Αντιμετωπίστε τις ενοχλητικές «καούρες»

Αντιμετωπίστε τις ενοχλητικές «καούρες»

Παρόλο που όλοι έχουν νοιώσει καούρες κάποια στιγμή στη ζωή τους, σε ένα 4-7% του ενήλικα πληθυσμού τα επεισόδια είναι συχνότερα και εντονότερα

Αντιμετωπίστε τις ενοχλητικές «καούρες»
Ένα από τα συνηθέστερα πεπτικά προβλήματα που επηρεάζει αρνητικά την καθημερινή ζωή χιλιάδων ανθρώπων είναι οι καούρες ή αίσθημα οπισθοστερνικού καύσου, ένα οδυνηρό και οξύ αίσθημα καψίματος που εντοπίζεται στην περιοχή πίσω από το στέρνο.

Προκαλούνται στα πλαίσια γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, όταν δηλαδή παλινδρομεί περιεχόμενο από το στομάχι προς τον οισοφάγο, και όπως μας εξηγεί ο Γαστρεντερολόγος – Ηπατολόγος Εμμανουήλ Συμβουλάκης, το αίσθημα καύσου οφείλεται στο ότι  το περιεχόμενο του στομάχου περιέχει πάντα υδροχλωρικό οξύ. Εκτός από τις καούρες μπορεί να προκαλέσει και πληγές στον οισοφάγο, την λεγόμενη οισοφαγίτιδα. Παρόλο που όλοι έχουν νοιώσει καούρες κάποια στιγμή στη ζωή τους, σε ένα 4-7% του ενήλικα πληθυσμού τα επεισόδια είναι συχνότερα και εντονότερα, οπότε και πάσχουν από γαστροοισοφαγική νόσο.

Οφείλεται συνήθως σε χαλάρωση του σφικτήρα που υπάρχει μεταξύ οισοφάγου και στομάχου. Σπανιότερα δε οφείλεται σε διαφραγματοκήλη. Μπορεί να τη χειροτερέψουν φαγητά που προκαλούν έκκριση οξέως στο στομάχι ή μένουν σ’ αυτό πολύ ώρα και κυρίως είναι οι λιπαρές τροφές, τα τηγανητά και τα γλυκά. Επίσης, την επιδεινώνει η βρώση σοκολάτας και η πόση καφέ, αλλά και το κάπνισμα εξαιτίας της χαλάρωσης που προκαλεί στον κατώτερο οισοφαγικό σφικτήρα.

Η διάγνωση είναι συνήθως απλή και τίθεται με το ιστορικό του ασθενή, σπανιότερα δε και σε εντονότερη συμπτωματολογία μπορεί να χρειαστεί η διενέργεια γαστροσκόπησης.

Όσον αφορά την πρόληψη του αισθήματος οπισθοστερνικού καύσου πρέπει να ακολουθούνται γενικά διαιτητικά μέτρα αποφυγής κατανάλωσης λιπαρών και πικάντικων τροφών, η αποφυγή κατάκλισης για τουλάχιστον 2 ως 3 ώρες μετά το γεύμα, αλλά και η αποφυγή στενών γύρω από τη μέση ρούχων.
Κλείσιμο

Για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων είναι συχνή η ανάγκη λήψης αντιόξινων σκευασμάτων, τα οποία εξουδετερώνουν το υδροχλωρικό οξύ της γαστρικής έκκρισης, ή φαρμάκων αναστολής έκκρισης οξέως. Δυστυχώς και οι δύο κατηγορίες φαρμάκων δεν θεραπεύουν την παλινδρόμηση, αλλά σταματούν την έκκριση οξέως ή αλκαλοποιούν τα γαστρικά οξέα.

Άρα με τη διακοπή των φαρμάκων τα συμπτώματα επανέρχονται και πολύ πιθανό να ξαναχρειαστεί λήψη φαρμάκων για την καταστολή τους.

Όταν το αίτιο της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης είναι η ύπαρξη διαφραγματοκήλης ή πυλωρικής στένωσης ενδείκνυται η χειρουργική αντιμετώπιση της ανατομικής βλάβης όταν αυτή είναι σοβαρού βαθμού.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης