Πόνος στη μέση: Όταν το άγχος «χτυπάει» στη… μέση

Πόνος στη μέση: Όταν το άγχος «χτυπάει» στη… μέση

Πόνος στη μέση: Ο ασθενής ξαφνικά μπλοκάρεται από ένα τρομερό σφίξιμο και πόνο στην περιοχή της μέσης και στο πόδι

Όταν το άγχος «χτυπάει» στη… μέση
Ακόμη και πόνο στη μέση μπορεί να προκαλέσει το άγχος, ενώ πρόκειται για φαύλο κύκλο, καθώς ο πόνος αυξάνει στη συνέχεια περισσότερο το άγχος!

«Αυτό συμβαίνει, διότι ένα καθ’ όλα υγιές άτομο, χωρίς να νιώθει αδυναμία ή να έχει πυρετό,  που θέλει να εργαστεί και να πραγματοποιήσει τις καθημερινές του δραστηριότητες, ξαφνικά μπλοκάρεται από ένα τρομερό σφίξιμο και πόνο στην περιοχή της μέσης και στο πόδι.

Αυτό τον φρενάρει και τον σταματά καθιστώντας τον εντελώς ανήμπορο. Άρα του προκαλεί άγχος...» Τα παραπάνω μας επισημαίνει η χειρουργός Ορθοπεδικός Δήμητρα Τογαντζή MD, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, εξηγώντας πως μπορεί το άγχος να προκαλέσει οσφυαλγία, δηλαδή πόνο στη μέση:

«Το άγχος δρα με μυϊκή σύσπαση όλων των μικρών μυών, που συνοδεύουν τα οπίσθια στηρίγματα της σπονδυλικής στήλης ανάμεσα στους σπονδύλους, οπότε οι οπές (τρύπες) που περνούν τα νεύρα μικραίνουν και πιέζουν ένα ή περισσότερα νεύρα. Αυτό μπορεί να συμβεί σαν αρχικό αίτιο, ή σαν χειροτέρευση του πόνου στη μέση».

Προσθέτει πως «άλλη πάθηση, που το άγχος για οποιαδήποτε αιτία, προκαλεί οσφυαλγία, είναι και η κολίτιδα. Όσοι πάσχουν, ξέρουν, ότι όταν αγχώνονται παρουσιάζουν κολίτιδα, δηλαδή, διόγκωση και σπασμό του παχέος εντέρου, που ευρίσκεται ακριβώς μπροστά από την οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης και την πιέζει. Αυτό αυτομάτως οδηγεί σε οσφυαλγία, λόγω αυξήσεως της ενδοκοιλιακής πιέσεως.»

Η τελική διάγνωση καταλήγει η κ. Τογαντζή βγαίνει μετά από λεπτομερή κλινική εξέταση, ενώ ένας άμεσος τρόπος για να απαλλαγεί κάποιος από τον πόνο είναι η τοπική έγχυση αναισθητικών και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων στο σημείο της φλεγμονής με ειδική τεχνική.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης