικής εφαρμόζονται στη χειρουργική εντέρου, στομάχου, χοληφόρων-ήπατος, παγκρέατος, γυναικολογίας, ουρολογίας, θώρακος, παχυσαρκίας και θυρεοειδούς.
 
Κλείσιμο
Οι ειδικοί αποτίμησαν τα πλεονεκτήματα της μεθόδου, αναφερόμενοι μεταξύ άλλων στην ακριβή πρόσβαση που επιτρέπει η χρήση του ρομπότ στο «επίμαχο» κάθε φορά σημείο του ανθρώπινου οργανισμού, στη μικρότερη ανάγκη για παραμονή στις μονάδες εντατικής θεραπείας έπειτα από μεγάλες επεμβάσεις, στις μηδαμινές μετεγχειρητικές επιπλοκές που σχετίζονται με το τραύμα, στην ταχύτερη ανάρρωση των ασθενών και συνεπώς την ταχύτερη επάνοδο στην εργασία και την καθημερινότητα. Ιδιαίτερη μνεία έγινε σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα αντιμετώπισης ασθενών με επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό αλλά και μεγαλύτερη ηλικία, με δεδομένο ότι ο πληθυσμός γηράσκει με ταχύτατο ρυθμό και συνεπώς θα αποτελεί ολοένα μεγαλύτερο ζητούμενο η κάλυψή του.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης